David Fincher se spustí do Černé díry nebezpečného sexu

6. 11. 2008 13:00
Adaptace nezávislého comicsu bude ve správných rukou.

Los Angeles - Pro ty, co se rádi noří do podivných temných světů s mírně vyšinutými hrdiny, zněla zpráva o následujícím setkání tvůrců jako splnění láskyplně hřejivé noční můry.

Režisér David Fincher, který proslul snímky jako Sedm, Klub rváčů a Zodiac, bude točit adaptaci nezávislého comicsu Charlese Burnse Černá díra podle scénáře Neila Gaimana a Rogera Avaryho.

To vypadalo skvěle. Gaiman patří k nejlepším comicsovým scenáristům a významným tvůrcům fantasy (Sandman, Nikdykde, Hvězdný prach), a Avary zase k talentovaným filmovým scenáristům (Pulp Fiction, Zabít Zoe, Pravidla přitažlivosti, Silent Hill); oba se nedávno sešli u syrového 3D motion capture filmu Beowulf.

Obálka comicsu (BB Art 2008)
Obálka comicsu (BB Art 2008) | Foto: archiv

Tato kombinace čtyř veličin se ovšem nenaplní. S příchodem Finchera Gaiman a Avary projekt opouštějí, protože nejsou ochotni přistoupit na jeho podmínky - ustavičné přepisování.

Perfekcionista Fincher jim totiž rovnou oznámil, že nikdy nejede podle první verze a nebere dřívější než desátý náčrt scénáře. Dvouletá Gaimanova a Avaryho spolupráce na scénáři tudíž přijde vniveč. Podle Avaryho se Fincherovo perfekcionistické dogma vůbec nepotkávalo s jeho lážo plážo kreativním přístupem.

Ještě než o film projevil zájem Fincher, mělo studio Paramount vyhlédnutého Alejadra Aju, jenž se dosud specializoval na brutální horory a má na kontě filmy Noc s nabroušenou břitvou, Hory mají oči a Zrcadla.

Snímek v Paramountu vzniká v divizi MTV Films a Plan B, jež se soustředí na menší, osobitě laděné filmy.

Film Beowulf podle scénáře Neila Gaimana a Rogera Avaryho
Film Beowulf podle scénáře Neila Gaimana a Rogera Avaryho | Foto: Hratelně.cz

Černá díra původně vycházela jako dvanáctidílná série mezi léty 1995 až 2005, poté následovala vázaná verze a řada prestižních výročních ocenění. Příběh vypráví o skupině teenagerů, mezi nimiž se pohlavním stykem roznáší zvláštní choroba, která je změní v beztvaré mutanty.

Děj je zasazen kamsi do 70. let na předměstí Seattlu a vyznívá jako deziluzivní dojezd sexuální revoluce, která tehdy otřásala Amerikou. Interpreti v díle hledají předzvěst éry AIDS, ale také obecnější metafory o dospívání, které s sebou nese hledání vlastní identity a věčnou nespokojenost s tím, čím a kým člověk je.

V comicsu se nikdy nevysvětluje, odkud se choroba vzala, a přes veškerou explicitnost zobrazování jejích projevů se vyprávění jeví jako velmi abstraktní a niterně rozpoložené. Burns žánrově kombinuje mystérium a osobní příběh, jenž se z prostředí střední školy rozjede do jakéhosi nezávislého road movie. Úzkost, odcizení, groteskní proměny těl, vraždy, útěky mimo realitu…

Ukázka z comicsu
Ukázka z comicsu | Foto: archiv

David Fincher se kromě Davida Cronenberga zdá být tím nejlepším možným režisérem podobného díla. Poslední verzi scénáře Gaimana a Avaryho má k dispozici, ale zřejmě přijde ještě řada úprav, na něž bude najat další scenárista. Že scénář Gaimana a Avaryho nebude použit beze změn, naznačují i zpochybňující vyjádření samotného Charlese Burnse.

Černá díra se přes veškerou svou exkluzivitu a atraktivnost zdá být prokletým projektem, který stahuje ke dnu tvůrce i další filmy. Fincher kvůli ní s největší pravděpodobností opět oddálí svůj dlouholetý vysněný film Setkání s Rámou, adaptaci sci-fi románu A. C. Clarka.

Podle znalce comicsů Devina Faraciho ze stránky CHUD je "Černá díra tím, čím by comics jako žánr mohl být, a krásně připomíná, že ne každý comics o mužském dospívání musí být o potlačené homosexualitě zabalené pro krvežíznivé třicátníky až čtyřicátníky, kteří nenávidějí ženy a nejsou schopni vymanit se ze svého dětství."

Ukázka z comicsu - rozklikni
Ukázka z comicsu - rozklikni | Foto: archiv

Fincher právě nedávno dokončil svůj sedmý celovečerní film, Podivuhodný případ Benjamina Buttona, což je velmi netradiční fantaskní romance o muži, který se narodil jako stařec a s přibývajícími léty mládne. To, co se ze začátku jeví jako výhoda, se stane zásadní překážkou v milostném životě. V hlavní, maskérsky a fyzicky náročné roli se představuje Fincherův oblíbenec Brad Pitt.

Snímek o Benjaminu Buttonovi má v USA premiéru o Vánocích a v únoru v České republice.
Comics Černá díra vyšel letos i v Česku v nakladatelství BB Art ve výborném překladu Richarda Podaného.

 

Právě se děje

Další zprávy