Deána Jakubisková: Bathory rozhodně není pohádka

Hej
4. 7. 2008 12:09
Rozhovor s producentkou historického velkofilmu
Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel
Bathory: Deana Jakubisková a Anna Friel | Foto: Jakubisko Film/Larry Horricks

Praha - Je to film o manipulaci dějinami a manipulaci životy lidí, říká producentka Deána Jakubisková-Horváthová o jednom z nejdražších projektů ve střední Evropě, který si odbude světovou premiéru v sobotu na MFF Karlovy Vary. Historický velkofilm o legendární Čachtické paní režíroval její manžel Juraj Jakubisko a Alžbětu Bathoryovou v něm ztvárnila Anna Friel.

"Do všech!" odpověděla ambiciózní herečka a producentka v pátek na jednu z otázek čtenářů Aktuálně.cz, do kterých zemí chtějí film distribuovat. Bathory podle ní ve výsledku stála okolo 400 milionů a točila se na 30 hradech a  70 dalších lokacích.

Film podle ní může přitáhnout i americké diváky: "Když oni točí evropskou historii, tak z toho udělají pohádku a tohle rozhodně pohádka není. Jednáme s distributory, tak uvidíme, jak to dopadne."

Bathory volá: V ČT nám zcenzurovali lesbický sex

V mezinárodní sestavě herců nechyběl Karel Rodem a Franco Nero. "Není rozdíl jestli jsou herci čeští, američtí, slovenští, nebo italští, ale jestli jsou dobří, nebo špatní, příjemní či nepříjemní lidé a velké a malé osobnosti," shrnula zkušenosti z natáčení.

SPECIÁL: Vše o MFF Karlovy Vary 2008

Projekt svého manžela nakonec po řadě problémů dovedla ke zdárnému konci a sama si v něm i zahrála - vědmu a léčitelku Darvulii. Jako producentka stojí třeba za Kyticí F. A. Brabce, produkovala už několik filmů svého manžela včetně Nejasné zprávy o konci světa i spíš nejednoznačně přijatého snímku Post Coitum.

Čtenářům napsala, že filmografie jejího manžela by se měl příští rok objevit na DVD.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:12Autor: jana

Otázka: dobry den, co si myslíte o fenoménu cachtické paní? díky

Deána Jakubisková-Horváthová: Fenomén čachtické paní vznikal po storočí, v podstatě z legendy, ktorá časem narůstá a až dnes se začínají vynořovat historická fakta, které umožňují tento fenomén vykládat i jinak.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:15Autor: [email protected]

Otázka: dobrý den,
na film určitě půjdu a jsem rád, že děláte film podle knihy. plánujete i další zfilmování např. remarka nebo podobně ? osobně mám pocit že tohle jsou skutečné příběhy, otázka je ale jestli se to prodá....hodně štěstí !

Deána Jakubisková-Horváthová: jsme ráda, že na film půjdete, ale my film děláme podle scénáře Juraje Jakubiska a ten je vzdálený od knihy Ňižňanského, ale myslím si, že o to zajímavější. Souhlasím s vámi, že Remarque je velké filmové téma, ale momentálně se chystáme na zpracování historických postav velké slovanské historie, tj. Svatopluk, Rastislav.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:17Autor: Anna Friel

Otázka: dobry den,bude osobne pritomna Anna na premiere v Praze? Gratuluji Vam take k vyhranemu soudu.dekuji za odpoved.Uz se tesime na film!

Deána Jakubisková-Horváthová: Anna Frielová točí v Americe se studiem Universal film Lost Of The Land a bohužel se nezúčastní permiéry, ale posílá zdravici všem v Čechách, kterou dnes natáčí v LA a děkuji vám a jsem také ráda, že jsme soud vyhráli a že sparvedlivost existuje. Juraj i já doufáme, že se všichni pobavíte a strávíte krásné dvě hodiny v kině.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:19Autor: Gabina

Otázka: dobry den, co bylo na natáčení nejtěžsí?

Deána Jakubisková-Horváthová: Na natáčení nejtěžší bylo nejtěžší samotné natáčení, ale skutečně nejtěžší bylo asi neustálé stěhování s tisíci kostými, stovkami lidí.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:20Autor: Filip

Otázka: Dobrý den, jak se tesite do varu? mate nejake tipy na ktere se chcete jít urcite podívat?

Deána Jakubisková-Horváthová: Do Varů se těším i bojím a v neděli si vezmu program a rozhodnu se, na co se půjdu podívat. Držte nám v sobotu palce! Máme světovou premiéru.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:21Autor: maja

Otázka: dobrý den, proc jste premiéru snímku tolikrat oddalovali? Co nyní budete chystat?

