Deset filmů o nepovedené revoltě

Deset filmů o nepovedené revoltě
Kdyby... (1968) Britský buřič Lindsay Anderson si vzpomněl na svá vlastní mládí strávené v internátní škole a natočil film, který ve svázaných pravidlech školy, šikaně a třídním rozškatulkování viděl alegorii o fungování celé společnosti. V epizodicky vystavěném příběhu se postupně krystalizuje skupina rebelů, kteří svůj protest dovedou až k ozbrojené vzpouře. Film s démonicky přesvědčivým Malcolmem McDowellem v hlavní roli stojí za vidění nejen proto, že za kamerou stál Miroslav Ondříček.
Bezstarostná jízda (1969) Peter Fonda, Dennis Hopper a Jack Nicholson v uvolněné ódě na svobodu, silné motorky a celá šedesátá léta. Film o cestě dvou hipíků z Los Angeles na karneval do San Franciska je oslavou bezprostřednosti, cesty bez cíle a vzájemné tolerance. Šestá dekáda skončila vystřízlivěním, šokující finále Bezstarostné jízdy zase tragédií, která jako by spadla z nebe. Jenže bigotnost a nenávist vždycky vítězí nad pravdou, láskou a dobrým pokouřením.
Mechanický pomeranč (1971) Klasika Stanleyho Kubricka podle kultovního románu Anthonyho Burgesse. Svého ústředního hrdinu Alexe, vůdce bandy dandyů nacházejících potěšení v bitkách a násilnostech všeho druhu, si vybral v Andersonově filmu Kdyby... Nebýt ochoty Malcolma McDowella do projektu jít, nikdy by podle Kubricka nevznikl. Alexe si ovšem brzo vezme do parády státní aparát a brutálním vymýváním mozku jim zhnusí jakýkoli byť jen myšlenku na násilí. Tím z něj ovšem udělá loutku bez svobodné vůle a neschopnou se bránit.
Idioti (1998) S dogmaticky roztřesenou malou ruční kamerou natočil Lars von Trier poloimprovizovaný příběh o skupině znuděných intelektuálů, kteří se rozhodnou kašlat na konvence společnosti a předstírají na veřejnosti, že jsou mentálně postižení. Nápad je založený na pochybné teorii, že člověk může být šťastný, když objeví blázna v sobě. Se svou typickou cynickou sžíravostí ukazuje Trier, že hranice mezi hrou a skutečností a mezi normalitou a šílenstvím bývá hodně tenká.
Foto: Aktuálně.cz
Kultura Kultura
3. 5. 2012 15:56
 

Právě se děje

Další zprávy