Disneyovka Na vlásku prohrála s Potterem jen o vlásek

Kamil Fila Kamil Fila
30. 11. 2010 8:10
Americkým kinům dál vládne Relikvie smrti
Foto: Disney

Los Angeles - Sedmý Harry Potter je v zámořských kinech zatím neporazitelný. Ani mimořádné vysoká návštěvnost konkurenční trojrozměrné disneyovky Na vlásku (Tangled), která už prý teď patří ke žhavým favoritům na Oscary, ho nezvládla udolat.

Film Harry Potter a Relikvie smrti - část 1 utržil za druhý víkend 49 milionů, za pětidenní víkend se Dnem díkůvzdání 76,3 milionu dolarů a celkem má v USA na kontě 220 milionů. V žebříčku tržeb za deset dní od premiéry mu tak patří závěr první desítky (vede Temný rytíř s 314 miliony) a první místo v této statistice mezi potterovskými filmy.

Foto: Tangled

Ukazuje se, že i pouhá „ochutnávka na velké finále" na fanoušky spolehlivě funguje. Celkem z celého světa má první půle závěrečného dvojfilmu 608 milionů (Česko k tomu přihodilo za dav týdny 421 tisíc diváků a 51 milionů korun tržeb).

Disneyovka Na vlásku na Pottera v amerických kinech nestačila přes skvělé a nečekané výsledky, ale výsledek byl těsný. Hudební pohádka nasbírala za víkend z 5400 pláten jen o 200 tisíc dolarů méně než Relikvie smrti. Za dlouhý víkend se Dnem díkůvzdání, který tradičně přeje návštěvám kin a rodinným filmům zvlášť, pak získala 69 milionů - což je na disneyovku jeden z nejlepších výsledků za poslední roky. A hlavně jsou to po Toy Story 2 (80 milionů) druhé nejlepší otvírací tržby o „díkůvzdání -víkendu" - který má v americké distribuci zvláštní místo a svoje statistiky.

Pro vlasové fetišisty

Na třetím místě uplynulého víkendového žebříčku je další animák Megamysl se sumou 12, 6 milionu a celkovou sumou za tři týdny 130 milionů. Teprve čtvrté místo a 11,9 milionu zbylo na další novinku - muzikál Burlesque, v němž hrají zpěvačky Christina Aquilera a Cher.

Pátý skončil akčnák Unstoppable o splašeném vlaku, šestá novinková romantická komedie Love and Other Drugs (9,7 milionu) a na sedmé pozici poslední čerstvý snímek týdne - další „rychlostní" akční film Faster s wrestlerem The Rockem (8,5 milionu).

Foto: Disney

Úspěch snímku Na vlásku byl dán nejen tím, že vychází ze známé pohádky bratří Grimmů Rapunzel, ale i z toho, že byl propagován spíše jako další film ve stylu Shreka (jenž spadá pod studio Dreamworks) než klasická disneyovka.

Jak praví distribuční listina: jde o hudební komedii o dívce, která má krásné předlouhé vlasy zlaté barvy. Princezna je unesena zlou čarodějnicí z hradu svých rodičů již jako dítě a zamčena v tajné věži a touží po dobrodružství. Nyní je ve věku teenagera s bujnou fantazií a odhodlá se s pomocí temperamentního bandity Flynna provést velký husarský kousek."

Na vlásku se setkalo s velmi vřelým hodnocením kritiků, více než čtyři pětiny recenzí, které vyšly v angloamerických médiích, jsou kladné. Objevují se nicméně většinou čistě uživatelská hodnocení, že jde o dokonalý produkt a „nejlepší rodinný film nadcházejících Vánoc", případně trochu ironicky o „film, jenž budou oslavovat vlasoví fetišisté" - čímž se naráží nejen na zápletku, ale i na detailní počítačovou animaci.

„Po poněkud pomalém startu má film dost disneyovského šarmu, aby pobavil děti i jejich rodiče," napsal Jeff Bayer pro časopis The Scoreboard Review.
 
