Do Cannes míří Sněhurka, rocková hvězda, bobr i Piráti

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
15. 4. 2011 10:10
Soutěž nabídne silnou sestavu režisérských superhvězd
Sean Penn jako rocková hvězda ve filmu This Must Be the Place
Sean Penn jako rocková hvězda ve filmu This Must Be the Place | Foto: Aktuálně.cz

Paříž  - I letos se na festivalu v Cannes budou točit velká jména světové kinematografie. Soutěž slibuje silnou sestavu režisérských superhvězd, z nichž už skoro všechny mají z této prestižní přehlídky ceny. Jako hosté doprovázející soutěžní i nesoutěžní filmy přijedou mimo jiné Brad Pitt, Sean Penn a Penelope Cruz, možná i průšvihář Mell Gibson.

Celkem se na letošním, 64. ročníku festivalu v Cannes bude o Zlatou palmu ucházet 19 snímků. O vítězi rozhodne porota, které předsedá Robert de Niro. Přehlídka, která patří s Berlinale a Benátkami do hlavní světové trojky, začíná 11. května a potrvá 12 dní.

Tree of Life
Tree of Life | Foto: Aktuálně.cz

Do Cannes se hlásí ti nejprestižnější umělci, ale na opulentním festivalu ve slavném letovisku nemůžou chybět ani premiéry hollywoodských trháků a komerčních hitů. Letos tuto lesklou fasádu zastupuje jeden z největších předpokládaných hitů letošního léta, čtvrtí Piráti z Karibiku s podtitulem Na vlnách podivna, kteří vplují do světových kin právě během festivalu.

V soutěžních sekcích ovšem festival tvoří evropskou modernistickou protiváhu ke konzervativním americkým Oscarům a prezentují se tu  nekompromisní tvůrci typu Larse von Triera, Michaela Hanekeho, Bruna Dumonta či Gaspara Noého.
Otázkou je, nakolik se jim vždy daří být progresivní a nakolik točí spíš podle stejného mustru. Není ale výjimkou, že jsou některá díla vypískána - i to bývá součástí velké festivalové hry.

Mstitel Banderas

Předloni tu von Trier rozdělil a znechutil publikum svým Antikristem uvedeným mimo soutěž.  S novinkou Melancholia, sci-fi o konci planety Země, ve které hrají Kirsten Dunstová, Charlotte Gainsbourgová a Kiefer Sutherland, se dánský provokatér uchází o Zlatou palmu.

Sleeping Beauty
Sleeping Beauty | Foto: Aktuálně.cz

Mezi filmy, které jsou už teď pasovány na uchazeče o ceny, je i nový snímek Pedra Almodóvara Kůže, ve které bydlím - La Piel que habito. Jedenašedesátiletý Španěl vyhrál Palmu v roce 1999  za film Vše o mé matce a roce 2006 tu dostal cenu za scénář k Volveru.  Novinku natočil podle knihy Tarantule a opět jde o typickou almodóvarovsky vypjatou směs stylů - tentokrát od filmu noir přes sci-fi až po horror.  Po velmi dlouhé době obsadil režisér Antonia Banderase: režisérův krajan ztvárnil plastického chirurga, jenž se snaží najít muže, kteří znásilnili jeho dceru

Ital Nanni Moretti vyhrál Zlatou palmu v roce 2001 za film Synův pokoj o psychiatrovi, který se vyrovnává se smrtí syna. V roce 2006 tu pak soutěžil s politickou satirou Kajman o vzestupu Silvia Berlusconiho. Jeho novinka Habemus Papam vypráví o tom, že, že i papež potřebuje pomoc terapeuta; sám režisér se obsadil do role psychologa.

Belgická bratrská dvojice Jean-Pierre a Luc Dardennové točící sociálních dramata má už dvě Zlaté palmy. Letos jsou v hlavní soutěži s filmem Le Gamin au vélo o jedenáctiletém chlapci, kterého opustí otec a dostane ho na starost mladá nezkušená sociální opatrovnice.

Prezident festivalu Gilles Jakob při prezentaci v Paříži
Prezident festivalu Gilles Jakob při prezentaci v Paříži | Foto: Reuters

Finský režisér Aki Kaurismaki má v soutěži nejnovější ze svých tragikomických příběhů - film Le Havre o leštiči bot, který se pokusí ve stejnojmenném francouzském přístavu zachránit imigrantské dítě.

Dvakrát Penn

Terence Malick, autor Tenké červené linie, přiveze do soutěže dlouho očekávaný film The Tree of Life s Bradem Pittem a Seanem Penem v hlavních rolích. Film z padesátých let pojednává o chlapci, který během dospívání „ztrácí v moderním světě iluze i duši".  Místy surreálný snímek, jenž obsahuje i prvky sci-fi, měl soutěžit loni, ale režisér ho nestihl dokončit.

Penn se objeví i ve filmu This Must Be the Place od Paolo Sorrentina. Hraje tu nekdejší rockovou hvězdu osmdesátých let, typově jakéhosi Roberta Smithe z The Cure v uměleckém důchodu. Když hudebník navštíví umírajícího otce, který přežil holocaust, rozhodne se najít ty, kteří ho kdysi mučili.

