Baron Prášil se oprášil. Restaurovaný film Karla Zemana zahájí zlínský filmový festival

Magazín Magazín
11. 5. 2016 10:01
Filmový festival pro děti a mládež ve Zlíně si jako zahajovací film vybral digitálně restaurovaný snímek Baron Prášil od Karla Zemana. „Jsme rádi, že se po 55 letech vrací film Baron Prášil, který je poctou fantazii, na místo svého vzniku,“ uvádí Ondřej Beránek, spoluzakladatel Muzea Karla Zemana. Legendární režisér totiž snímek natočil v roce 1961 právě ve zlínských filmových ateliérech.
Baron Prášil
Baron Prášil | Foto: Filmové studio Barrandov

Fantaskní příběh Barona Prášila, lháře a romantického vypravěče, potěší na slavnostní premiéře 27. května ve Zlíně takřka tisíc diváků. Režisér totiž snímek natočil v roce 1961 právě ve zlínských filmových ateliérech.

„Přemýšleli jsme, jak bychom poděkovali všem donátorům, kteří přispěli a stále přispívají na projekt Čistíme svět fantazie, a tak ještě v předvečer slavnostní premiéry bude pro sponzory v pražském kině Lucerna promítnut digitálně zrestaurovaný Baron Prášil v rámci exkluzivní dárcovské předpremiéry. Pevně věřím, že se tato akce stane každoroční tradicí,“ dodává Petr Šikoš z Nadace české bijáky.

Digitální restaurování Barona Prášila je nyní ve fázi finalizace. „Přestože je Baron Prášil barevný film, z velké části byl natočen na černobílý negativní materiál, do kterého se barva doplňovala až dodatečně, proto je digitální restaurování snímku velmi specifické,“ uvádí Ivo Marák, hlavní restaurátor ze společnosti UPP. Barva má u snímku zcela zásadní kompoziční a symbolický význam, který dotváří danou scénu a plní stejnou funkci jako kulisy nebo herci.

Příznivci projektu, kteří poslali minimálně 10 tisíc korun na transparentní účet projektu Čistíme svět fantazie, mají šanci zapsat se do dějin české kinematografie. Jejich jméno, popřípadě jméno firmy, totiž bude uvedeno v závěrečných titulcích, které jsou pak nedílnou součástí filmu a budou promítány při všech projekcích tohoto mimořádného snímku ze Zlatého fondu české kinematografie.

Cílem projektu Čistíme svět fantazie je digitálně zrestaurovat tři vybrané filmy z produkce Karla Zemana, představit je široké veřejnosti a zajistit jejich uchování v nejvyšší možné kvalitě i pro budoucí generace. V létě 2015 byl úspěšně dokončen Vynález zkázy a po digitálním restaurování Barona Prášila naváže film Cesta do pravěku.

 

Právě se děje

Další zprávy