Čumíš jak reklama na projímadlo, Polívko

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 8. 2006 0:00
Reportáž - Bolek Polívka si jede na Katedru didaktiky fyziky v pražské Libni pro dávky v nezaměstnanosti. Uvnitř: GALERIE
Bolek Polívka a Marián Labuda
Bolek Polívka a Marián Labuda | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Na dva červencové dny se z omšelého "matfyzu" stal Pracovní úřad v Mostě. Natáčela se tu jedna ze scén nového českého filmu Roming.

Tři hlavní hrdinové v ní vyrážejí na pracovní úřad, aby tu ještě před svou velkolepou on the road po Česku a Slovensku vybrali dávky, a měli tak peníze na cestu.

Bolek Polívka, Marián Labuda a mladý neherec Vítězslav Holub sedí namačkaní v kabině hnědého náklaďáčku, který vypadá, že se každou chvíli rozpadne. Podobně vypadají i sami protagonisté vyšňoření ve špinavých mundůrech.

Není divu, že když jeden z fotografů při focení rozsype odpadkový koš, odvětí Polívka s grácií, že to vůbec nevadí - trochu toho nepořádku navíc se přece snese.

"No co? Vezu vám zákon, šmejdi!" Bolek Polívka v akci. Nový český film Roming se právě natáčí.
"No co? Vezu vám zákon, šmejdi!" Bolek Polívka v akci. Nový český film Roming se právě natáčí. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Začíná mrholit, rekvizitáři otírají auto od dešťových kapek. Film Roming se přece odehrává v létě, i komparz točí v tričkách a usilovně se snaží netřást se zimou.

Polívka za volantem náklaďáčku ještě naposledy přelétne ve scénáři svou repliku, maskérka mu upraví falešné fousy pod nosem, zbývá ještě vyřešit umístění cedule Zásobování na přední sklo auta a může se, po nekonečném zkoušení, konečně jet ostrá.

Štáb s despektem pozoruje hemžící se novináře a fotografy, davem se proplétají i autoři filmu - režisér Jiří Vejdělek (Účastníci zájezdu) a scenárista Marek Epstein, který se scénářem filmu vyhrál v roce 2004 Cenu Sazky.

Scénárista Marek Epstein
Scénárista Marek Epstein | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Napsat tuhle scénu mi trvalo mnohem kratší dobu, než se to natáčí," glosuje scenárista Epstein. Vejdělek jeho scénář označuje za "vtipný, až nečesky temperamentní příběh".

Temperamentní je i Polívka v roli Stana. "Jsem poslední cigán, navíc ještě bílý. Trpím tím, proto trochu přeháním to své romství," charakterizuje Polívka svou postavu.

"Co píčujete - zásobování, ne? Vezu vám zákon, abyste si ho mohli přečíst, šmejdi. Ještě teplej, přímo ze sněmovny," huláká Polívka z auta na dav komparzistů, který auto rozráží.

Usměrňování davu se ukáže být nejtěžším úkolem, pomocná režisérka Jana Gospičová šíbuje s jednotlivými komparzisty po place. "Vy pojďte trochu stranou, vy jste v každým filmu," odsunuje jednoho pána a druhého zas instruuje: "Nesmíte se na něj smát, to není Bolek Polívka, to je nějakej idiot, co do vás vjel náklaďákem, tak buďte naštvanej."

Pomocná režisérka Jana Gospičová
Pomocná režisérka Jana Gospičová | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Komparz při scéně nadšeně improvizuje a oplácí Polívkovi výkřiky typu "seš slepej?" "jdi do hajzlu!" "máš vůbec řidičák?" či nepřekonatelným "čumíš jak reklama na projímadlo".

Romská dívka vybraná z davu do o něco důležitější roličky k sobě přihání své dvě děti: "Sáro, Martínku, pojďte sem, budete v televizi!"

"Je to bomba, vidět ty herce přímo na place," říká její kamarádka, čtyřicetiletá romská komparzistka Iveta. Myslí si, že film může zlepšit vztahy mezi Čechy a Romy?

Iveta hlídá syna své kamarádky
Iveta hlídá syna své kamarádky | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"To určitě nemůže," říká rezolutně. "Dyť je to jenom film. Ve skutečnosti je to všechno jinak. Ty sňatky se už dneska ani nedomlouvaj, nanejvýš někde v Rumunsku," říká v narážce na příběh filmu.

Jeho mladého hrdinu, Roma Juru v něm otec Roman (Labuda) a rodinný přítel Stano (Polívka) vezou na Slovensko, kde má domluvenou nevěstu. Roming je road movie, plná dobrodružství a humoru. Krom Labudy a Polívky v ní hrají převážně neherci.

Vítězslav Holub a Marián Labuda
Vítězslav Holub a Marián Labuda | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

"Hlavní role, to byla jasná volba," říká Vejdělek. "Neherce jsme hledali déle. Ale myslím, že to bude stát za to."

I Polívka souhlasí: "Neherci jsou kolikrát lepší než herci. Jsou přirození. Obdivně je sleduju," dodává a nechá si stejně obdivovat umělé tetování na pravé paži.

Natáčí se už týden, podle mluvčí filmu Uljany Donátové se bude natáčet až do druhé poloviny září. Premiéru má Roming naplánovanou na 17. května příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy