Disney chystá dalšího Lvího krále. Film o Mufasovi natočí oscarový režisér

Reuters Kultura Reuters, AP, Kultura
30. 9. 2020 14:19
Walt Disney Company připravuje pokračování loňského remaku Lvího krále. Natočí ho Barry Jenkins, autor čtyři roky starého oscarového dramatu Moonlight.
Snímek z loňského Lvího krále.
Snímek z loňského Lvího krále. | Foto: Falcon

Původní animovaný Lví král z roku 1994 vyprávěl o dospívání mladého Simby v neohroženého dospělého lva, který chce pomstít otce. Loňský remake pro Disneyho natočil Jon Favreau s pomocí fotorealistické počítačové technologie, díky níž zvířata vypadala jako živá.

Nyní oznámené pokračování využije stejné triky a také bude silně postavené na hudbě jako loňský Lví král. Ten sice u kritiků propadl, celosvětově však utržil 1,7 miliardy dolarů a stal se sedmým komerčně nejúspěšnějším filmem všech dob. V Česku ho vidělo 437 tisíc lidí, utržil 65,7 milionu korun.

"Když jsem v 90. letech pomáhal svojí sestře vychovat dva malé kluky, v podstatě jsem s postavami z Lvího krále vyrůstal," říká čtyřicetiletý režisér Jenkins.

"Možnost teď s Disneym dál rozvíjet tenhle úchvatný příběh o přátelství, lásce a dědictví a zároveň dál popisovat životy a duše lidí z africké diaspory je pro mě splněný sen," dodává.

Podle agentury AP má nový snímek dějově předcházet tomu minulému a zaměří se na lva Mufasu, Simbova otce. Časopis Deadline.com doplňuje, že by se tak mohlo stát prostřednictvím flashbacků věnovaných jednotlivým postavám, podobně jako se za minulostí ohlížel třeba druhý díl krimi Kmotr z roku 1974. Scénář píše opět Jeff Nathanson.

Kdy se film začne natáčet, což může ztížit pandemie koronaviru, Disney zatím neoznámil. Stejně tak firma nesdělila, kteří herci animovaným zvířatům propůjčí hlasy.

V loňském snímku Simbu mluvil Donald Glover, jeho kamarádku Nalu zpěvačka Beyoncé a Mufasu devětaosmdesátiletý James Earl Jones. Ten je s rolí spjatý, Mufasovi propůjčil hlas již v původním animovaném Lvím králi, který se ještě v 90. letech rovněž dočkal pokračování - jmenovalo se Lví král 2: Simbův příběh, avšak místo do kin zamířilo rovnou do televize a na tehdy populární videokazety.

Nového Lvího krále natočil Jon Favreau, režisér nedávné Knihy džunglí. | Video: Falcon

Barry Jenkins v roce 2017 za Moonlight získal Oscara pro nejlepší film. Drama o dospívání a hledání sebe sama se odehrávalo v kulisách okrajových čtvrtí Miami a míst, kde často rozhoduje právo silnějšího. Mladý Chiron zde bojoval o svoje místo, zatímco se jeho vnitřní svět plnil láskou, bolestí, touhou i rozpolcenou sexuální orientací.

Kromě toho byl Jenkins nominován na Oscara za nejlepší adaptovaný scénář díky tomu, jak adaptoval knihu Jamese Baldwina pro předloňský film Kdyby ulice Beale mohla mluvit.

Začátkem letošního roku Jenkins pro videotéku Amazon dotočil seriálovou adaptaci Podzemní železnice, románu amerického nositele Pulitzerovy ceny Colsona Whiteheada z doby otroctví.

Lvího krále naposledy připomněla zpěvačka Beyoncé, hlas lvice Naly, když začátkem letošního roku vydala takzvané vizuální hudební album Black is King, inspirované právě Disneyho příběhem.

Walt Disney Company kromě nového Lvího krále pracuje také na dalších hraných předělávkách starších animovaných snímků, konkrétně na Malé mořské víle s dvacetiletou Halle Baileyovou v hlavní roli, na Cruelle ze 101 dalmatinů, kterou bude hrát Emma Stoneová, nebo na Peteru Panovi s mladou Yarou Shahidiovou.

Kromě druhého Lvího krále Disney připravuje též pokračování loňského Aladina, jehož celosvětové tržby přesáhly miliardu dolarů.

 

Právě se děje

Další zprávy