Chystá se nový Matrix. Nesmí se bát experimentovat, vaz mu může srazit přílišná nostalgie

Martin Svoboda Martin Svoboda
22. 3. 2017 11:44
Internetem zarezonovala zpráva, že se chystá nový Matrix. Ačkoliv k realizaci má ještě daleko, scenárista Zak Penn potvrdil práci na scénáři. Zatím není jasné, jestli se vrátí původní štáb. Nový Matrix může dopadnout dobře, pokud odolá nostalgii.
Matrix - trailer | Video: Warner Bros.

Pokud je na odhalení příprav pokračování Matrixu něco překvapivého, tak že přichází až téměř patnáct let po posledním dílu s podtitulem Revolutions.

Hollywood, snažící se zažehnout propojené filmové vesmíry okolo díla Marvelu, Pixaru, hororových ikon studia Universal, Star Wars, a dokonce i stavebnice LEGO, nemohl nechat dílo sourozenců Wachowských ležet ladem.

Zatím není nic jisté, dokonce ani jestli se k projektu vrátí jeho původní tvůrci. Uniklo jen, že scenárista Zak Penn (X-Men - Poslední vzdor, Neuvěřitelný Hulk) pracuje na textu. Penn se odmítl blíž vyjádřit, pouze na Twitteru opravil dezinformaci, že jde o reboot či remake - pokud se jeho práce dočká realizace, stane se regulérní součástí Matrixu tak, jak ho představili Wachowští. Jejich vizi podle Penna stále nejde překonat a nemělo by smysl na ní cokoliv měnit.

Studio Warner Bros. pravděpodobně čekalo tak dlouho, protože dvě pokračování zlomové akční klasiky z roku 1999 dodnes rozdělují publikum na dva nesmiřitelné tábory, kdy ten kritický zůstává výrazně početnější. Jak přibývá mladých diváků, kteří samotné filmy neviděli a pouze věří jejich odrazu v popkultuře, pověst sequelů ještě klesá a dělat si z nich legraci se stalo samozřejmostí.

Ačkoliv se mnoho filmových kapacit i fanoušků pokoušelo oba pozdější díly obhájit jako vizionářské, originální a odvážné, stále se nepodařilo zbavit Matrix pověsti série zahnané do slepé uličky. A pro studio samozřejmě není ani tak podstatné, jestli Matrix Reloaded a Revolutions jsou, nebo nejsou dobré filmy, ale jak o nich smýšlí diváci.

Stejné výzvě čelil Disney po zakoupení Star Wars. Je veřejným tajemstvím, že scenáristé nadcházejících filmů z předaleké galaxie mají od studia výrazně doporučeno vyhýbat se postavám a motivům problematické nové trilogie z přelomu století.

Lze předpokládat, že stejnou taktiku zvolí Warneři a nový Matrix bude taktně mlčet o dvou nepopulárních dílech. S tím bude většina diváků jistě spokojená, byť se tím tvůrci ochudí o značnou část mytologie.

Přesto zůstává svět Matrixu velmi rozlehlý a otevřený novým dobrodružstvím. Krom hraných filmů byl popsaný ještě v krátkých animovaných snímcích, počítačových hrách, komiksech a knihách. Znovu se do něj ponořit prostřednictvím hollywoodského blockbusteru nemusí být nastavovaná kaše, námětů se najde mnoho.

V tuto chvíli se dá jen odhadovat, jestli se příběh posune před jedničku, nebo se původní linie vůbec nedotkne a navštíví jiné kraje filmového světa. Zlomit vaz by zatím jen hypotetickým tvůrcům mohlo, kdyby se při vzpomínkách na přijetí sequelů báli experimentovat a ponořili se do opatrné nostalgie.

Značka Star Wars takový přístup snese, zasněnou pohádkou byla vždy, ale s Matrixem si diváci spojují pokrok, budoucnost a otevírání nových dimenzí. Tím by měl zůstat, pokud nechce trhnout ještě větší ostudu.

Nyní nezbývá než s napětím čekat, jestli se k projektu připojí Wachowští. Na jednu stranu si jde bez nich Matrix představit jen stěží, na druhou se jim poslední roky příliš nedaří a po propadáku Jupiter vychází se jich producenti mohou bát. Nakolik stojí studio o značku Matrix zbavenou rizik a nakolik svolí k autorskému přístupu?

Digitální technologie budou sloužit výhradně k tomu, aby bylo možné dokončit roztočené filmy zesnulých hvězd, tvrdí redaktor Martin Svoboda. | Video: Martin Svoboda
 

Právě se děje

Další zprávy