Divné filmové zážitky pořád táhnou

Hej
24. 3. 2006 13:00
Praha - Proč Febiofest i letos přeje mnoho divných zážitků v divácky oblíbené sekci Divných videofilmů.

Sekce Divných videofilmů bývá v rámci Febiofestu už tradičně kategorií hraniční. "Nežene se jako ostatní sekce za filmovou kvalitou. Jejím cílem je nabídnout každý večer pilnému festivalovému divákovi na samém sklonku celodenního shonu něco zcela odlišného," vysvětluje její dramaturg Jakub Korda.

Divné videofilmy mají prý působit tak nějak "terapeuticky" - aby se mohl následující den dostatečně mentálně odpočatý divák vrhnout na další porci skutečných filmových lahůdek.

Drak přichází
Drak přichází | Foto: Aktuálně.cz

Tahle sekce každopádně postrádá přesně vymezené hranice, které v jsou v ostatních případech stanovené teritoriem vzniku, filmařskou osobností, žánrem, formálním prvkem nebo diváckou skupinou. Jediným kritériem pro zařazení filmů je dost těžko definovatelná vlastnost - "být divný".

Letos mají silné zastoupení filmy z oblasti žánru filmů bojových umění. Snímkem Drak přichází bude vzdán hold skutečné legendě jménem Bruce Lee. Po záhadné smrti byl Lee pohřben v oděvu, který na sobě měl před kamerou právě při natáčení tohoto filmu.

Uveden bude dále i základní kámen komediální odnože kung-fu filmu -  prý nestárnoucí 36. komnata Šaolinu. Dokonalá těla mistrů kung-fu ale v sekci vyváží i vnadné a neohrožené bojovnice.

Arianin souboj
Arianin souboj | Foto: Aktuálně.cz

V unikátní akční fantasy Arianin souboj, plné neskutečných bitev na zemi i pod vodou, se pak blýskne řada českých hereček s Kateřinou Brožovou či Evou Ajchmajerovou v čele. Tento film je dílem klasika české béčkové tvorby Lloyda Simandla.

Dostatečně divná je i hlavní hrdinka filmu Barb Wire,  novodobé akční sci-fi verze klasického melodramatu Casablanca. Hvězdě televizního seriálu Pobřežní hlídka Pamele Andersonové byla role ušitá na míru stejně přesně jako lesklé latexové oblečky. Právem získala i několik anticen za herecký výkon.

Žánr sci-fi podpoří i obskurní katastrofický film Gappa - monstrum v podobě slepice křížené s dinosaurem, jež kdysi vévodilo plátnům československých kin.

Ale do sekce si našel cestu i fenomén, který pro změnu v současnosti vévodí tuzemským televizním obrazovkám. Vše, co jste kdy chtěli vědět o skutečně populární hudbě, ale báli jste se o samotě podívat, vám zprostředkuje kinoprojekce opravdu svižné písničkové kolekce Eva a Vašek: Od Jadranu po Moravu.

 

Právě se děje

Další zprávy