Kaščejevová nominovaná na Oscara: Oběd v Hollywoodu měl přátelskou atmosféru

ČTK ČTK
28. 1. 2020 17:02
Hollywoodské hvězdy jako Brad Pitt či Al Pacino, ale také méně známí tvůrci se včera v Los Angeles účastnili slavnostního oběda kandidátů na ceny Oscar. Byla mezi nimi i studentka pražské FAMU Darja Kaščejevová, která je na prestižní americkou cenu nominovaná v kategorii krátký animovaný film se snímkem Dcera.
Kaščejevová nominovaná na Oscara: Oběd v Hollywoodu měl přátelskou atmosféru | Video: Reuters

Na setkání s "velkým světem" kinematografie Darja Kaščejevová oceňuje přátelskou atmosféru a přítomnost mnoha talentovaných a pracovitých lidí.

"Zastavil mě někdo ze štábu (americké filmové) akademie a říkal, že se na ten film dívali tak dvakrát a pořád u toho brečeli," popisuje v telefonickém rozhovoru Kaščejevová. "Potěšilo mě, že lidé z toho velkého světa, v němž jsem nikdy neočekávala, že se ocitnu, viděli můj film, přemýšlí o něm, mluví o něm, je to nádhera," dodává třiatřicetiletá autorka, kterou akce "nabila energií na pár let".

Kaščejevová ocenila i to, že oběd pro nominované na Oscary byl veganský, stejně jako má být občerstvení na večírku po vyhlášení těchto cen v noci z 9. na 10. února. "To mě hodně potěšilo, jsem vegetariánka a líbí se mi, že takto udělali něco pro naši planetu," říká režisérka, která se narodila v Tádžikistánu.

Čtvrthodinový loutkový snímek Dcera, jenž beze slov vypráví o vztahu dcery a otce, získal už loni v září v konkurenci více než 1600 filmů studentského Oscara. Předtím si autorka odvezla mimo jiné dvě ceny z největšího festivalu animovaných filmů světa ve francouzském Annecy.

Na obědě pro oscarové kandidáty v Los Angeles Kaščejevová nesháněla kontakty pro nové projekty.

"Ten dojem z Ameriky jsem měla už po studentském Oscaru, mají tam jiný přístup ke kinematografii. V Evropě se podporuje krátký film, experiment. Takže jsem neměla pocit, že bych se tam měla s někým seznamovat kvůli spolupráci," uvádí autorka filmu, který je zpracován kompletně ručně, bez digitálních triků.

Kvůli dosažení dojmu větší živosti Kaščejevová zvolila metodu ruční kamery používané v hraném filmu. Dceru vyráběla asi rok a půl, jen čtyři měsíce sama vyráběla kulisy a loutky a další čtyři měsíce animovala. Technika, kterou zvolila, je časově náročná, za den vznikne třeba jen osm sekund filmu.

Z Los Angeles teď studentka FAMU s ruským občanstvím spolu s producentkou Zuzanou Roháčovou spěchají do amerického státu Utah na festival nezávislých filmů Sundance, kde se ve středu zúčastní vyhlášení vítěze v kategorii krátkometrážních filmů. V ní kromě snímku Dcera soutěží i titul slovenských studentů FAMU Michaely Mihályi a Dávida Štrumpfa nazvaný Sh_t Happens.

Snímek Dcera nyní promítá několik festivalů v USA. Také je součástí programu Animation Show of Shows, který od roku 1990 pořádá Ron Diamond. Mezi dalšími akcemi, na něž se Kaščejevová v dohledné době chystá, jsou festival Anima v Bruselu koncem února či březnový Tricky Women ve Vídni. V českých kinech snímek Dcera na jaře uvede společnost Aerofilms v rámci pásma animovaných filmů FAMU.

Musela jsem animovat loutky a zároveň pohyb kamery. Záleželo na každém pohybu, ale kamera dodala pocit, že to žije a dýchá, říká Daria Kaščejevová. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy