Detektivka o kvalitě života. Tomáš Mašín natočí film podle námětu Alice Nellis

ČTK ČTK
7. 12. 2021 13:17
Režisérka Alice Nellis napsala scénář s detektivní zápletkou, který zfilmuje Tomáš Mašín. V hlavní roli se představí Jana Plodková a Marián Mitaš ze Slovenska. Děj snímku nazvaného Němá tajemství sice sleduje vyšetřování vraždy, především se ale zaměřuje na intriky, rodinné vztahy a život pod vlivem poruchy řeči zvané afázie.

"Na scénáři jsem pracovala téměř rok. Jde o příběh, který v rámci kriminálního žánru zkoumá kvalitu lidského života a to, jak ji vnímáme. Co považujeme za život, který stojí za to žít," shrnuje Alice Nellis. Její scénář podle Tomáše Mašína kombinuje drama, detektivku a love story.

Martin po těžkém úrazu přijde o možnost komunikovat se světem. Kolem však zůstávají všechny důležité ženy jeho života: manželka Erika, maminka Dana a veterinářka Jana, jejíž kůň zranění způsobil.

Právě tři ženy tak vyprávějí Martinův příběh, každá má svou verzi událostí. Když Martin zemře, o případ se začne zajímat policie, protože to vypadá, že mu k smrti někdo pomohl. Postupně se odkrývají dlouho zamlčovaná traumata a mnohačetné malé lži.

Důležitým tématem filmu je poškození řečové oblasti mozku zvané afázie, ke kterému může dojít v důsledku těžkého úrazu. "Jde o zvláštní poruchu mozku, kdy člověk má pocit, že může mluvit, ví přesně, co chce říct, ale nedokáže to zformulovat. Hlasivky fungují, ale někde na půli cesty se to celé rozpojí a to, co říká, nedává smysl," vysvětluje Marián Mitaš, který se na roli chystal několik měsíců.

Přípravu absolvoval i štáb. Zahrnovala jak studium afázie, tak setkání s pacienty a jejich blízkými. Afázií trpí více než 60 tisíc Čechů, z nichž pouze zlomek se léčí.

Ve snímku kromě Mitaše a Plodkové účinkují Magdaléna Borová, Milena Steinmasslová, Jan Révai, Igor Chmela nebo Jiří Havelka.

Šestapadesátiletý režisér Tomáš Mašín studoval grafiku, konceptuální umění a média na pražské Akademii výtvarných umění. Zájem o multimediální tvorbu ho přivedl k videoartu, počítačové animaci a krátkým experimentálním snímkům. Natáčel reklamní spoty či hudební videoklipy a vytvářel znělky pro pořady o muzice. Získal mnoho cen na festivalech.

V roce 2009 debutoval celovečerním filmem 3 sezóny v pekle, volně inspirovaným osudem básníka a filozofa Egona Bondyho, před šesti lety natočil ještě Wilsonov. Několik let již pracuje na dramatu mapujícím příběh protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů, jejichž je vzdáleným příbuzným.

Pětiminutové video mapuje přípravy na natáčení filmu Němá tajemství. | Video: Donart Film
 

Právě se děje

Další zprávy