Další recenzenti si ale všímají i problematičtějších stránek. Jen Yamato ze stránky Movies.com například poznamenala: „Tato modernizovaná pohádka představuje špatný model chování pro holčičky, i když se zaštiťuje poselstvím o dívčí síle."

James Verniere z deníku Boston Herald zase říká: „Není to nepříjemné. Ale jestliže jsou kůň a chameleon více okouzlující než lidé a jestliže chemie mezi koněm a hrdinou je více zajímavá než ústřední romance, pak máte problém." Do českých kin dorazí Na vlásku 27. ledna 2011.

Ten chlap je Cher

Muzikál Burlesque stojí víceméně jen na hlavních dvou představitelkách. Christina Aquilera coby dívka z venkova míří za slávou do L. A. a nakonec získává práci v klubu Burlesque Lounge pod vedením přísné šéfky v podání Cher.  Film nezískal příliš příznivý ohlas recenzentů, pozitivní hodnocení se objevilo jen v třetině médií.

Foto: Sony/Screen

Většina kritik tvrdí, že Burlesque má nesmírně klišovitý, předvídatelný a hloupý scénář a herectví obou hereček a zpěvaček je spíš umělohmotné - za což může jak jejich kostýmní stylizace, tak plastické operace.

Jeffrey M. Anderson z Las Vegas Weekley hodnotí snímek tak, že „většinou se snaží kopírovat Moulin Rouge a Chicago, ale přibližuje se spíš ke Glitteru o Mariah Carey" - což je dost nelichotivé vzhledem k tomu, že je Glitter považován za jeden z nejhorších filmů dekády.

Burlesque prý vypadá spíš jako příliš natažený videoklip a nedosahuje komplexnosti a preciznosti svých vzorů, kam kromě ještě dvou výše zmíněných moderních klasik patří i devítioscarový Kabaret.

Foto: Fox

„Takové druhy klubů jsme viděli už dřív, obvykle s chlapíky oblečenými jako Madonna, Barbra nebo Cher. Počkejte, taky je zase chlápek, co dělá, že je Cher. V námořnickém klobouku a punčochách. O, můj bože, tohle je opravdu Cher," zavtipkovala si Kimberly Gadette z Indie Movies Online. U nás chlápka v punčochách s obličejem Cher uvidíme 3. února, distribuční titul bude Varieté.

Procítěný The Rock

Romance Love and Other Drugs (Láska a jiné závislosti) zase doplatila na to, že není ani čistou romantickou komedií ani seriózním psychologickým filmem. Recenzenti jsou rozpolcení, stejně jako je rozpolcené dílo samo. Děj je údajně přesycen tématy a drobnými příběhy, které by vystačily na několik snímků, ale tvůrci si nebyli schopni vybrat, co chtějí přesně vyprávět.

Režisér Edward Zwick však vedl herce Jakea Gylenhaala a Anne Hathaway pevnou rukou - a oni podali dobré výkony. Do českých kin snímek přijde 10. března. V USA na něj první týden chodily převážně ženy starší 25 let.

Foto: CBS

Akční film Faster (Rychleji) vystavěný trochu jako akční videohra „jdi a zabij je všechny" je naopak určen hlavně náctiletým klukům. Zvláštní je, že přes veškerou popcornovost má toto dílo trochu vyšší ambice. Tomu odpovídá i obsazení charakterních herců Billyho Boba Thortona a Carly Gugino vedle bývalého wreslera The Rocka, který zkouší procítěnější herectví.

Příběh o nemilosrdném mstiteli, který vyjde z vězení, prý hodně připomíná i romány Donalda Westlaka alias Richarda Starka (zfilmována byla například Odplata s Melem Gibsonem).

Pro The Rocka je prý větší výzva být legrační než hrát tvrďáka; navíc se pořád zdá, že je v něm mnohem víc, než mu umožňují jednotlivé filmy včetně tohoto. Nicméně jak napsal například Matt Brunson z časopisu Creative Loafing: „Faster je chytřejší, hlubší a celkově lepší než většina průměrných filmů, kde Dwayne Johnson zatím hrál."

 

Právě se děje

Další zprávy