Zemřel herec malých rolí Dick Miller. V Terminátorovi prodával zbraně

ČTK ČTK, Variety.com
31. 1. 2019 10:48
Ve věku 90 let ve středu zemřel americký herec Richard Miller, který si zahrál v akčním filmu Terminátor nebo hororové komedii Gremlins. S odvoláním na umělcovu rodinu o tom informoval server The Hollywood Reporter.
V prvním díle Terminátora z roku 1984 ztvárnil Dick Miller prodavače zbraní. | Video: Orion Pictures

Herec známý jako Dick Miller ztvárnil větší či menší role ve více než stovce filmů a seriálů.

Kromě Terminátora z roku 1984, kde ve zhruba minutové scéně ztělesnil prodavače zbraní, a dvou hororových komedií Joea Danteho nazvaných Gremlins a Gremlins 2 se Miller objevil třeba v Pulp Fiction režiséra Quentina Tarantina.

Ztvárnil zde postavu jménem Monster Joe a žádný div, pokud si ji divák nepamatuje - režisér ji ze snímku vystřihl, scénu tak lze vidět pouze v bonusech na DVD.

Quentin Tarantino uvádí vystřiženou scénu z Pulp Fiction. | Video: Miramax

V roce 2014 o hercově kariéře vznikl snímek That Guy Dick Miller (Ten chlápek Dick Miller). "Jeho smysl pro humor a unikátní pohled na svět mu přinesly mnoho dlouholetých přátel a fanoušků z celého světa," uvedla v prohlášení hercova rodina.

Dick Miller se narodil 25. prosince 1928 v newyorském Bronxu, za války sloužil u námořnictva. Později vystudoval City College of New York a Kolumbijskou univerzitu. Jako herec začínal na Broadwayi, roku 1952 se přestěhoval do Kalifornie a záhy získal první role, například ve filmu Apačka (Apache Woman) z roku 1955.

První velkou příležitost v podobě hlavní role dostal roku 1959 od režiséra Rogera Cormana ve snímku Vědro krve. Černá komedie vyprávěla o skupině beatniků z coffeeshopu, jehož zhrzený pingl se chce stát beatnickou hvězdou.

Postavu z Vědra krve jménem Walter Paisley pak Dick Miller ztvárnil ještě v několika dalších filmech, naposledy v loňském hororovém snímku Chanuka (Hanukkah) režiséra Ebena McGarra.

Zvlášť úzce Miller spolupracoval s režisérem Joe Dantem, který ho angažoval do každého druhého svého snímku, podotýká oborový server Variety.com. Podle něj měl ale Miller zkušenosti z natáčení také s hvěznými režiséry Jamesem Cameronem či Martinem Scorsesem.

 

Právě se děje

Další zprávy