Daniel Day-Lewis končí s herectvím. Pro film udělal všechno, naučil se česky a přestal chodit

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 6. 2017 11:23
Herec Daniel Day-Lewis, který získal Oscara za role ve filmech Moje levá noha, Až na krev a Lincoln, se rozhodl, že v šedesáti letech končí s herectvím. Důvod neuvedl. Day-Lewis proslul pečlivou filmovou přípravou, kvůli roli například začal poslouchat rappera Eminema anebo se učil česky. Jeho poslední film půjde do kin o Vánocích.
Daniel Day-Lewis ve filmu Až na krev z roku 2007. Za roli dostal Oscara.
Daniel Day-Lewis ve filmu Až na krev z roku 2007. Za roli dostal Oscara. | Foto: Miramax

Britský oscarový herec Daniel Day-Lewis se ve svých šedesáti letech rozhodl ukončit filmovou kariéru. Jediný majitel tří Oscarů za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli se k nezvyklému kroku rozhodl z osobních důvodů, aniž řekl podrobnosti.

"Daniel Day-Lewis již nebude pracovat jako herec," uvedla jeho mediální zástupkyně Leslee Dartová. "Je za celá ta léta neskonale vděčný všem svým spolupracovníkům a divákům," napsala s tím, že nebude sdělovat žádné detaily. Day-Lewis je ženatý s režisérkou a spisovatelkou Rebeccou Millerovou a má tři syny.

Day-Lewisovy úspěchy

Oscar za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli:

  • Moje levá noha (1989) 
  • Až na krev (2007) 
  • Lincoln (2012)

Je také čtyřnásobným držitel ceny BAFTA, třikrát dostal cenu Screen Actors Guild a dvakrát Zlatý glóbus za nejlepšího herce.

Svou první výraznější postavu námořního důstojníka v dramatu Bounty si Day-Lewis zahrál v roce 1984. Pět let poté získal prvního Oscara za roli ochrnutého malíře ve filmu Moje levá noha. Do povědomí nejširšího publika se poté zapsal díky výpravnému filmu Poslední Mohykán v roce 1992.

V té době ho už režiséři znali jako herce, který je ochoten pro splynutí s postavou udělat spoustu nadstandardní práce. Při natáčení zmíněného oscarového filmu na týdny přestal chodit a pohyboval se pouze na vozíku. Díky své herecké metodě se rovněž seznámil s češtinou, kterou se začal učit kvůli diváky i kritikou s rozpaky přijaté filmové adaptaci románu Milana Kundery Nesnesitelná lehkost bytí z roku 1988.

Kvůli další velké roli násilného vůdce zločinecké bandy ve filmu Gangy New Yorku z roku 2002 zase prý mezi scénami brousil nože a začal poslouchat rappera Eminema, aby v sobě vybudil pořádnou zlost.

Daniel Day-Lewis v pražské pivnici na snímku z roku 1986.
Daniel Day-Lewis v pražské pivnici na snímku z roku 1986. | Foto: ČTK

Druhého Oscara získal v roce 2008 za roli naftového magnáta z počátku 20. století ve filmu Až na krev. Poslední sošku pak dostal o pět let později, kdy americká filmová akademie ocenila jeho titulní postavu ve filmu Lincoln.

Jeden z nejžádanějších herců své generace si své role pečlivě vybíral a řadu nabídek odmítal. Míval tak i několikaleté natáčecí pauzy.

Day-Lewisovi příznivci se mohou těšit ještě na poslední dílo, na němž stejně jako ve snímku Až na krev spolupracuje s režisérem Paulem Thomasem Andersonem. Film nazvaný Phantom Thread se bude odehrávat v módním světě Londýna 50. let a premiéru by měl mít na Vánoce.

 

Právě se děje

Další zprávy