Mezi adepty na ceny je pasován i Radu Mihaileanu a jeho komediální "bitva pohlaví" La source des femmes z rumunské vesnice. O Zlatou palmu dále soutěží Sean Durkin s filmem Martha Marcy May Marlene, který nadchl letošní Sundance, nebo Julia Leighová s lehce erotickým titulem Sleeping Beauty. Onou Šípkovou Růženkou je tu krásná univerzitní studentka v podání Emily Browningové (Sucker Punch), která si začne vydělávat jako prostitutka. Má ovšem problém, že při své brigádě usíná.

Melnacholia podle Von Triera
Melnacholia podle Von Triera | Foto: Aktuálně.cz

Další soutěžící ženou je Lynne Ramsayová s filmem We Need to Talk About Kevin - adaptací bestselleru o školním masakru; kniha je psaná z perspektivy matky malého sociopata. Domácí filmaře zastupuje Xavier Durringer. Režisér označovaný za francouzského Olivera Stonea byl vybrán s filmem The Conquest - což je komediální drama o tom, jak se k moci dostával prezident Sarkozy.

Vrací se i japonská režisérka Naomi Kawase, která v roce 2007 vyhrála Zlatou Palmu za meditativní snímek Les truchlení (v Česku uveden též jako Smuteční les Mogari). O její novince Hanezu no Tsuki se ovšem nic bližšího neví.

3D a násilí

Překvapením v hlavní soutěži je další japonský tvůrce Takashi Miike se snímkem Hara-kiri: Smrt samuraje - jde o remake slavného snímku Seppuku z roku 1962 od Masakiho Kobajašiho. Pozoruhodné je, že film je uváděn v 3D formátu (a bude to první prostorový film soutěžící v Cannes). Miike dosud proslul především jako autor exploatačních šokujících snímků, které bylo většinou obtížné označit za umění.

Na akční notu zahraje i dánský režisér Nicolas Winding Refn proslulý násilnými snímky Pusher, Valhalla Rising či Bronson - jeho novinka Drive vypráví o nebezpečném životě filmového kaskadéra. Pro canneský festival jde každopádně v obou případech o velmi nezvyklý výběr.

Foto: Aktuálně.cz

Dva známí autoři oproti předpokladům naopak chybějí. Soutěžit měl snímek The Descendants s Georgem Clooneym od Alexandera Paynea, autora Bokovky, a také freudovské drama A Dangerous Metod od Kanaďana Davida Cronenberga.

Test budoucnosti

Ředitel festivalu Thierry Fremaux i prezident Gilles Jakob při prezentaci v Paříži řekli, že že letošní silná sestava také otestuje budoucnost kinematografie. Lidé přestávají chodit do kin a stále víc konzumují multimédia z malých obrazovek na tabletech a mobilech - což podle šéfů festivalu tlačí spíš na výrobu velkého množství obsahu.

Do druhé nejvýznamnější sekce festivalu nazvané Un certain regard (Jistý pohled) bylo nominováno rovněž 19 filmů. Loni tu získal nejvyšší ocenění jihokorejský snímek Ha Ha Ha od režiséra Hong Sang-sua; ten letos soutěží opět. Porota bude vedená bosenským režisérem Emirem Kusturicou. Posuzovat bude mimo jiné novinku od Guse Van Santa, Kim Ki-duka či Bruna Dumonta; francouzský „stoický skandalista" tentokrát přiváží snímek s provokativním názvem Hors Satan.

Woody Allen natáčí Půlnoc v Paříži
Woody Allen natáčí Půlnoc v Paříži | Foto: Aktuálně.cz

Pořadatelé letos sestavovali program z 1715 kandidujících filmů. Kromě 38 soutěžních snímků v hlavní i vedlejší sekci vybrali ještě devět nesoutěžních snímků, které řadí do první ligy. Spolu s Piráty tam patří pokračování animované Kung-Fu Pandy nebo Beaver, do kterého Jodie Fosterová obsadila Mela Gibsona. Herec, nad kterým se kvůli skandálům stále stahují mračna klatby, tu ztvárnil tu stárnoucího depresivního muže, pro něhož se vchodiskem z krize stane maňásek bobra, skrze nějž mluví s okolím.

Festival zahájí nejnovější počin Woodyho Allena komedie Půlnoc v Paříži, v níž dostala malou roli první dáma Francie Carla Bruniová-Sarkozyová. Přes údajné naléhání pořadatelů ho Allen nenechal zařadit snímek do soutěže.

Organizátoři už dřív oznámili, že na festivalu bude 17. května uspořádán večer na počest legendy francouzského filmu Jeana-Paula Belmonda. Čestnou palmu dostane italský tvůrce Bernardo Bertolucci. Loni vyhrál Zlatou palmu hypnotický thajský film Strýček Búnmí a herecké ceny dostali Juliette Binocheová a Javier Bardem.

 

Právě se děje

Další zprávy