Do amerických kin vstoupil umělecký zločin století

Irena Hejdová Irena Hejdová
25. 7. 2008 14:54
Na laně balancuje vítězný karlovarský dokument
Muž na laně
Muž na laně | Foto: Aktuálně.cz

Praha - "Byla by to krásná smrt. Vždyť bych zemřel při provozování své vášně," říká dobrodruh Philippe Petit v britském dokumentu režiséra Jamese Marshe.

Snímek Muž na laně (Man on Wire) si odnesl Křišťálový globus za nejlepší dlouhometrážní dokument z nedávno skončených Karlových Varů. V pátek vstoupil ceněný film do užší americké distribuce.

Vrací se k uměleckému zločinu století, jak je nazývána událost ze 7. srpna 1974. Francouzský pouliční umělec a akrobat Petit tehdy ilegálně osmkrát přešel po ocelovém laně mezi budovami newyorského Světového obchodního centra.

"Většina Newyorčanů ten příběh dobře zná," říká Marsh. "Je to taková součást místního folkloru - tím spíš teď, když už tam ty budovy nestojí. Tenhle příběh ale není o zmizelých budovách WTC. Je to úžasná pohádka ze skutečného života." 

Sám v New Yorku bydlí a padající věže viděl na vlastní oči.

Muž na laně
Muž na laně | Foto: Aktuálně.cz

O zdolání WTC snil Petit dlouhých šest let, samu akci přímo v New Yorku plánoval osm měsíců společně s týmem přátel a spolupracovníků.

Obnášela totiž řadu problémů: jak obelstít ochranku budov, propašovat na střechu těžké ocelové lano a další vybavení, napnout lano mezi budovami a bojovat s větrem prohánějícím se mezi věžemi. Petit to všechno s přáteli provedl během noci; na lano ve výšce 1350 stop nad ulicemi Manhattanu vstoupil v 7.15 ráno.

Balancoval na něm skoro hodinu, poté byl zatčen, podroben psychologickému vyšetření a uvězněn. A mezitím se dostal na titulní strany amerických novin…

"Mám uvažování zločince, to byla první věc, kterou mi Philippe Petit řekl, když jsem ho potkal," vzpomíná Marsh. "Ukázal mi pak, jak by dokázal někoho zabít výtiskem časopisu People, a než jsme skončili, tak mi ukradl peněženku."

Marsh ve svém dokumentu celou Petitovu akci pečlivě rekonstruuje ze vzpomínek všech zúčastněných a mnoha autentických záběrů a fotografií, které si Petit a jeho spolupracovníci pořizovali. 

Muž na laně
Muž na laně | Foto: Aktuálně.cz

Přidává i  několik dotočených scén. Strhující portrét pozoruhodného muže ještě umocňuje hudba Michaela Nymana.

Jádro celého vyprávění, záznam samotného přechodu, ale - možná příznačně - neexistuje. Kameraman byl prý po čtyřhodinovém vytahování lana nahoru tak unavený, že ani nezvedl přístroj.

Film má za sebou úspěšnou cestu po řadě festivalů. Ještě před Vary bodoval v Sundance, odkud si odnesl Velkou cenu dokumentární poroty i Cenu diváků. Trofeje získal i na dalších festivalech v Los Angeles či v Edinburghu.

"Je to jen dokument. Kdybychom ho nazvali Mission Impossible, pak by se možná prodal," odpověděl Marsh na otázku, jestli se jeho dokument dostane i do světa. V české distribuci zatím není.

Na kontě má Marsh mimo jiné dokumenty Troubleman o posledních dnech Marvina Gaye, The Burger and the King o bizarním jídelníčku Elvise Presleyho či dokumentární portrét Johna Calea z The Velvet Underground.

 

Právě se děje

Další zprávy