Deána Jakubisková-Horváthová: Protože dokončovací práce zvukové a obrazové v té kvalitě, kterou tento film vyžaduje a proto jsme se vraceli do studií vždy jiných a jiných a předělávali jsme zvuk i obraz. Myslím, že výsledek za to stojí.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:24Autor: jindra

Otázka: Dobrý den, jsem na vás nový film zvedava, proc zatrhli spoty v ct? bylo to tak drsne?

Deána Jakubisková-Horváthová: sekund a ukážete krvavý záběr, tak to nemůžete vysílat před Nebylo to tak drsné, ale když vytrhnete z kontextu jen krvavých 7 vteřin, tak to nemůže být vysíláno před 22. hodinou. V kontextu toho filmu to není tak bestiální. Aby lidé věděli, že to není pohádka pro děti, tak jsme měli upoutávky, které se vysílali až po 22. hodině.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:25Autor: Davídek

Otázka: Kolik vlastně stál velkofilm BATHORY a kde všude se točil?

Deána Jakubisková-Horváthová: Film Bathory ve výsledku stál do 400 milionů, točili jsme asi na 30 hradech, 70 lokacích. Určitě je to někde přesně zaznamenané, je toho strašně moc. Bylo to takové putovní město Bathory.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:25Autor: Sváťa

Otázka: Dobrý den. Do kterých zemí chcete film distribuovat?

Deána Jakubisková-Horváthová: Do všech!

Odpovězeno: 04. 07. | 11:26Autor: Pavlína

Otázka: Dobrý den, paní Jakubisková, v rámci natáčení jsem se s Vámi setkala v jednom hotelu, ve kterém Váš tým bydlel - tak arogantní chování a hvězdné manýry jsem od hosta nikdy nezažila, a to jsem v hotelovém byznysu pracovala mnoho let...I když to zní možná divně, i z tohoto důvodu na film nepůjdu.

Deána Jakubisková-Horváthová: Je to vaše rozhodnutí, já si vás bohužel nepamatuji, ale určitě máte pravdu, proto tady sedím a povídám si s lidmi.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:28Autor: Chris

Otázka: Dobrý den, rád bych se zeptal v jakém jazyku se tento film točil?? Díky za odpověd;)

Deána Jakubisková-Horváthová: V angličtině a můžu říct, že to bylo velice namáhavé a těžké a i proti v těch dokončovací práce byli tak náročné. Dokončovali jsme ve třech jazycích-angličtině, češtině a slovenštině. Dnes se strašně těším, že už to máme za sebou a pevně věřím a doufám, že se film bude líbit a ta námaha za to stála, neboť to je pro všechny tvůrce největší odměna.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:32Autor: Mirek

Otázka: Jak se shání 330 milionu na film nějakého Jakubiska, pitoreskního človíčka v klobouku z malé země, kde kinematografie nemá až takovou tradici ?

Deána Jakubisková-Horváthová: Můžu vást ubezpečit, že 330 milionů na film se těžko shání i Spielbergovi. Juraj Jakubisko je muž, s kterým žiji 25 let a můžu vás ubezpečit, že vůbec není pitoreskní, ani človíček...Je to velký muž s velkým kloboukem, velkou invencí a velkou duší. Jediné, co je pravda je, že je z malé země, kde má kinematografie velkou tradici.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:35Autor: Lucie

Otázka: Moc se na Váš film těším, Jakubisko je nejlepší česko-slovenský režisér!!! Velmi oceňuji, že chcete Alžbětu Bathory očistit a představit ji spíše jako oběť intrik. Čí to byl vlastně nápad, byl to váš vysněný projekt?

Deána Jakubisková-Horváthová: Ano, byl to náš vysněný projekt a tento sen začal před asi 20 lety, kdy jsme se setkali s jedním historikem a ten nám vykládal prapodivný příběh o rekonstrukci soudního sporu s Alžbětou Bathory, který byl politicky zmanipulován . A od té chvíle vznikl v ¨Jurajovi ideál získat co nejvíc historických údajů kolem této legendy. V průběhu dalších 10, 15 let se vynořili další historici, kteří zpochybňovali, jak to celé vlastně bylo a Juraj začal chytat tyto fakta a tzv. bílá místa doplnil svou fantazií a výpráví nám svůj příběh o době, ženách, která v ní žili, o historických postavách, ketré v té době exsitovali a příběh o bohaté ženě, ketrá, když se setká s někým ještě mocnějším, může být zničena.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:38Autor: Lucie

Otázka: Hezký den,
na film se velmi těším, přečetla jsem hodně literatury, a tak nevím,k jakému výkladu jste se připojili. Ale chtěla jsem se zeptat na obsazení hlavní role, koho jste původně zamýšleli a proč se to neuskutečnilo?
Děkuji. Přeji úspěch při dalším filmu.
Lucka

