Divočák John Travolta jede na půl plynu

Irena Hejdová Irena Hejdová
11. 5. 2007 9:00
Slibně vypadající komedie končí jako promarněná šance
Divočáci
Divočáci | Foto: Falcon

Recenze - Film Divočáci měl značný potenciál stát se podívanou dokonce až kultovní. Posbíral čtyři vysloužilé herce středního věku, posadil je na motorky a vypravil napříč Amerikou na cestu za ztraceným mládím. Bohužel nepřidal další dvě důležité ingredience: zdatné režijní vedení a aspoň trochu scénáristické originality.

Přesto nostalgie divaček po Johnu Travoltovi a obliba ostatních herců u mužského publika v amerických kinech zafungovaly. O prvním víkendu film s 38 miliony dolarů předstihl i dalšího motorkáře Ghost Ridera. Aktuálně už má na kontě 214 milionů dolarů od diváků, kteří si chtějí krizi středních let vyléčit aspoň v kině.

Rutinní předměstský život totiž není k popukání. Obklopeni ženami, které je nechápou nebo rovnou opouštějí, dětmi, které je nerespektují, a pracemi, které je neuspokojují, nacházejí ti čtyři jediný oddech v pravidelné jízdě na motorkách do místního baru a zpět.

Tady přijde rozhodnutí, že ještě nejsou staří páprdové: Born to be wild! Na motorkářskou cestu vyrážejí nešikovný programátor Dudley (William H. Macy), uklízeč záchodů a podpantoflák Bobby (Martin Lawrence), nerespektovaný taťka zubař Doug (Tim Allen) a zchudlý byznysmen Woody (John Travolta) .

Na výpravě se dostanou do konfliktu s drsným motorkářským gangem Del Fuegos a všechno vrcholí taškařicemi v městečku Madrid, kde právě probíhá festival chilli. Netřeba dodávat, že na konci se ukáže, že tihle chlapíci ještě nepatří do starého železa a že umí za to pořádně vzít, třeba i býka po zadku poplácat.

Režisér Walt Becker, autor teenagerských taškařic Sexy party či Supersvůdníci, tentokrát poskočil o několik generací dál. Poetiku a instrumenty ale nezměnil - i tady legraci dobývá z homofobních narážek, prostatického močení u krajnice a zmínek o obsahu kalhot.

Dobrá výchozí situace se ve výsledku mění v klasickou promarněnou šanci. Několik vydařených vtípků nezakryje fakt, že celek postrádá energii. I nosné téma krize středního věku se omezuje na pár fórků o problémech s  cholesterolem.

A to všechno bez překvapení a s filmařskou rutinou. Když tihle Divočáci zapálí při táboření oheň, je víceméně jasné, že bude následovat požár. Když se koupou nazí, na scéně se samozřejmě zjeví horda koupelechtivých dětiček a když přijedou na onen chilli festival, tak je zřejmě, že je za chvíli bude pálit pusa.

Divočáci
Divočáci | Foto: Falcon

Herci jen naplňují šablonky, do nichž je režisér obsadil. Jejich výkony jsou až na hraně parodie, asi proto, že působí příliš povědomě. John Travolta se jako obvykle tváří, že je drsný a nad věcí, Tim Allen variuje své kutiltimovské tatíky a komik Martin Lawrence ušlápnuté otce od rodin. Jen tristní je výkon Williama H. Macyho, který se omezuje na homosexuálně laděné výstupy, aby se vzápětí nelogicky přešaltoval v prvního milovníka.

Divočáci jsou bez šťávy a benzínu a divokosti, kterou sugeruje označení jejich městského gangu. Není to hořká komedie o uplývajícím času, variace na western a přes účast Petera Fondy ani žádná Bezstarostná jízda po dvaceti letech. Tihle chlapíci jen jedou na půl plynu a ukazují známé tváře.

Anthony Hopkins V zajetí rychlosti či Alvin Straight v Lynchově snímku se netvářili zdaleka tak drsně nebo si to pálili o poznání pomaleji, ale Travoltu & spol by každopádně předjeli hned v první zatáčce.

Divočáci (Wild Hogs), USA 2007. Scénář Brad Copeland, režie Walt Becker, hrají Tim Allen, John Travolta, Martin Lawrence, William H. Macy, Ray Liotta, Marisa Tomei a další. 99 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy