DiCaprio a Depp jsou nejlépe placenými herci Hollywoodu

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 8. 2011 12:51
V herečkách podle Forbesu vede Angelina Jolie
Foto: WB

New York  - Americké hvězdy Leonardo DiCaprio a Johnny Depp, kteří střídají role ve filmových trhácích a nezávislých filmech, se dostaly na vrchol žebříčku nejlépe placených herců Hollywoodu. Seznam přineslo internetové vydání časopisu Forbes.

"Hollywoodské kariéry jsou postaveny na chytrých - a ne vždy viditelně chytrých - volbách," napsal Forbes ve svém ročním hodnocení nejlépe placených osobností filmového světa. DiCaprio a Depp, kteří vydělali 77 milionů dolarů, respektive 50 milionů, jsou toho živým důkazem, tvrdí magazín.

Foto: Aktuálně.cz

Komik Adam Sandler se umístil na třetí příčce se 40 miliony dolarů, následovaný Willem Smithem s 36 miliony a Tomem Hanksem s 35 miliony dolarů.  Sandler není v oblibě u kritiků, ale o to větší je jeho popularita.

Will Smith se nyní sice více soustředí na rodinu, nicméně stále se mu daří zůstat v nejlepší pětce (především díky produkci snímku Karate Kid, kde hlavní roli hrál jeho syn Jaden). Hanks vděčí za své umístění zejména filmu Toy Story: Příběh hraček, kde propůjčil hlas loutkovému kovboji Woodymu. Dále také za produkci televizních seriálů Pacifik a Big Love a filmu Moje krásná učitelka (ten byl sice komerční propadák, ale honorář byl vyplacen předem).

DiCaprio se z pátého místa v roce 2010 posunul do čela žebříčku díky snímku Prokletý ostrov a Nolanově sci-fi Počátek, které vydělaly přes miliardu dolarů. Z romantického hrdiny v Titaniku (1997) či železné masce se postupně vypracoval v respektovaného herce i globálně odpovědnou celebritu. 

Čtěte také:
Cameron si na planetě Pandora vydělal čtvrt miliardy

Hrál v Boyleově Pláži, Krvavém diamantu i Scottově iráckém Labyrintu lží, stal se dvorním hercem Martina Scorseseho, který ho před Prokletým ostrovem obsadil do Gangů New Yorku, Letce i Skryté identity. Jeho vítězství je o to obdivuhodnější, že není spojené s žádnou filmovou sérií. Mezi filmy, ve kterých se objeví, patří Velký Gatsby, dále životopis šéfa FBI J. Edgara Hoovera. Dostal hlavní zápornou roli v Tarantinově westernu Django Unchained a dalším (tentokrát historicky přesnějším) westernu Creed of Violence.

Poslední noc filmového festivalu v Sarajevu- Angelina Jolie
Poslední noc filmového festivalu v Sarajevu- Angelina Jolie | Foto: Reuters

Naopak Johnny Depp, který byl nejlépe placeným hercem v loňském roce, se posouvá čím dál víc k pitvoření. Nyní si získává největší popularitu jako Jack Sparrow v sérii Piráti z Karibiku. Čtvrtý díl nemá dobré recenze, ale patří k nejvýdělečnějším filmům letoška. Dalším filmem byl animák Rango, který vyloženě těží z Deppova charismatu i hereckých manýr. Jako vyložená pračka peněz působí snímek Cizinec, kde většinu absurdně vysokého rozpočtu spolykaly právě honoráře pro Deppa a Angelinu Jolie.

Právě ta kraluje s 30 miliony dolarů mezi nejlépe placenými herečkami (loni akční hrdinka Salt, dabing Kung Fu Pandy 2 a přeplacená „designová" role v Cizinci). Stejnou sumu má i Sarah Jessica Parkerová (za Sex ve městě 2). Následované jsou Jennifer Anistonovou (zaměnitelné komedie Záměna, Ex-manželka za odměnu a Zkus mě rozesmát) a Reese Witherspoonovou s 28 miliony dolarů (Poznáš, až to přijde a Voda pro slony). 

Do příjmů budou kromě honorářů za filmy ze sledovaného období (květen 2010 - květne 2011) zahrnuta i procenta z tržeb v kinech (velké hvězdy si tyto podmínky mohou vymínit ve smlouvě) a dále procenta z prodeje DVD a Blu-ray starších filmů. Mnoho herců a hlavně hereček pobírá honoráře i za účinkování v reklamách (především na kosmetiku, oblečení a hodinky).

Časopis Forbes žebříček sestavil na základě informací od agentů, právníků, producentů a lidí pracujících ve filmovém průmyslu o příjmech herců k 1. květnu. Je přiom nutné upozornit, že právě agenti a právníci si berou z honorářů hvězd velké podíly a všechny peníze zdaleka nepřipadnou hercům a herečkám samotným.

 

Právě se děje

Další zprávy