Dánský provokatér chce zničit planetu Zemi

Kamil Fila Kultura Kamil Fila, Kultura
18. 5. 2011 11:08
Natočte video o konci světa a pojďte na premiéru
Foto: Aktuálně.cz

New York - Kam jinam může zajít známý umělecký provokatér než k tomu, že hodlá zničit celou tuto planetu? Lars von Trier, který dráždí publikum svými filmy jako Idioti, Dogville nebo Antikrist, ve svém nejnovějším snímku Melancholia vypráví o posledních hodinách lidstva před velkou katastrofou, než do Země narazí jiná zbloudilá planeta.

Po premiéře na festivalu v Cannes film uvede do českých kin od 26. května společnost Aerofilms. Ta spolu s on line deníkem Aktualne.cz vyhlašuje i soutěž o nejlepší video na téma „Co bych dělal, kdyby se blížil konec  světa". Příspěvky s maximální délkou do 1 minuty  posílejte na adresu [email protected] do pondělí 23. května. Cenou pro vítěze, jehož příspěvěk zveřejníme, jsou dvě vstupenky na slavnostní středeční premiéru v kině Světozor .

Melancholia nicméně v jádru není o katastrofickou sci-fi. Jak je u Triera typické, půjde spíše o psychologické (nebo psychopatologické) komorní drama, kde se budou lámat charaktery a postavy budou prožívat zničující emoce. Těsně než dojde ke srážce, budeme sledovat srážku dvou sester, které mezi sebou mají temné tajemství.

Trierovi  se již vícekrát podařilo sehnat výjimečnou herečku do hlavní role (Björk v Tanci v temnotách či Nicole Kidman v Dogville). Ale snad nikdy nebyl žádný jeho film tak hvězdně obsazený jako tentokrát.

Hlavní roli dostala Kirsten Dunst, pro niž půjde o podobný umělecký výlet jako Marie Antoinetta. Původně Trier ale usiloval o Penélope Cruz (ta však dala přednost čvrtým Pirátům z Karibiku) či Olgu Kurylenko (poslední bondgirl). O obsazení Kirsten Dunst rozhodl mj. mysteriozní detail - režisér a herečka se narodili ve stejný den v roce. Trierovi je letos 55 let, Dunstové 29.

Foto: Aktuálně.cz

Druhou sestru ztvárnila Charlotte Gainsbourg, která excelovala v Antikristovi. Překvapivou volbou do hlavní mužské role je Kiefer Sutherland (24 hodin, Strážce, Zrcadla). Sestavu pak doplňují veteráni Charlotte Rampling a John Hurt.  Chybět nemůžou ani Trierovi oblíbení severští herci Udo Kier a Stellan Skarsgard; hraje tu i Skarsgardův syn Alexander.

Trier, který v průběhu natáčení předchozího Antikrista trpěl úpornými depresemi, se nyní opět rozjel - před nedávnem bylo oznámeno, že jeho další počin ponese název Nymfomanka. Tím si předem zajistil zájem médií i investorů.

 

Právě se děje

Další zprávy