Do amerických kin vrazil nový a neuvěřitelný Hulk

Kamil Fila Kamil Fila
13. 6. 2008 15:00
Nejsilnější superhrdina je restartovaný a ekologický
Hulk v novém filmu z roku 2008
Hulk v novém filmu z roku 2008 | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - V 60. letech comics z marvelovského univerza Stana Leeho a animovaný seriál, na konci 70. let hraný seriál s kulturistou Lou Ferrignem, v 80. letech další animovaný seriál a před pěti lety celovečerní film Anga Lee.

Ve všech se subtilní vědec Bruce Banner po nezdařeném experimentu začne při návalu vzteku měnit na obří zelené monstrum, které svými pěstmi dovede rozdrtit cokoli.

Marvel jde do toho sám

Značka Incredible Hulk (Neuvěřitelný hromotluk) dodnes vydělává, comicsy stále vycházejí a vyrábějí se figurky na hraní. Převedení Hulka na plátno ale v první inkarnaci nevyšlo podle přání producentů.

70. léta: Bill Bixby se mění na Lou Ferrigna
70. léta: Bill Bixby se mění na Lou Ferrigna | Foto: Aktuálně.cz

Lee se totiž k akčnímu comicsu postavil příliš intelektuálně. V příběhu, jenž je variací na Dr. Jekylla a pana Hydea, viděl potenciál k psychoanalyzování a v comicsovém médiu se inspiroval pro nekonvenční obrazové kompozice. Film však vybavil příliš malým množstvím akce, což fanoušci nepřijali s nadšením.

Snímek s rozpočtem 140 milionů si na tržbách z kin sotva vyrovnal náklady, zisk přineslo až DVD. Proto se nakladatelství Marvel rozhodlo neprodávat práva Hollywoodu, ale samo vstoupit do produkce a ohlídat si svou akvizici pečlivěji.

Hned první pokus o samostatnou produkci s Iron Manem přinesl dosud nejvýdělečnější film letošního roku. Od druhého Hulka, který stál okolo 125 milionů a je avizován jako restart a úplně nový začátek, se po páteční premiéře očekává především napravení reputace, nikoli rekordy.

Filmový Hulk z roku 2003
Filmový Hulk z roku 2003 | Foto: Aktuálně.cz

K tomu by mělo přispět kvalitní obsazení. Jak už to v poslední době bývá, o hlavní role projevili zájem charakterní herci, kteří se náhle vyznávají z vášně ke čtení comicsů.

Co na to obyčejní kluci

Edward Norton obvykle střídá psychologická dramata (Kult hákového kříže, 25. hodina) a komedie (Rabín, kněz a krásná blondýnka, Smoochy, Loupež po italsku), nejslavnější je asi z černé satiry Klub rváčů

Coby Bruce Banner je ovšem ideální volbou, ač nikdy v žádném comicsu nehrál. Většina jeho postav totiž projevuje jak bystrý intelekt, tak se často zmítá v záchvatech agresivity.

Norton navíc intenzivně zasahoval do scénáře Zacha Penna (X-Meni2 a 3, Elektra) a se svou hereckou partnerkou Liv Tylerovou (známou především z Pána prstenů coby elfka Arwen) se dlouze radili o tom, jak ztvárnit dějovou linii, kde není Hulk, aby pak jeho vstup na scénu byl dostatečně motivovaný.

Edward Norton jako Bruce Banner v novém Hulkovi
Edward Norton jako Bruce Banner v novém Hulkovi | Foto: Aktuálně.cz

Nortonovým protivníkem by se měl stát další podobně útlý herec, jeden z králů nezávislých filmů Tim Roth (Gauneři, Pulp Fiction, Čtyři pokoje), který z velkých studiových trháků hrál naposledy v remaku Planety opic.

Jeho postava vojáka Emila Blonského, která projde obdobnou přeměnou jako Banner, byla původně agent KGB, ale vzhledem ke změně politického režimu už tato charakteristika pozbyla smysl.

Režisér Louis Leterier - který zatím natočil ve Francii Transporter 1 a 2 a Utržený ze řetězu - se tak raději soustředil na vzhled Blonského a jeho zvláštní ještěří a méně lidské rysy, než má Hulk.

Změn dočká i Hulk sám. Zatímco v comicsu měří zhruba sedm stop, v prvním filmu měl stop patnáct, nyní bude mít devět, čímž se jeho výška a šířka téměř srovnají.

Emil Blonsky proměněný na zrůdu Abomination
Emil Blonsky proměněný na zrůdu Abomination | Foto: Aktuálně.cz

Letterier v obsazení Nortona a Rotha spatřuje ideální možnost, aby se obyčejní slabí kluci v kinosálech měli s kým identifikovat na plátně a mohli snít, že jednou vyrostou do podoby neporazitelných hromotluků.

Vzájemné návštěvy monster

Nakladatelství Marvel každopádně počítá s tím, že nyní bude propojovat superhrdiny ze svého vesmíru; což u jiných filmů, například Spider-Mana, X-Menů a Fantastické čtyřky, nebylo možné, protože práva vlastnili pokaždé jiní producenti.

V Hulkovi se tak na krátko objeví Iron Man (tedy Robert Downey Jr.) a zřejmě to v druhém díle Iron Mana bude reciproční. Marvel chystá snímky s dalšími superhrdiny, Captainem Americou, Thorem a Ant-Manem a lze předpokládat, že se vzájemné návštěvy uskuteční i mezi nimi.

Edward Norton a Liv Tylerová
Edward Norton a Liv Tylerová | Foto: Aktuálně.cz

Součástí reklamní kampaně na Hulka je vzhledem k jeho zelené barvě i ekologický příklad světu - při natáčení se jezdilo hybridními vozidly.

První zámořské recenze vyznívají pozitivně. Kritici oceňují hlavně příklon k přímočaré zábavě. Například Kyle Smith napsal, že snímek „zasahuje stejné klukovské nervy jako Transformers".

Drobné spory panují snad jen kolem toho, zda temné podtóny jsou originálním příspěvkem k tématu superhrdinů balancujících na hranici monster, či zda je film pouze lehce nevyváženým mišmašem dramatu a videoherní grafiky.

Do českých kin přijde Neuvěřitelný Hulk 17. července. To už bude jasné, jestli si aspoň napravil reputaci, nebo se stal i jedním z letošních blockbusterů.

 

Právě se děje

Další zprávy