Do dražby jde 15 Oscarů udělených před více než 60 lety

Kultura ČTK Kultura, ČTK
22. 2. 2012 16:24
Rekord drží soška za Jih proti Severu. Koupil ji Jackson
Foto: Reuters

Los Angeles - Jen dva dny po nedělním slavnostním předání Oscarů půjde do dražby 15 těchto slavných filmových trofejí. Žádnou ale nebude nabízet některý z letošních vítězů - všechny sošky budou přes 60 let staré. Aukční síň předpokládá, že se prodají celkem za dva miliony dolarů (38 milionů korun).

Mezi soškami, které 28. února budou hledat nového majitele, je například Oscar za nejlepší scénář z roku 1941 pro Hermana Mankiewicze za Občana Kanea. V nabídce nechybí ani trofej za nejlepší film - je to Oscar z roku 1933 za film Cavalcade.

"Je to nejvýznamnější sbírka Oscarů, jaká kdy byla dražena. Jsou v ní ceny filmové akademie za takové epické filmy, jako Občan Kane nebo Nejlepší léta našeho života," uvedl ředitel aukční síně Nate Sanders. "A navíc, Cavalcade je nejstarší držitel Oscara za nejlepší film, jehož trofej bude nabídnuta v aukci," dodal.

V kolekci je i soška pro film Na Větrné hůrce z roku 1939, ve kterém hrál Laurence Olivier, nebo Oscar pro válečné drama
Nejlepší léta našeho života z roku 1946.

Sošky Oscarů se objevují ve dražbách jen zřídka. Akademie filmových věd a umění od roku 1950 uzavírá s vítězi cen smlouvu, která jim zakazuje sošku prodat. Pokud se chtějí trofeje zbavit, musí ji nabídnout ke koupi zpět akademii za symbolickou částku jednoho dolaru.

Zatím nejdražší prodanou soškou Oscara se stala trofej snímku Jih proti Severu za nejlepší film z roku 1939. Sošku vydražil v roce 1999 zpěvák Michael Jackson za 1,54 milionu dolarů.

Loni v listopadu se za 861 542 dolarů prodala soška, již dostal Orson Welles za Občana Kanea jako další spoluautor scénáře.

 

Právě se děje

Další zprávy