David Fincher natočí film o zakladatelích Facebooku

Kamil Fila Kamil Fila
25. 6. 2009 14:15
Režisér Benjamina Buttona se vrátí do současnosti

Los Angeles - Poté, co jeho poslední snímek získal tři Oscary z 13 nominací a vedl si slušně i komerčně, se Davidu Fincherovi nabídky jen hrnou. Kromě už dříve oznámené účasti na povídkovém comicsovém snímku Heavy Metal a výhradní režie adaptace temného comicbooku Černá díra je jeho jméno nejnověji spojováno se zatím nepojmenovaným projektem o zakladatelích komunitní sítě Facebook.

Pokud se poběží podle plánu studia, mohl by se Fincher postavit za kameru již na konci tohoto roku. Scénář ke snímku píše Aaron Sorkin, který se specializuje především na politická a soudní témata,  známé jsou jeho filmy Pár správných chlapů, Americký prezident. Vytvořil také seriál Západní křídlo či Soukromá válka pana Wilsona.

Film o vzniku Facebooku měl ostatně režírovat i jeho dlouholetý producent Thomas Schlamme. Do jedné z rolí se předběžně počítalo s prominentní osobou newyorského společenského života, Bettany Carkhuffovou.

Foto: Repro Aktuálně.cz

S Fincherovým jménem by se jim podařilo učinit z menšího filmu předem jasný hit. Síť Facebook, která umožňuje sdílet informace ze soukromí a informovat vybrané lidi o své každodenní náladě, aktivitách a zájmech, má v současnosti více než 200 milionů aktivních uživatelů po celém světě.

Její kořeny se datují do roku 2003, kdy studenti a kolejní spolubydlící Harvardské univerzity, Mark Zuckerberg, Dustin Moskovitz a Chris Hughes, udělali první verzi pro tamější kampus. Facebook se ovšem brzy rozšířil do dalších vysokých škol, Ivy League a Stanfordské univerzity. Brzy se pak stal internetovým fenoménem, který postupně zastínil do té doby nejpopulárnější komunitní sít MySpace.

Čtěte více:
David Fincher se pustí do metalového comicsu
Mládnoucí Benjamin Button platí cenu za svou dokonalost
David Fincher se spustí do Černé díry nebezpečného sexu

Není zřejmé, jakým tématům se film může věnovat. Nabízí se možnost zaměřit se na vykreslení svobodomyslného světa amerických vysokých škol, ale také na obchodní boj, který kolem Facebooku v posledních letech rozpoutaly firmy Yahoo a Google.

Foto: Aktuálně.cz

Je zřejmé, že diváků, kteří by chtěli vidět do zákulisí projektu, který je nyní tak intimně spojen s jejich životem, je mnoho. Šlo by navíc o první film věnovaný nějaké existující internetové stránce. Vzhledem k tomu, že není známo obchodní pozadí projektu, lze jen spekulovat, nakolik budou zveřejněné informace opravdu otevřené a necenzurované a zda nepůjde převážně o mytizaci současného stavu webu 2.0.

Fincher byl před oznámením, že by mohl režírovat příběh o založení Facebooku, nejblíže k tomu, aby po Benjaminu Buttonovi režíroval opět retro film, tentokrát z období prohibice. Mělo se jednat o případ pro agenta Eliota Nesse (jeho život byl námětem již pro snímek Briana De Palmy Neúplatní - The Untouchables), který pátrá po sériovém vrahovi. Studio Paramount však nechalo propadnout práva na zfilmování.

Fincher se jinak na téma sériových vrahů vysloveně specializuje, na začátku kariéry si udělal jméno thrillerem Sedm a před dvěma lety oslnil Zodiacem. Za jeho nejslavnější film je nicméně považována adaptace knihy Chucka Palahniuka Klub rváčů.

 

Právě se děje

Další zprávy