Digitální Projekt 100 zahájila obnovená West Side Story

Kultura ČTK Kultura, ČTK
13. 1. 2012 9:22
Asociace filmových klubů mění dramaturgii přehlídky
Foto: Aktuálně.cz

Praha - V pražském kině Lucerna začal ve čtvrtek večer 18. ročník Projektu 100. Tradiční putovní přehlídku odstartovala restaurovaná kopie amerického muzikálu West Side Story z roku 1961. Zájem o uvedení má zatím šest desítek kin.

Milostná romance na motivy Shakespearova Romea a Julie s hudbou Leonarda Bernsteina  odehrávající se v kulisách soudobé Ameriky byla odměněna desítkou Oscarů.

Asociace českých filmových klubů, která přehlídku pořádá, letos zásadně změnila její dramaturgii. Projekt 100 se podle organizátorů zrodil v polovině 90. letech v situaci, která se podstatně lišila od té dnešní. Distribuce nenabízela umělecké s klasické snímky, neexistoval trh s DVD, stahování filmů z internetu bylo v začátcích - a přitom diváci tato díla vyžadovali.

Nová koncepce nabídne každoročně čtyři tituly v digitální podobě, z nichž každý bude zařazen do distribuce v určitém měsíci. Americká klasika v lednu, evropská klasika v březnu a v květnu kulturní snímky 90. let. V červenci se vždy objeví česká klasika na restaurované kopii, spojená s retrospektivou na Letní filmové škole v Uherském Hradišti.

V letošní nabídce tak po West Side Story budou Kaurismäkiho Bohémský život a Trainspotting Dannyho Boylea z 90. let a Sedmikrásky Věry Chytilové z roku 1966. 

Filmový muzikál West Side Story, jehož producentem a režisérem byl Robert Wise, byl vůbec poprvé uveden 18. října 1961. Hudba z něj se stala nejprodávanějším soundtrackem své doby. Oscarem byl odměněn i druhý režisér Jerome Robbins, navíc získal i zlatou sošku za choreografii. 

Téměř tříhodinový snímek vznikl podle úspěšného broadwayského muzikálu z roku 1957. Přinesl nejen nadčasové téma tragické lásky, ale aktualizací rezonoval s dobovými problémy imigrace a rasové integrace. 

"Romea a Julii jsem viděla v nespočetných verzích ve filmu i v divadle, dodnes si ale pamatuji jak mě zasáhla Robbinsonova choreografie, ta zvláštní směs baletu, akrobacie a jazzu, a jak mě dojaly účastné melodie Tonight, America, I Feel Pretty," komentovala úvodní snímek přehlídky programová ředitelka AČFK Iva Hejlíčková.

 

Právě se děje

Další zprávy