Dejvické divadlo veze na Letní filmovou školu i fotbal

ČTK Kultura ČTK, Kultura
9. 6. 2014 15:48
Dejvické divadlo uvede v Uherském Hradišti představení Karamazovi i Ucpanej systém. Miroslav Krobot představí svůj filmový debut Díra u Hanušovic. Dojde i na fotbalové utkání.
Ivan Trojan v inscenaci Ucpanej systém.
Ivan Trojan v inscenaci Ucpanej systém. | Foto: DD

Uherské Hradiště - Program Letní filmové školy v Uherském Hradišti (LFŠ) ozdobí i Dejvické divadlo, jedna z nejrespektovanějších tuzemských divadelních scén. Jeho třídenní blok nabídne od 30. července do 1. srpna filmové projekce, divadelní představení, výstavu, diskuse i fotbalové utkání.

Podívejte se na ukázku z filmu Díra u Hanušovic.
Podívejte se na ukázku z filmu Díra u Hanušovic.

Návštěvníci se mohou těšit například na filmovou adaptaci divadelního představení Karamazovi, "nejsprostší inscenaci v historii Dejvického divadla" Ucpanej systém, maraton seriálu Čtvrtá hvězda spolu s besedou s jeho protagonisty či na portrét dlouholetého uměleckého šéfa Dejvického divadla, herce a režiséra Miroslava Krobota. Uveden bude i jeho režisérský debut Díra u Hanušovic.

Promítat se budou dva filmy, ve kterých Krobot ztvárnil hlavní role - intimní drama otce a dcery Dům a snímek Muž z Londýna, který režíroval Béla Tarr.

"Chybět nebudou tradiční oblíbené besedy po skončení projekcí. Příležitost k osobnímu setkání s Miroslavem Krobotem bude i na speciální masterclass," uvedla mluvčí LFŠ Eva Blažková.

Michel Gondry.
Michel Gondry. | Foto: Anna Vedralová

Mezi letošními hosty přehlídky jsou francouzský režisér a oscarový scenárista Michel Gondry, další francouzská režisérská legenda Bertrand Tavernier a Tino Hammid, syn fotografa a filmaře Alexandra Hackenschmieda, jenž patřil k zakladatelům české filmové avantgardy. Na LFŠ letos dostane prostor i španělská kinematografie a reálně socialistická i moderní sci-fi. Jako talent LFŠ představí slovenskou dokumentaristku Zuzanu Piussi.

Doprovodný program festivalu nabídne desítky koncertů, výstav, divadelních představení a multižánrových produkcí. Koncerty se odehrají na Masarykově náměstí a nově budou zdarma. Vystoupí například Dan Bárta nebo Jana Kirschner. Divadelní představení nabídne šapitó ve Smetanových sadech. Poprvé v historii LFŠ je připraven každodenní odpolední program pro děti. Výstavy před a v kině Hvězda budou věnovány historii "filmovky".

Čtyřicátá Letní filmová škola se uskuteční od 25. července do 4. srpna. Uvede přes 200 filmů v šesti sálech a dvou letních kinech. Předprodej vstupenek byl v akreditačním systému na www.lfs.cz spuštěn 9. června. Do 30. června platí zvýhodněná cena na celý festival za 1000 korun.

 

Právě se děje

Další zprávy