Divoký sever. Seriál HBO líčí životy outsiderů ve westernovém Laponsku

Pavel Sladký Pavel Sladký
3. 5. 2021 11:40
Vítejte na konci světa. Dost se tu pije. Často střílí. Lidské zoufalství a samota nabývají bizarních podob. A je to celkem legrace.

Osmidílný norský seriál Vítejte na konci světa, který lze vidět na HBO GO, je hořká a bizarní komedie. Ve zhruba třičtvrtěhodinových epizodách vypráví o obyvatelích Utmarku, laponského zapadákova kdesi na severu Norska. Divoké je to tam ne kvůli počasí anebo drsné krajině, nýbrž kvůli lidem.

Vodku sem dováží dvojice finských pašeráků, z nich jeden odkázaný na vozík. Místní zkorumpovaný šerif trpí Crohnovou chorobou, která ho často žene na cizí toaletu. Posedlá majitelka obchodu v záchvatech mluví démonickým hlasem. Učitelka, kterou zavrhla vlastní rodina, sem přijíždí hledat nový začátek. Doufá, že daleko na severu někoho potká a založí rodinu. Místním tvrdí, že chce být blíž přírodě.

Do toho všeho se rozhoří boj mezi Bilzim, pyšným sámským majitelem sobího stáda, a pastevcem ovcí Finnem, který má problém s alkoholem. Nejde jen o ztráty na stádech a následné výhrůžky či msty. Finnova žena odejde od mlčenlivého muže právě k chlapáckému Bilzimu, zrovna když konflikt eskaluje.

Hlavní zápletka je na světě hned v prvním díle. Otázkou zůstává, jakou roli v událostech sehrají dvě albánské prostitutky a některé další bizarní vedlejší postavy. Všechno tady souvisí se vším.

Outsideři v tajze

Hlavními tvůrci seriálu jsou dánský scenárista a spisovatel Kim Fupz Aakeson s islandským režisérem Dagurem Kárim. Inspirovali se bratry Coenovými, autory filmů jako Bratříčku, kde jsi nebo Fargo, a také příběhy outsiderů, se kterými má třiačtyřicetiletý Kári značnou zkušenost.

Úspěch si vydobyl hned tragikomickým filmovým debutem Albín jménem Noi z odlehlého islandského regionu. Na něj Kári navázal dalšími snímky o outsiderech, jako je například ten o zavalitém nedospělém čtyřicátníkovi Fúsim.

Seriál Vítejte na konci světa je na HBO GO s českým dabingem i titulky. | Video: HBO

Jeho mužským postavám "zamrzlým" v určité životní fázi často otevře oči žena. Možnost lásky.

Ve Vítejte na konci světa pracuje Kári s mnohem více postavami než dřív. Mikropříběhy vypráví ve větší zkratce. Přesto v laponském panoptiku nachází svéráz i dobrosrdečnost. A udržuje tempo, které nepůsobí uspěchaně.

Jak v rozhovoru řekl scenárista Aakeson, už scénář se značně vzdálil od severských kriminálek směrem k westernově stylizovanému komediálnímu dramatu. Viníky a oběti známe od začátku, vyšetřování se nekoná. Spíš pobaveně sledujeme zaplétání osudů. Dost tomu pomáhá touha po pomstě a různé úniky informací. Seveřané totiž v seriálu nejsou tak nemluvní, jak se někdy říká.

Vítejte ve westernu

Na každém kroku Vítejte na konci světa využívá westernových prvků, jako jsou krajina, rozptýlené osídlení i centrální městečko se šerifem a provázanou komunitou. Hudba připomíná klasické westerny včetně těch od Johna Forda nebo Sergia Leoneho, ale už ne ty brutálnější od Sama Peckinpaha.

Základním principem seriálu jsou však rétorické manévry, kterými se postavy naučily zakrývat pravý stav věcí a posouvat téma hovoru do roviny, na které ho dovedou uchopit.

Stig Henrik Hoff jako Bilzi.
Stig Henrik Hoff jako Bilzi. | Foto: HBO

Povýšenost sámského macha Bilziho má důvody, o kterých se dozvídáme až v polovině seriálu. Když se Finnova dcera pokouší poradit o komplikované rodinné situaci s učitelkou, dostane se jí fráze o tom, že vypovídáním a sdílením si člověk uleví. A šerif na každé obvinění reaguje pasivně, řekne jen, že to je slovo proti slovu nebo že do prokázání viny musíme každého považovat za nevinného. Už se ani nepokouší předstírat, že něco vyšetřuje.

Většina zajímavých posunů anebo odhalení vztahů s okrajovými postavami umožňuje pochopit i záporné stránky protagonistů. A seriálu se daří vtipkovat i tehdy, když humor začíná být černý nebo nekorektní.

Nejdůležitější ale je, že pod záplavou bizarních figur a westernové stylizace Vítejte na konci světa odkrývá průhled do lidského zoufalství. Mužů i žen.

Aakeson a Kári rozumějí nesnesitelnosti osamělosti. Většinou podle nich pramení z toho, že jsou postavy zaseknuté v nějakém způsobu života. O iluze už přišly, morálka jim visí dost nízko u pasu, hlavně těm, co si připadají, že mají navrch nad ostatními. A všichni do jednoho jsou ve slepé životní uličce.

S Aakesonovým a Káriho náhledem na život dalekého severu jim to ale neubírá na lidskosti ani vtipu. Spíš naopak.

Vítejte na konci světa

Tvůrci: Dagur Kári, Kim Fupz Aakeson
Seriál je k vidění na HBO GO.

 

Právě se děje

Další zprávy