Diana získala tvář. Anglickou princeznu v seriálu ztvární Elizabeth Debicki

Kultura AP, Kultura
17. 8. 2020 9:00
Anglickou princeznu Dianu v příštích řadách populárního seriálu Koruna (The Crown) ztvární devětadvacetiletá australská divadelní a filmová herečka Elizabeth Debicki. V neděli večer to oznámila videotéka Netflix, která historickou sérii scenáristy Petera Morgana vysílá. Koruna dosud získala 33 nominací na televizní ceny Emmy.
Elizabeth Debicki (vpravo) a Claes Bang v loňském thrilleru The Burnt Orange Heresy.
Elizabeth Debicki (vpravo) a Claes Bang v loňském thrilleru The Burnt Orange Heresy. | Foto: Sony Pictures Classics

Jak píše agentura AP, Elizabeth Debicki ztvární Dianu v chystané páté a šesté řadě. V nich mají dále účinkovat Imelda Stauntonová jako královna Alžběta II., Lesley Manvilleová v roli princezny Margaret, hraběnky ze Snowdonu, a Jonathan Pryce coby princ Philip, vévoda z Edinburghu.

Elizabeth Debicki v chystaném filmu Tenet.
Elizabeth Debicki v chystaném filmu Tenet. | Foto: Melinda Sue Gordon/Warner Bros.

Alžbětu II. v předešlých řadách hrály Olivia Colmanová a Claire Foyová, obě za to dostaly Zlatý glóbus.

V nejbližší čtvrté řadě Dianu zpodobí čtyřiadvacetiletá Emma Corrinová. Nejdramatičtější okamžiky v osudech princezny, jejíž život v srpnu 1997 ukončila autohavárie, však připadnou na pátou a šestou řadu, které také seriál zřejmě uzavřou, dodává agentura AP.

Zatím poslední třetí řada měla na Netflixu premiéru vloni v listopadu. Kdy uvede čtvrtou sérii, zatím videotéka neoznámila.

"Seriál je především příběhem královnina celoživotního vyrovnávání se s rolí, pochybnostmi o tom, zda ji vykonává dobře, a tendencí zároveň vinit sebe sama i se zbavovat viny přemítáním nad náhodností svého údělu," napsala o třetí radě Koruny kritička Táňa Zabloudilová na Aktuálně.cz.

"Osobnost princezny Diany, její slova i činy přežívají v srdcích mnoha lidí," míní Elizabeth Debicki. "Je skutečnou výsadou a ctí hrát v tomto špičkovém seriálu, kterému jsem jako divačka propadla od první epizody."

Devětadvacetiletá Australanka je považována za vycházející hvězdu od chvíle, kdy na sebe před dvěma roky upozornila ve filmu režiséra Stevea McQueena nazvaném Vdovy.

V nejbližší době bude Elizabeth Debicki účinkovat v novém thrilleru filmaře Christophera Nolana nazvaném Tenet. Dříve hrála v dobovém Velkém Gatsbym, thrilleru The Burnt Orange Heresy nebo namluvila postavu v animovaných Strážcích Galaxie Vol. 2.

Seriál Koruna není jediný, který v nejbližší době připomene osudy princezny Diany. V červnu hollywoodský portál Deadline napsal, že v připravovaném celovečerním filmu princeznu ztvární Američanka Kristen Stewartová, známá ze ságy Stmívání. Snímek má vyprávět o rozpadu Dianina manželství s britským princem Charlesem.

Královský pár začal žít odděleně v roce 1992, o čtyři roky později přišel rozvod. Ten byl přitom u následníka trůnu v moderní historii britské monarchie označován za bezprecedentní. Princezna Diana zemřela při nehodě v Paříži roku 1997 ve věku 36 let. Stalo se tak v pařížském tunelu, když se Diana v autě se svým přítelem snažila ve vysoké rychlosti uprchnout bulvárnímu novináři.

 

Právě se děje

Další zprávy