Divadlo: Láska, manželství, klauni a soud nad Bohem

Zuzana Malá
5. 5. 2008 14:27
Divadelní premiéry v týdnu od 5. do 12. května
Vilma Cibulková
Vilma Cibulková | Foto: Korzo

Láskou posedlí
Divadlo Ungelt na 7. května připravuje premiéru hry amerického dramatika Sama Sheparda Láskou posedlí (Fool for Love). Příběh milenců, který se odehrává v motelu v poušti Mojave, je znám především ze stejnojmenného filmu natočeného v roce 1985 režisérem Robertem Altmanem. Shepard, jehož jméno je spojeno zejména s hnutím off-off-broadwayských divadel, ve filmu i sám hraje. V české divadelní verzi vystoupí Vilma Cibulková, Miroslav Etzler a Martin Štěpánek - v režii Janusze Klimszy. 

Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

A Laska
"Když jsem uviděl poprvé svoji ženu, tak jsem věděl, že je to moje žena," píše Jaroslav Dušek, který je v poslední době stále více znám příklonem k  duchovnímu vnímání světa. Na webových stránkách jeho fanoušků je dokonce označován jako guru. Se svou manželkou Ivetou připravuje do Violy na 13. a 14. květen premiéry autorského představení A LASKA. Název může skrývat vyznání lásky stejně dobře jako Aljašku. Náplní večera mají být vyprávění ze společných cest, čtení z oblíbených knih a promítání akvarelů výtvarníka Tomáše Císařovského; to vše za kytarového doprovodu Pavla Steidla. Dá se očekávat velmi křehká atmosféra umocněná tím, že v rámci premiéry v předsálí divadla proběhne vernisáž výtvarných prací předčasně zemřelých dětí, kterou pořádá o.s. Dlouhá cesta.

Foto: Alfred ve dvoře

On Air
V Alfrédu ve dvoře se 13. května uskuteční premiéra absolventské inscenace studentů HAMU příznačně nazvané ON AIR. Jedná se o klaunérii na visuté hrazdě: performeři Eliška Brtnická a Jakub Škrdla stráví většinu představení ve vzduchu. Tématem jejich hry je "plácání se", nemožnost odhodlat se k činu. "Na otevřeném moři s děravou lodí, do které teče, máte dvě možnosti, usilovně plavat ke břehu, anebo se utopit. Vyberete si tu třetí. Plácáte se." Oba herci - absolvující na Katedře nonverbálního a komediálního divadla - prošli mezinárodním workshopem pohybu na visuté hrazdě. U nás je umělecké akrobatické klaunství stále velmi okrajovým - i když náročným a divácky přitažlivým žánrem.

Foto: Divadlo U stolu

Šamhorodský proces aneb Soud nad Bohem
Brněnské Divadlo U stolu připravuje českou premiéru hry  Šamhorodský proces aneb Soud nad Bohem. Jejím autorem je svědek holocaustu - nositel Nobelovy ceny míru, náboženský myslitel a politický aktivista Elie Wiesel. Šamhorodský proces je v zahraničí poměrně oblíbenou hrou, u nás ještě inscenován nebyl. (Překlad z francouzštiny byl pořízen speciálně pro Divadlo U Stolu.) Děj se odehrává po pogromu na Židy v krčmě kterési zapomenuté vesnice. Scházejí se v ní tři potulní komedianti, aby hosty bavili svou hrou. Hostinský ji odmítne a navrhne, aby se sehrál jiný kus - soud nad Bohem, který mlčky dopouští utrpení a nezabrání křivdám na nevinných. V režii Františka Derflera v hlavních rolích vystoupí Ladislav Kolář, Viktor Skála, Jan Mazák a další.  Premiéra je 15. května.

 

Právě se děje

Další zprávy