Do Karlových Varů se po 20 letech vrátí Terry Gilliam, přijede také herec Tim Robbins

Kultura ČTK Kultura, ČTK
19. 6. 2018 11:58
Před čtyřmi dny francouzský soud rozhodl, že režisér Terry Gilliam musí producentovi zaplatit pokutu v přepočtu přes čtvrt milionu korun. Film, o nějž se spor vede, Gilliam záhy představí v Karlových Varech.
Terry Gilliam se do Karlových Varů vrací po dvaceti letech.
Terry Gilliam se do Karlových Varů vrací po dvaceti letech. | Foto: ČTK/DPA/DyD Fotografos/Geisler-Fotopress

Americký režisér a výtvarník Terry Gilliam, někdejší člen skupiny Monty Python, a herci Tim Robbins či Anna Paquinová budou hosty letošního festivalu v Karlových Varech.

Dnes dopoledne to oznámili pořadatelé v čele s prezidentem akce Jiřím Bartoškou. Festival začíná příští pátek 29. června, Robbins na jeho zahájení převezme cenu Křišťálový globus.

Gilliam, který už Karlovy Vary navštívil roku 2006, má za sebou několik bouřlivých měsíců spojených se světovou premiérou svého filmu Muž, který zabil Dona Quijota - jedná se o adaptaci Cervantesova slavného románu s herci Jonathanem Prycem, Adamem Driverem a Olgou Kurylenkovou v hlavních rolích.

Projekt, na němž s přestávkami pracoval dvě dekády a který kvůli mnoha překážkám málem nevznikl, nakonec režisér představil minulý měsíc na festivalu v Cannes. Mohl tak ale učinit pouze poté, co mu to dovolil pařížský soud.

Gilliam se momentálně soudí s portugalským producentem Paulem Brancem, který na filmu zpočátku spolupracoval a roku 2016 s Gilliamem podepsal smlouvu týkající se přerozdělení tržeb.

Naposledy před čtyřmi dny francouzský soud rozhodl, že Gilliam musí Brancovi zaplatit pokutu ve výši 10 tisíc eur, v přepočtu přes čtvrt milionu korun.

Gilliam na festivalu v Karlových Varech svůj nový film osobně uvede, do celorepublikové distribuce snímek o Donu Quijotovi vstoupí 5. července.

Česká kina začnou Muže, který zabil Dona Quijota promítat 5. července. | Video: Festival de Cannes

Dalším výrazným hostem letošního ročníku bude devětapadesátiletý americký herec Tim Robbins, dnes již bývalý partner herečky Susan Sarandonové, která Karlovy Vary navštívila před šesti lety.

Robbinsova herecká kariéra začala v newyorských divadlech, po studiu na univerzitě se stal členem experimentální divadelní skupiny v Los Angeles. Nejdřív získával malé role ve filmech, prorazil postavou Ebbyho Calvina Nukea LaLooshe ve filmu Durhamští Býci.

Nejvíc ho však proslavilo Vykoupení z věznice Shawshank z roku 1994, kde účinkoval spolu s Morganem Freemanem, a dále angažmá ve třech snímcích Roberta Altmana včetně slavného Hráče.

Robbins též účinkoval v titulech Mrtvý muž přichází, jejž sám režíroval, dramatu Jakubův žebřík nebo filmu Tajemná řeka, který natočil Clint Eastwood. Za tuto roli Robbins získal Oscara pro nejlepší výkon ve vedlejší roli.

V posledních letech Robbins ztvárnil fiktivního amerického ministra zahraničí v komediálním seriálu HBO nazvaném The Brink či naposledy účinkoval ve válečném snímku odehrávajícím se na Balkáně nazvaném Perfektní den, jenž je dílem filmaře Fernanda Leóna de Aranoy.

V Karlových Varech Robbins uvede film z roku 1992 nazvaný Bob Roberts a o sedm let mladší Cradle Will Rock - oba je sám napsal i natočil. V karlovarském letním kině rovněž představí Vykoupení z věznice Shawshank.

Robbins na festivalu také vystoupí se svou kapelou nazvanou The Rogues Gallery Band.

Třetím ze slavných hostů letošního karlovarského festivalu, které dnes organizátoři představili, je pětatřicetiletá novozélandská herečka Anna Paquinová.

Proslavila se začátkem 90. let ve filmu Piano režisérky Jane Campionové - jako jedenáctiletá dívka tehdy získala Oscara za nejlepší výkon ve vedlejší roli. Později Paquinová účinkovala ve filmové sáze X-Men nebo seriálu HBO nazvaném Pravá krev. Za tuto roli pro změnu obdržela Zlatý glóbus. V Karlových Varech Paquinová představí loňské drama The Parting Glass.

Letošní ročník karlovarského festivalu završí komediální film pětačtyřicetiletého francouzského režiséra Gillese Lellouche nazvaný Sink or Swim, který měl premiéru v Cannes. Jeho hlavní hvězdou je here Mathieu Amalric, známý například z bondovky Quantum of Solace.

Počtvrté do Karlových Varů přijede producent Greg Shapiro, držitel Oscara za válečné filmové drama Smrt čeká všude režisérky Kathryn Bigelowové.

Mezi hosty budou také osmadvacetiletý Caleb Landry Jones, jenž se nedávno mihl ve čtyřech epizodách seriálu Městečko Twin Peaks, nebo Romain Gavras. Tento syn oscarového režiséra Costy-Gavras letos v Cannes uvedl snímek Svět je tvůj, nyní jej přiveze do Varů.

"Baví mě lidé z okrajů společnosti. Kriminálníci mají zbraně, působí zábavně a nebezpečně. Je tam akce, a bez ní by žádný film nebyl. Otázkou je, jestli gangstery budeme opěvovat, nebo je polidštíme nějakými slabostmi. Já je polidšťuji," řekl Romain Gavras minulý měsíc v rozhovoru pro Aktuálně.cz.

Pořadatelé festivalu již dříve oznámili, že Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii převezme také scenárista, producent a režisér Barry Levinson, držitel Oscara za film Rain Man.

Levinson režíroval také hvězdně obsazené drama Spáči, mystifikační podobenství o zákulisí politiky Vrtěti psem nebo sci-fi Koule podle knihy Michaela Crichtona. Levinson na festivalu představí svůj nejnovější režisérský počin, drama Paterno z produkce HBO.

Třiapadesátiletý ročník Mezinárodního filmového festivaku Karlovy Vary začne 29. června, potrvá do 7. července.

 

Právě se děje

Další zprávy