Deána Jakubisková-Horváthová: Musím říct, že v průběhü ještě příprav, které probíhali téměř rok, tak v představy, jaká by měla být, jsem vyvíjela a měnila a nakonec zvítězila Anna Friel, protože Juraj hledal úplný protiklad toho, jaký dojem o ní koluje, hledal takovou subtilnější křehkou žena, ketrá je silná svým vnitřkem a musím říct, že když se setkal s Annou, všechny ostatní herečky skončily, i když už byly obsazeny. Vím, že je to nespravedlivé, ale ono se to tak někdy stane.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:42Autor: gunn

Otázka: dobry den, budete zase zalovat recenzenty, kteri napisi o bathory neco spatneho?

Deána Jakubisková-Horváthová: Já nikdy žádné recenzenty nežalovala a já jen řekla svůj názor na to , co řekli oni a to je snad dovoleno. Vím, že to enní časté, protože média se někdy staví polohy, že mohou soudit a nesmí být souzena... ale já mám pocit, že když někdo něco řekne tak, že to slyší miliony lidí, tak musí unést i to, že se někdo ozve a také to slší miliony lidí. Ještě jedna věc je velmi komplikovaná, film stojí moc peněz, podílí se na tom pracovně spusta tvůrců a nikdo to nedělá s tím, že chce udělat špatný film a já jako producent cítím povinnost za tyto lidi bojovat a hájit jejich práci, i s recenzenty. protože producent je vlastně taková maminka filmu...

Odpovězeno: 04. 07. | 11:45Autor: DEMIR

Otázka: CHTĚL BYCH SE ZEPTAT,Z JAKÝCH PRAMENŮ JSTE ČERPALI INFORMACE O ČACHTICKÉ PANÍ,KTERÉ BYLY NEJVĚROHODNĚJŠÍ A AUTENTICKÉ.CHTĚL BYCH TOTIŽ VIDĚT TENTO PŘÍBĚH A MÍT POCIT ,ŽE TO TAKHLE OPRAVDU BYLO. DÍK.

Deána Jakubisková-Horváthová: Vydáváme teď knihu, kterou budeme křtít v Krlových Varech, kde všichni tito historici, se kterými jsme spolupracovali mají své odborné příspěvky a můžete si tam najít odbornou literaturu o celé této kauze, které se již předtím věnovali. Dnes je to tak, že asi už nikdo přesně neřekne, jak to bylo, ale spoustu historických faktů vyvracuje možnost, že krvavá legenda je stoprocentně pravdivá. Navíc, která legenda je stoprocentně pravdivá?

Odpovězeno: 04. 07. | 11:49Autor: Ivazzoo

Otázka: Dobrý den,filmu se už nemůžu dočkat.Svůj dotaz směruji ke starším titulům.Kdy vyjdou znovu na DVD ty rozprodané např. Sedim na konáry a je mi dobre, Vtáčkovia, siroty a blázni, Kytice...a samozřejmě další starší, ještě nevydané? Údajně jde o nějaký spor mezi Jakubisko film a Bontonem.

Deána Jakubisková-Horváthová: Chtěla bych poděkovat všem, co se na film těším , já se také Těším, i Juraj a všichni, co jsme na tom pracovali tři roky. DVD celé filmografie připravujeme na příští rok a komplikace není s Bontonfilmem, ale s se Slovenským filmovým ústavem, který si přivlastnil neoprávněně autorská práva, ale teď se tomu začnu věnovat a do konce roku to určitě vyřešíme. Kytice je na DVD a můžete se obrátit na Bonton, ale to je film režiséra a kameramana F.A. Brabce, který nám teď na Bathory dělal hlavní kameru.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:51Autor: Luky

Otázka: Proč máte takovou slabost pro Lucii Vondráčkovou? To už je váš třetí film, kde hraje, proč ji s manželem pořád obsazujete? Myslíte, že je ta dobrá herečka? Mám rád filmy vašeho muže, ale v poslední době mi kazí dojem právě Vondráčková...

Deána Jakubisková-Horváthová: Lucka je velice talentovaná, Juraj ji obsadí vždy do rolí, které ji sluší, ale ona nehraje hlavní role, aby vám pokazila celý film, když ji nemáte rád. To je taky nesparvedlivé, že je to taková zvláštní chemie mezi divákem a hercem, že nějaké máte rád a některé ne. Mě se to taky děje, když jsem jenom, divák a já vám: Nevšímejte si jich!

