Dny evropského filmu zahájí Dvojník a režisér Moře

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 4. 2014 12:12
Festival představí padesát evropských snímků v Praze, Brně i dalších městech.
Podívejte se na ukázku z filmu Finsterworld, který Dny evropského filmu letos zakončí.

Praha - Přes padesát snímků z celé Evropy nabízí jedenadvacáté Dny evropského filmu, které se uskuteční ode dneška do 17. dubna v Praze a od 18. do 22. dubna v Brně. Do konce dubna na ně v Boskovicích, Jablonci nad Nisou, Hradci Králové, Havířově a Plzni navážou Ozvěny Dnů evropského filmu. 

V Praze se přehlídka uskuteční v kinech Světozor a Lucerna, v Brně v kině Scala. "Festival oblíbený i mezi cizinci je mimo jiné alternativním distribučním kanálem umožňujícím zhlédnout snímky, které se do běžné distribuce nedostanou," uvedla Lenka Holubová Mikolášová, zástupkyně ministerstva kultury.

Festival loni podle pořadatelů navštívilo 16 tisíc lidí, jeho letošní rozpočet činí přibližně 3,5 milionu korun.

Podívejte se na ukázku z filmu Dvojník.
Podívejte se na ukázku z filmu Dvojník.

Přehlídku současné evropské kinematografie zahájí 10. dubna v kině Světozor snímek Dvojník, volná adaptace povídky Fjodora Michajloviče Dostojevského, kterou po svém úspěšném debutu Jmenuji se Oliver Tate natočil Richard Ayoade. V hlavních rolích černé komedie o muži, do jehož života vstoupí dvojník a radikálně mu zkomplikuje život, se představí Jesse Eisenberg a Mia Wasikovská.

Slavnostního zahájení se zúčastní režisér irského snímku Moře Stephen Brown a režisér bulharského snímku Červenec Kiril Stankov. V druhé polovině festivalu dorazí tvůrci belgického snímku Podivná barva slz tvého těla Bruno Forzani a Helene Cattetová. Osobně přijedou představit svůj film Sametoví teroristé i slovenský režisér Ivan Ostrochovský a herec Vladimír Hučín.

Dánský dokument Efterklang: The Ghost of Piramida, který je spojený s indie elektronickou kapelou Efterklang, zachycuje vznik jejich posledního alba, ovšem nejde o hudební dokument v tradičním slova smyslu. Film mapuje jejich expedici
do Grónska, do města duchů, Piramidy, kde kapela natáčela zvuky tohoto místa, které následně použila při tvorbě svého alba. Dokument je tak nejen záznamem jedinečného zvukového experimentu, ale i historií jednoho místa, které opustili jeho obyvatelé a zanechali napospas přírodě.
Dánský dokument Efterklang: The Ghost of Piramida, který je spojený s indie elektronickou kapelou Efterklang, zachycuje vznik jejich posledního alba, ovšem nejde o hudební dokument v tradičním slova smyslu. Film mapuje jejich expedici do Grónska, do města duchů, Piramidy, kde kapela natáčela zvuky tohoto místa, které následně použila při tvorbě svého alba. Dokument je tak nejen záznamem jedinečného zvukového experimentu, ale i historií jednoho místa, které opustili jeho obyvatelé a zanechali napospas přírodě.

Pražskou část přehlídky 17. dubna v kině Lucerna zakončí první celovečerní snímek Finsterworld německé režisérky Frauke Finsterwalderové. Cenami ověnčený snímek je složen ze série vzájemně propletených příběhů několika hlavních postav a jejich někdy až bizarních zálib, úchylek či neuróz. V jedné z vedlejších rolí se představí například polský herec Jakub Gierszal či německá herečka Corinna Harfouchová.

Program přehlídky je rozdělen do tematických sekcí. K pěti zavedeným (Národní liga, Best Of, Media, Docs, K věci) letos přibyla speciální sekce EuroCrime věnovaná současné podobě thrilleru a kriminálních filmů napříč Evropou.

"Sekce nabídne i jeden dokumentární film, Temná zákoutí duše rakouské režisérky Barbary Ederové, jehož tématem se stali forenzní psychologové zabývající se sériovými vrahy," sdělil dramaturg přehlídky Zdeněk Blaha.

Podívejte se na kompletní program Dnů evropského filmu

 

Právě se děje

Další zprávy