Disney odložil film Avatar 2, další díly budou o Vánocích střídat Star Wars

Reuters Kultura Reuters, Kultura
8. 5. 2019 9:18
Společnost Walt Disney Company odložila premiéru pokračování sci-fi filmu Avatar 2 na prosinec 2021. Také oznámila, že v prosinci 2022, 2024 a 2026 do kin uvede nové epizody Hvězdných válek.
První díl Avatara měl premiéru roku 2009, na pokračování už diváci čekají 10 let.
První díl Avatara měl premiéru roku 2009, na pokračování už diváci čekají 10 let. | Foto: 20th Century Fox

Práva na ságu Avatar a několik dalších Disney získal při nedávné akvizici filmových a televizních značek od společnosti 21st Century Fox podnikatele Ruperta Murdocha.

Snímek z Avatara.
Snímek z Avatara. | Foto: 20th Century Fox

Avatar 2 má návazat na dosud komerčně nejúspěšnější film všech dob od režiséra Jamese Camerona z roku 2009. Pokračování mělo do kin původně zamířit už roku 2014, později bylo odloženo na roky 2017, 2020 a nyní tedy 2021.

Cameron však filmů chystá rovnou několik. Podle aktuálních informací Walt Disney Company počítá s třetím dílem Avatara v prosinci 2023, Avatar 4 by měl následovat roku 2025 a Avatar 5 v prosinci 2027. Cameron už vloni oznámil, že začíná paralelně natáčet druhý a třetí díl ságy, přičemž ten čtvrtý a pátý už prý má napsaný.

Avatar se odehrává na vzdálené planetě Pandora, jejíž mírumilovní domorodí obyvatelé zvaní Na’vi žijí v souladu s divokou vegetací. Na planetu však zamíří lidstvo, které chce na Pandoře těžit cenné minerály. Aby lidé mohli na cizí planetě existovat, musí si vytvořit genetického dvojníka zvaného Avatar. Ten je ovládán psychikou oddělenou od lidského těla a fyzicky odpovídá původnímu obyvatelstvu Pandory, jež má průhlednou modrou kůži a dosahuje až třímetrové výšky.

Film na přelomu let 2009 a 2010 celosvětově utržil 2,787 miliardy dolarů, což je dosud historický rekord. V posledních dnech však analytici začínají spekulovat o tom, že by Avatara mohl překonat současný superhrdinský snímek Avengers: Endgame. Ten už po necelých třech týdnech v kinech utržil 2,238 miliardy dolarů.

Firma Walt Disney Company v úterý večer dále oznámila, že v letech 2022, 2024 a 2026 do biografů uvede nové celovečerní hrané epizody Hvězdných válek, podrobnosti však nesdělila. Společnost už dříve oznámila, že chystá dvě nové trilogie Star Wars. Jednu natáčí Rian Johnson, režisér předloňské osmé epizody Star Wars: Poslední z Jediů, tu druhou připravují David Benioff a D. B. Weiss, tedy autoři seriálu Hra o trůny.

Šéf Disneyho Bob Iger přitom ještě nedávno hovořil o tom, že firma s uváděním nových filmů či seriálů značky Star Wars zbrzdí. Současná trilogie Hvězdných válek vyvrcholí devátou epizodou nazvanou Star Wars: Vzestup Skywalkera letos 19. prosince, do českých kin film uvede společnost Falcon. Nová trilogie Star Wars pak začne za další tři roky. Sága Star Wars od uvedení prvního filmu v roce 1977 zatím celosvětově utržila okolo 9,5 miliardy dolarů.

Film Star Wars: The Rise of Skywalker česká kina uvedou 19. prosince. | Video: Lucasfilm Ltd.

Jak napsal filmový server Variety.com, prakticky to znamená, že Walt Disney Company těsně před každými Vánoci v letech 2021 až 2027 uvede do kin velkorozpočtový snímek - Avatar se bude střídat se Star Wars.

Celkem hodlá Walt Disney Company v následujících osmi letech představit 65 filmů od studií Marvel, Pixar, Lucasfilm, Disney Animation, Disney Originals a Fox. Jako příští do kin koncem tohoto měsíce zamíří nový hraný Aladin v režii Guye Ritchieho.

 

Právě se děje

Další zprávy