Odpovězeno: 04. 07. | 11:52Autor: kačka

Otázka: Jak se vám točil film,který ted uvedete do kin a jaký ještě film byste rád natočil a s jakým hercem se vám v tom to filmu dobře spolupracovalo a jaký je váš vysněný film,který by ste ještě rád natočil děkuji

Deána Jakubisková-Horváthová: Film se točil těžko a dramaticky, chceme točit slovanskou historii a mám ráda všechny herce, které obsadíme, protože mi pak nic jiného nezbývá, než je mít ráda. Vysněný projekt je vždy ten, který právě děláte, nebo máte před sebou.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:53Autor: Petrus

Otázka: Dobrý den, je pravda, že ve filmu měla hrát Demi Moore ? A pokud ano, proč se to nepovedlo ? Děkuji za odpověď a přeji hodně úspěchů, film si určitě nenechám ujít !!

Deána Jakubisková-Horváthová: Ne, neměla tam hrát a těším, se že půjdete do kina na naší Annu.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:55Autor: Danka

Otázka: Dobrý den, proc zrovna téma čachtické paní? Byla jste se podivat na te zricenine? kde vsude jste nataceli?

Deána Jakubisková-Horváthová: Zříceninu uvidíte na začátku filmu a musím říct, že má fascinující energii a téma proto, že manipulace dějinami a manipulace životem lidí, je podle mne dnes největší problém, který prožívá celá zeměkoule. Je to politická manipulace, lidská manipulace, manipulace peněz...Dostaneme se z toho vůbec?Dostaneme někdy rozum?

Odpovězeno: 04. 07. | 11:57Autor: Jiřule

Otázka: jaké to bylo natáčet i s americkými herci?Kdy se film dostane do českých kin už se těším až ho zkouknu, děkuji za odpověď

Deána Jakubisková-Horváthová: Můžu vám říct, že není rozdíl mezi herci, jestli jsou čeští, američtí, slovenští, nebo italští, ale jestli jsou dobří, nebo špatní herci, příjemní či nepříjemní lidé a velké a malé osobnosti. Sdělím vám, že jsem měla tak trochu štěstí. Fim je od 10.7 v kinech.

Odpovězeno: 04. 07. | 11:59Autor: Petr

Otázka: Proč nikde nemluvíte o knize, která k filmu vyjde. Nepovedla se?

Deána Jakubisková-Horváthová: Povedla a bude křtěna 9.7. v Karlových Varech a v Praze, pak si ji můžete koupit. Je nádherná.

Odpovězeno: 04. 07. | 12:01Autor: xxx

Otázka: dopocul som sa o kontroverznej scene lezbickeho sexu, ktora bola vystrihnuta. POnechae ju vo verzii pre kinosály? dakujem

Deána Jakubisková-Horváthová: Neviem naouzaj o jaké scéně hovoríte, nebolo vyštrihnuté nič.

Odpovězeno: 04. 07. | 12:03Autor: Copris

Otázka: Paní Horváthová, může historický film Báthory oslovit také diváky v USA? Jinak držím palce a na film se moc těším, knihu Čechtická paní jsem četl pětkrát!

Deána Jakubisková-Horváthová: Myslím si, že ano a hlavně tím , že jim ukazejeme jinou kulturu, něco úplně jiného, než v čem oni žijí, protože vímě, že když oni točí evropskou historii, tak z toho udělají pohádku a toto rozhodně pohádka není. jsme v jednání s distributory, tak uvidíme, jak to dopadne.

Odpovězeno: 04. 07. | 12:09Autor: Janota

Otázka: Dobry den, rad bych se zeptal, zda je Bathory schopna konkurovat zahranicnim potazmo americkym produkcim. Mam na mysli urovni zpracovani (vyprava, obsazeni, efekty). Pripadne v cem je podle vas na tom lepe! Dekuji, tesim se na premieru!!

Deána Jakubisková-Horváthová: Urcite je to prudukce, ketrá může konkurovat bez mihnutí oka ketrékoli jiné produkci, zahraniční i americké a to je prvávě to, co budí obdiv. Co je nejvíc zarážející, že Juraj točí opravdově, triky nejsou tak vykonstruované, mnohé z nich byli opravdové. To je, v čem se Jurajův film od zahraničních liší. Jsem na to pyšná, že i v našich malých zemí mohou vzniknout velké filmy, že máme svou historii a že ji umíme velkolepě natočit. Dovolte, abych se touto krásnou odpovědí se všemi rozloučila, poděkovala všem za otázky. Doufám, že jsem svými odpověďmi nezklamala a doufám, že uspokojíme i všchny v kině, protože je divák je důležitější než recenzent. Sparvedlivost zase je, že i mezi recenzenty jsou dobří i špatní a já doufám, že tentokrát naše pohádka uspokojí aspoň malinko každého. Přeji krásný víkend, málo deště, hodně slunce a klidu.

 
 

Právě se děje

Další zprávy