Do českých kin přijdou filmy z Cannes. Distributoři získali práva na Jarmusche, Spielberga či Refna

tst
21. 5. 2016 0:30
Mnoho snímků z letošního festivalu v Cannes zamíří do českých kin, společnost Aerofilms práva na sedm z nich dokonce zakoupila už před začátkem festivalu. Distribuční firma Film Europe naopak nakupovala práva ještě tento čtvrtek.
Režisér Pedro Almodóvar
Režisér Pedro Almodóvar | Foto: Reuters

Na festivalu v Cannes se v sobotu představí poslední filmy soutěžící o hlavní cenu, prestižní Zlatou palmu. Mnohé z nich bude možné vidět také v českých kinech – a o spoustě se rozhodlo ještě předtím, než festival začal.

„Do hlavních soutěžních sekcí bylo vybráno hned sedm filmů, které máme koupené už delší dobu, což je pro nás nebývalý úspěch,“ popisuje Radka Urbancová z distribuční společnosti Aerofilms.

Vedle novinky Jima Jarmusche Paterson či lesbického thrilleru Služebná od korejského režiséra Park Chan-wooka uvedou Aerofilms třeba film Líná zátoka francouzského provokatéra Bruno Dumonta. „Český divák v něm jistě najde řadu linek na tu nejlepší tradici české absurdní komedie,“ přibližuje Urbancová podivný příběh o venkovských kanibalech, zdegenerované buržoazii a létajících lidech.

Aerofilms uvedou i rumunskou novinku Graduation držitele Zlaté palmy Cristiana Mungiu a poslední film „zázračného dítěte“ Xaviera Dolana Juste la fin du monde (anglicky It’s Only the End of the World).

„Dolan se ve svém typickém stylu ponořuje do vztahů jedné rodiny a diváci se mohou těšit jednak na naprostou hereckou špičku současné Francie – Vincenta Cassela, Marion Cotillardovou, Léu Seydouxovou –, jednak na intenzivní komorní drama, které Dolan tak dobře umí,“ přibližuje snímek Urbancová.

Dolan letos v Cannes jako obvykle rozdělil publikum, bučením se nešetřilo, ale nechyběla ani absolutní hodnocení.

Aerofilms uvedou také dva filmy ze soutěžní sekce Un certain regard – animovaný snímek Červená želva v produkci slavného japonského studia Ghibli a americký nezávislý hit z festivalu Sundance Captain Fantastic o „nejlepším tátovi na světě“.

Čile nakupovala i společnost Film Europe. „Už před Cannes jsme koupili snímky Neon Demon, After The Storm, Sieranevada, Unknown Girl a Raw,“ vypočítává její ředitel Ivan Hronec. Neon Demon je novinka dánského režiséra Nicolase Windinga Refna, jehož opojný romantický thriller Drive byl senzací roku 2011. Tentokrát půjde o nezvykle pojatý horor.

Vesměs pozitivní recenze má jak ironické, leč nemilosrdné konverzační rodinné rumunské drama Sierranevada, tak novinka Unknown Girl bratří Dardennů, dvojnásobných držitelů Zlaté palmy.

Film Raw pak spojuje dva trendy dnešní doby – upírský horor a veganství, přičemž slibuje hodně „syrovou“ podívanou.

Během festivalu Film Europe získala distribuční práva dále na francouzský film Staying Vertical, směs komedie, všednodenního thrilleru a mytologického ponoru do lůna přirody, či na atraktivní britské sociální drama nazvané I, Daniel Blake od canneského veterána Kena Loache.

A ve čtvrtek Film Europe dokoupila jedno z velkých překvapení letošní canneské soutěže, německé komediální drama o otci-vtipálkovi a upjaté dceři-manažerce nazvané Toni Erdmann.

Česko-francouzskou koprodukci Tanečnice o životě průkopnice moderního tance Loïe Fullerové uvede do tuzemských kin společnost Artcam. Ta na festivalu koupila ještě film The Salesman iránského režiséra Asghara Farhádího, který slavil před pěti lety úspěch se snímkem Rozchod Nadera a Simin.

Čeští diváci brzy uvidí i hollywoodské "hity", které byly v Cannes uvedeny mimo soutěž. Zahajovací film Woodyho Allena jménem Café Society bude mít premiéru 22. září díky společnosti Bioscop, první disneyovka v režii Stevena Spielberga dle knížky Roalda Dahla nazvaná Obr Dobr vstoupí do distribuce 1. září díky společnosti Freeman Ent.

Ta za necelé dva týdny uvede do kin také kámošskou krimi komedii Správní chlapi s herci Ryanem Goslingem a Russellem Crowem.

 

Právě se děje

Další zprávy