Disney se chce vyhnout soudu s Johanssonovou. Film na webu utržil skoro tři miliardy

Reuters Kultura Reuters, Kultura
23. 8. 2021 12:22
Superhrdinský film Black Widow na síti utržil 125 milionů dolarů, v přepočtu 2,7 miliardy korun. V soudním podání to uvedl jeho výrobce Walt Disney Company, kterého žaluje představitelka hlavní role Scarlett Johanssonová. Hollywoodské firmy dosud až na výjimky neoznamovaly, jak se jejich snímkům komerčně daří na webu.
Ve filmu Black Widow hraje Scarlett Johanssonová nájemnou vražedkyni Natašu Romanovovou.
Ve filmu Black Widow hraje Scarlett Johanssonová nájemnou vražedkyni Natašu Romanovovou. | Foto: Falcon

Šestatřicetiletá herečka, která byla dvakrát nominovaná na Oscara a pětkrát na Zlatý glóbus, minulý měsíc obvinila Disneyho z toho, že porušil smlouvu, když Black Widow uvedl zároveň v kinech a on-line.

V žalobě podané k losangeleskému vrchnímu soudu herečka tvrdí, že kvůli tomu přišla o část slíbeného honoráře. Ten byl "z větší části" založen na tom, kolik film utrží v biografech. Na peníze z on-line uvedení se dohoda nevztahovala. Herečka do smlouvy podepsané v květnu 2017 prosadila, že prvních 90 až 120 dnů po premiéře bude snímek k vidění výhradně v kinech. V prvních týdnech po kinopremiéře bývají tržby nejvyšší.

Firma tvrzení odmítá a argumentuje, že díky on-line premiéře si Johanssonová mohla přivydělat ještě víc než 20 milionů dolarů, v přepočtu 436 milionů korun, které za film dostala. Disney tvrdí, že herečce nabídl možnost, aby měla podíl také z on-line tržeb, což prý Johanssonová odmítla. Ta to nekomentovala.

Americký deník Wall Street Journal již dříve odhadl, že kdyby Black Widow zamířila jen do kin, Johanssonová měla dle smlouvy šanci si vydělat 50 milionů dolarů, tedy přes miliardu korun.

Disney nejnověji odmítl návrh Johanssonové na civilní řízení u losangeleského vrchního soudu a žádá, aby byl případ projednán v arbitráži v New Yorku.

"Proč se Disney tak bojí, aby případ nebyl projednán veřejně? Protože ví, že když filmu Black Widow slíbil stejnou exkluzivitu v kinech jako dalším snímkům od Marvelu, zároveň tím garantoval, že tržby z kin nebude kanibalizovat nabízením téhož filmu on-line ve stejné době. Přesně to se ale stalo a my už se těšíme, až soudu předestřeme důkazy," řekl serveru Bloomberg právník Johanssonové John Berlinski.

Žaloba argumentuje, že Disney se záměrně snaží přeorientovat diváky z chození do kina k předplatnému služby Disney+, "kde si může ponechat veškeré příjmy a zároveň navýšit počet předplatitelů, což se již dříve ukázalo jako zaručený způsob, jak zvýšit hodnotu svých akcií".

Rozhodnutí soudu může mít dalekosáhlý dopad na Hollywood v době, kdy si filmová studia budují vlastní videotéky a v době pandemie koronaviru čím dál častěji uváděly snímky on-line. To představuje problém právě pro herce, jejichž honorář se často vypočítával z toho, kolik film utrží v kinech.

Black Widow, ve které Scarlett Johanssonová hraje nájemnou vražedkyni Natašu Romanovovou, měla premiéru 9. července. Celosvětově dosud v kinech utržila 367 milionů dolarů, z toho 189,6 milionu v USA a Kanadě, kde jsou nejvyšší marže.

Disney ale divákům zároveň nabídl, že si snímek mohou za jednorázový poplatek 30 dolarů, zhruba 650 korun, pustit doma prostřednictvím videotéky Disney+. O tyto příjmy už se firma nemusí dělit s distributory, kinaři nebo právě herci. Při dostatečně vysokém zájmu si tak firma může vydělat víc, než kdyby spoléhala na biografy.

V soudním podání Disney také uvedl, že při započtení on-line tržeb měla Black Widow komerčně úspěšnější start než další komiksové filmy od Marvelu jako Thor: Temný svět z roku 2013 nebo o rok mladší první díl Strážců galaxie. Donedávna přitom společnost argumentovala, že Black Widow se komerčně dařilo hůř než většině marvelovských titulů a že tento distribuční model v dohledné době nebude opakovat.

Včetně on-line se nyní celkové tržby Black Widow blíží hranici 500 milionů dolarů, což je skoro 11 miliard korun.

Služba Disney+ funguje v desítkách zemí, do Česka však po nejnovějším odkladu dorazí až příští rok. Black Widow do zdejších kin uvedl Falcon, podle údajů Unie filmových distributorů z minulého týdne jej za šest týdnů vidělo 222 tisíc lidí, utržil 37,7 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy