Děvka a zoufalec bojují za romantiku

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 10. 2006 0:00
Recenze - Candy je podmanivá romance, které v žilách koluje heroin. Stejně jako jejím hrdinům. Uvnitř: TRAILER
Candy
Candy | Foto: Falcon

Heath Ledger byl v českých kinech naposledy k vidění ve dvou lovestory: historickém Casanovovi a v homosexuální romanci Zkrocená hora. I do třetice se vrací jako romantický hrdina Dan. Tentokrát veskrze současný, heterosexuální a s krví zředěnou heroinem.

Ledger do správné romance potřebuje partnerku a tou je mu dívka Candy. Jejich dny perlí jako šampaňské, řečeno slovy z filmu. Stejně jako jiní milenci i tihle dva se vzájemně ujišťují o věčné lásce, pak se vezmou, aby ji zpečetili - navzdory tomu, že Candyini rodiče tomu nejsou příliš nakloněni.

Jenže do toho také jaksi kradou, zastavují věci, prostituují se a píchají si heroin. Candy je sice "nováček na cestě k nespoutané volnosti" - jak ji nazve jejich heroinový přítel Casper v neodolatelně odpudivém podání Geoffreyho Rushe. Brzy ale do závislosti zapadne stejně hluboko jako Dan.

Candy
Candy | Foto: Falcon

Nic nového pro diváky Trainspottingu nebo ještě lépe Aronofského Requiem za sen. Ale tohle přes svou realističnost není noční můra, spíš horečnatě poetická drogmovie. Ti dva pořád drží pohromadě, jen heroin coby katalyzátor jejich vztah urychluje a komplikuje při cestě k neodvratnému konci.

To ukazují hned úvodní záběry centrifugy a poté rozdělení filmu  pomocí titulků na části Nebe, Země a Peklo. Kolotoč se roztáčí; stejně jako po šťastných záběrech z bazénu, které evokují pohodu, jíž pár pluje během heroinových raušů, vždycky následuje rychlý pád do reality.

Candy - Geoffrey Rush
Candy - Geoffrey Rush | Foto: Falcon

Dan po neúspěšném pokusu na dráze prostituta absolvuje anabázi se získáním peněz z ukradené kreditky. Pak zkoušejí abstinovat, nakonec odjíždějí na venkov a odvykají prostřednictvím methadonu. To už je ale Candy na pokraji sil a všechno špatné vyvrcholí jejím nervovým zhroucením.

Australská heroinová romance Candy je zkrátka beznadějně smutná, a tím i proklatě romantická. Dvojice neodvratně spěje ke špatným zítřkům a navzdory tomu, že vlastní vpich jehly s dávkou nikdy nevidíme, dostáváme se těm dvěma a jejich závislosti tak blízko, jak to jen jde.

Candy
Candy | Foto: HCE

Třeba při jejich pokusu o abstinenci a společně prožívanému absťáku, kdy se zmítají na posteli za zvuků doléhajících k nim z televize, nebo tehdy, když Candy musí potratit a spolu s Danem se mazlí s mrtvým nedonošeným dítětem.

Film má podmanivou atmosféru i vizuální poetiku a pár opravdu nezapomenutelných scén. V jedné sledujeme Dana čekajícího v autě před zastavárnou, kde zatím Candy sexem vydělává na další dávku. Jindy v jediném záběru vidíme med pomalu stékající z převržené sklenice na stole, který od země pozoruje stejně vláčná Candy.

Jsme smažky - já kurva, on zoufalec, vysvětluje Candy jednoznačně zaměstnanci realitky, který je přijde vyhodit z bytu. Přes tuhle odpudivou charakteristiku jsou Candy a Dan hrdinové, pro které stojí za to se bát o jejich životy i o jejich lásku.  Jakkoliv je jejich pouto z velké části udržované právě heroinem, což vyjeví sympaticky jednoznačný závěr.

Candy (Candy), Austrálie 2006. Scénář Neil Armfield a Luke Davies, režie Neil Armfield, kamera Garry Phillips, hudba Paul Charlier, hrají Heath Ledger, Abbie Cornish, Geoffrey Rush, Tony Martin, Noni Hazlehurst a další. 108 minut, držitel práv HCE, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy