Do Česka míří výkvět švédského filmu

mor
1. 11. 2006 14:20
Praha - Přehlídka švédského filmu nabídne to nejzajímavější ze současné tvorby. Vytáhne i několik klenotů z tamní bohaté filmové historie.
Bergman Island
Bergman Island | Foto: Aktuálně.cz

Přehlídka se koná už počtvrté a začíná 1. listopadu v pražském kině Světozor. Od 2. do 5. listopadu ji bude hostit pražské kino Aero a od 6. do 8. listopadu se budou všechny filmy promítat v brněnském kině Scala.

Program zahájí film Čtyři týdny v červnu režiséra Henryho Meyera. "Zamýšlel jsem udělat jiný film, větší, který by popisoval osudy norských uprchlíků za 2. světové války, moje matka je totiž norská židovská uprchlice. Nakonec jsem ale použil jen některé části z původního scénáře a natočil komornější film s rozpočtem 1,3 milionu eur," vysvětluje režisér, který do hlavní role obsadil herečku českého původu Tuvu Novotny, jíž role vynesla nominaci na švédskou cenou Zlatý brouk.

Čtyři týdny v červnu
Čtyři týdny v červnu | Foto: Aktuálně.cz

"Film ve Švédsku neměl velký komerční úspěch, a proto z kin rychle zmizel," dodává Meyer, jehož snímek měl premiéru loni v srpnu a na festivalu v Berlíně získal Zlatého medvěda. Meyer ho představí v Praze osobně.

Ve Švédském království vzniklo loni na čtyřicet filmů, všechny se štědrou státní podporou. "Rádi bychom českým divákům představili hlavně naši poslední tvorbu, které se dostalo největšího diváckého zájmu, opominout jsme ovšem nemohli ani ústřední bod švédské kinematografie, Ingmara Bergmana," říká Lars Hedenstedt ze Švédského institutu, jenž přehlídku spolupořádá.

Bergmanovi je 88 let (z toho celých 60 strávil režírováním) a jeho dnes už klasické snímky Mlčení a Lesní jahody zařadili organizátoři na program dokumentární film Bergman Island. Natočený byl na ostrově Fårö, kde Bergman žije.

Světlo je mým společníkem
Světlo je mým společníkem | Foto: Aktuálně.cz

Společně s režisérkou Marii Nyreröd se v něm jeden z nejúspěšnějších světových režisérů ohlíží za svým životem a rekapituluje; film mimo jiné obsahuje i vzácné scény z jeho osobního archivu.

V souvislosti s nedávným úmrtím Bergmanova dvorního kameramana Svena Nykvista bude promítán film Světlo je mým společníkem - dokument Carla Gustava Nykvista o jeho otci.

Z aktuálních švédských novinek festival uvede film Farewell Falkenberg, debut mladého režiséra Jespera Ganslandta, jenž si díky němu vysloužil nominaci na Oscara. Dojde i na Bergmanem inspirované komorní drama Harryho dcery režiséra Richarda Hoberta, rodinné drama Darlecarlians režisérky Marie Bloom nebo poetický experimentální snímek Container Lukase Moodyssona.

Z dalšího festival nabídne i gangsterskou komedii Malá Sussie Ulfa Malmroseho, která se ve Švédsku stala divácky nejúspěšnějším filmem posledních let.

 

Právě se děje

Další zprávy