Das Filmfest uvede Žida Süsse i maratonského lupiče

Kamil Fila Kamil Fila
5. 10. 2010 13:55
Začíná pátý ročník přehlídky německy mluvených filmů
Foto: Das Filmfest

Praha, Brno - Filmová přehlídka známá dříve pod názvem Der Film nyní jako Das Filmfest vstupuje do svého pátého ročníku a za hlavní téma si letos bere „rozmanité podoby světa a duše žen".

I proto přehlídku slavnostně zahájí oceňovaná rakouská herečka Franziska Weisz, která uvede ve středu 6. října v kině Lucerna v 19 hodin projekci zahajovacího snímku Lupič o úspěšném maratónském běžci… a sériovém bankovním recidivistovi. Příběh hlavní postavy vychází ze skutečného neobvyklého případu, který v 80. letech vstoupil do dějin rakouské kriminalistiky

Foto: Das Filmfest

Držitelka ocenění ShootingStar z Berlinale 2005 s velkým ohlasem ztvárnila v tomto filmu hlavní ženskou roli a za svůj výkon obdržela hlavní hereckou cenu na festivalu Diagonale. Tentýž večer od 21 hodin bude následovat premiérové uvedení očekávaného filmu Juraje Herze Habermannův mlýn, kde se Franziska Weisz ujala jedné z vedlejších rolí.

Das Filmfest setrvá v kinech Lucerna a Evald od 6. do 10. října, následně se tradičně reprezentativní část přehlídky přesune do brněnského kina Art.

Dramatické ženské osudy jsou ústředním tématem hned několika hraných i dokumentárních snímků napříč čtyřmi festivalovými sekcemi, jež nabídnou na tři desítky snímků z aktuální německé, rakouské a švýcarské produkce.

Am Limit se zabývá životem „na hraně" společnosti či za hranicemi konvencí, uvnitř hranic regionu Tyrolských Alp se drží sekce IFFI Fokus Tirol. Snímky v sekci MusikMania vzdávají hold hudbě. Současné Německo představí v tvorbě uznávaných režisérek a režisérů i nastupující generace tvůrců Noc krátkých filmů.

Foto: Das Filmfest

Návštěvníci festivalu se seznámí například se třemi letitými prostitutkami v dokumentu Bordelbabá či s tyrolskou servírkou Evi, která chce svůj život žít Na plnej plyn a po práci se baví do zemdlení na venkovských diskotékách.

Snímek Cizinka o osudech mladé matky turecko-německého původu, která utekla nešťastného manželství v Istanbulu a chce se natrvalo vrátit do Berlína, zaujal kritiky natolik, že byl film vybrán, aby se letos za Německo utkal v oscarovém klání o nejlepší neanglicky mluvený film. Hlavní roli ztvárnila Sibel Kekilli známá z filmu režiséra Fatiha Akina Proti zdi.

Ten má pro změnu na přehlídce dva jiné filmy. Svou první komedii Soul Kitchen, jež nadchla porotu v Benátkách, která ji vyznamenala zvláštní cenou.  Film popisuje peripetie Zina, řeckého hospodského v Hamburku, jenž se snaží proměnit svou restauraci Soul Kitchen v originální hudební scénu. Akinovi se podařilo soustředit před kamerou ty nejlepší herce ze svých předchozích filmů - Adama Bousdoukose, Moritze Bleibtreua a Birola Ünela.

I jeho druhý film je ze sekce MusikMania - dokument Crossing the Bridge-Zvuk Istanbulu, v němž se Alexander Hacke, basista Einstürzenden Neubauten, vypravil do titulního města a zachytil zde jeho hudební portrét, v němž se mísí kultura východu i západu, tradice i moderna.

Foto: Das Filmfest

Naopak hodně skličující realitu cesty za štěstím přináší dokumentární snímek Opatrovnice o mladé Slovence, která se vydala do Německa, aby čtyřiadvacet hodin denně pečovala o starý manželský pár bydlící u Bodamského jezera ve třípokojovém bytě. Dusná atmosféra letních dní ještě zvyšuje nervozitu vzájemného nepochopení a jazykové bariéry.

Nejmladší ženská hrdinka festivalu se objeví ve filmu A je tu Lola! z roku 2010. Když dívka jako rocková star Jacky Jones na začátku pořádá koncert, může to vypadat jako další z řady kopií Hannah Montana. Ale podle organizátorů je to zásadně jiné dílo. Lola má brazilské kořeny, chodí do třetí třídy, v hvězdu se mění ve snech a nejvíc touží po kamarádce. Snímek vznikl na motivy stejnojmenné knihy Isabel Abediové.

Dokument s  názvem Portréty německých alkoholiků vypráví o šesti lidech, kteří vyprávějí o své alkoholové závislosti, ale zůstávají přitom v anonymitě a jsou přítomni pouze ve zvukové stopě. Ne by se styděli hovořit o sobě před snímající kamerou, ale režisérka Carolin Schmitzová je o to vůbec nepožádala. Neusilovala prý o to, aby propůjčila závislosti na alkoholu individuální tvář,  prezentovala ji jako osud jednotlivců nebo moralizovala. Daleko více ji podle vlastních slov zajímalo, pod jakým zdánlivě spořádaným společenským povrchem bují tajné pití - často s cílem lépe fungovat v této společnosti.

Foto: Reuters

Unikátním portrétem je snímek Barva tvých ponožek s podtitulem Jeden rok s Pipilotti Rist, jenž vůbec poprvé představující tuto světoznámou švýcarskou videoartovou umělkyni. Jeden z vrcholů přehlídky představuje kontroverzní celovečerní hraný snímek Žid Süss - Film bez svědomí, jenž se vydává po stopách herce Ferdinanda Mariana a záhy po premiéře na lednovém Berlinale vyvolal velké spory (viz zde).

Zatímco dostupná fakta tvrdí, že to byl vypočítavec, který věděl, že mu role zajistí minimálně dočasný blahobyt, snímek ho ztvárňuje spíš jako naivní oběť Göbbelsova vlivu, která příliš pozdě rozpoznává bezvýchodnou roli v perfektně naplánované a režisérem Veitem Harlanem zpracované propagandistické zbrani proti Židům.

Původní Žid Süss měl premiéru v roce 1940 v Benátkách. Antisemitský film, jaký si jen lze přát, řekl o něm tehdy Goebbels.  O 70 let později vylíčil Oskar Roehler historii snímku, který se dnes smí uvádět pouze za přísných podmínek. Hlavních rolí se ujali hvězdní rakouští a němečtí herci Tobias Moretti, Martina Gedeck a zmíněný Bleibtreu.

Dokumentarista Felix Moeller pak v návazném dokumentu s názvem Harlan-ve stínu Žida Süsse, jenž bude rovněž uveden na přehlídce, s pomocí četných archivních záběrů a poprvé předváděného soukromého materiálu z rodinného archivu vypráví příběh režiséra Haralana. Dalším důležitým prvkem jsou tu i rozhovory s jeho rodinnými příslušníky a jejich dodnes přetrvávající snaha vyrovnat se s nepříznivým dědictvím a pocitem viny.

Das Filmfest připravil i doprovodný program. Mnozí filmoví tvůrci také přijedou osobně podpořit uvedení svých děl i diskutovat s návštěvníky. Podrobný program naleznete na stránkách www.dasfilmfest.cz nebo na www.facebook.com/dasfilmfest. Vstupenky na jednotlivé projekce jsou v prodeji v kinech Lucerna a Evald.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy