Dny evropského filmu se letos zaměří na hudbu a literaturu. K vidění bude i snímek o Nicku Caveovi

ČTK Kultura ČTK, Kultura
27. 3. 2018 13:10
Dny evropského filmu, které po pětadvacáté představují to nejzajímavější ze současné evropské kinematografie, letos promítnou 49 snímků. Týdenní festival zahájí 5. dubna debut mladého polského režiséra Piotra Domalewského Tichá noc. Film posbíral většinu cen Polský orel, národních cen pro nejlepší snímky.
Nick Cave na dánském koncertě, kde se točil koncertní snímek Distant Sky.
Nick Cave na dánském koncertě, kde se točil koncertní snímek Distant Sky. | Foto: Dny evropského filmu

"To, co se jeví zpočátku jako nenápadné komorní drama, se záhy předvede jako strhující mnohovrstevnatý snímek o složitosti rodinných vazeb a komplikovaných vztahů, který až nepříjemně často divákovi takříkajíc nastavuje zrcadlo," komentuje dramaturg Dnů evropského filmu Zdeněk Blaha zahajovací polský snímek Tichá noc. 

Hlavním tématem festivalu je letos literatura a hudba. Sekce filmů s hudební tematikou uvede dokument o berlínském technu Když myslím v noci na Německo, uvedený na letošním Febiofestu, film La Chana o jedné z nejznámějších tanečnic flamenca nebo Distant Sky, filmový záznam loňského koncertu Nicka Cavea v Kodani. Tento snímek se bude stejně jako v ostatních kinech promítat pouze 12. dubna. 

49 filmů festivalu bude rozdělených do sedmi sekcí: 

  • Best of: Výběr toho nejzajímavějšího, co se urodilo během dvou let v evropských zemích. 
  • Paint It Black: Černá sekce pro černé duše. "Některé filmy budou děsit a napínat, jiné provokovat ironií a krutým humorem," říkají pořadatelé. 
  • Film & Music: Dokumenty o hudebních hvězdách, životopisné filmy i pohled do zákulisí hudebního showbyznysu.
  • €Docs: Výběr evropských dokumentárních filmů pro velké plátno.  
  • K věci - V hlavní roli literatura: Sekce se nezaměří na kinematografii samotnou, ale na podoby zachycení literatury ve filmu. 
  • Luc Film Prize: Kategorie věnovaná filmové ceně Evropského parlamentu Lux představí vítěze a další finalisty roku 2017. 
  • Media - Evropské špičky: Sekce představí vítězné filmy z uplynulých let. 

Zaměřením na literaturu - tedy několika adaptacemi literárních děl či svébytnými pohledy na spisovatele - festival podle dramaturga Blahy reaguje na letošní Evropský rok kulturního dědictví. Promítat se bude snímek Únos Michela Houellebecqa, který rekonstruuje událost, o níž před několika lety psala média. Spisovatel ve filmu dokonce hraje. 

"Film Únos Michela Houellebecqa je tak trochu podvodná hra, na niž se nejde zlobit. Před třemi lety se objevila zpráva o tom, že byl spisovatel unesen, ale nikdo nevěděl kým a proč, kdo si únos objednal a co se vlastně stalo. Spisovatelův přítel a filmař Guillaume Nicloux pak snímek pojal jako hranou rekonstrukci natáčenou pro zvýšení dojmu autenticity na ruční kameru bez umělého dosvěcování scén," napsal v roce 2014 v Hospodářských novinách Kamil Fila. 

Z českých filmů festival uvede Švankmajerův Hmyz nebo oceňovanou Špínu režisérky Terezy Nvotové. Mezi úspěšné snímky z minulých let, které festival taktéž uvede, pak patří například vítěz loňského festivalu v Cannes 120 BPM, karlovarský hit o cikánské komunitě v Kalábrii Ciambra, švédské drama Čtverec, Melancholia Larse von Triera nebo finský "boxerský" film Nejšťastnější den v životě Olliho Mäkiho. 

V Praze akce potrvá do 12. dubna v kinech Lucerna, Světozor a Kino Pilotů, poté se přesune do kina Scala v Brně. Během druhé poloviny dubna se uskuteční jeho ozvěny v pěti českých a moravských městech.

 

Právě se děje

Další zprávy