Čtvrtníček loví sumce a bude to hahaha

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 11. 2007 13:30
Do kin vstupuje komedie Poslední plavky

Praha - Po fotbalovém putování s Ivánkem míří Petr Čtvrtníček příští týden z českých věznic na plátna českých kin v hlavní roli filmu Poslední plavky. Tvůrci ho nazývají "komedií o pomstě, slávě, rybovraždě a jiskřící pípě v bufetu Tropicana" a přirovnávají ho k Vančurovu Rozmarnému létu.

"Mně osobně se víc líbí přirovnání k filmu Na samotě u lesa, nebo k francouzským četnickým komediím. Dějovou linií s monstrsumcem jsme se chtěli ve vší úctě odvolat také na vorlíčkovsko-macourkovskou klasiku," říká debutující režisér Michal Krajňák.

Film natočil pod producentským vedením režiséra Viktora Tauše, autora filmu Kanárek. Právě na něm se Krajňák podílel jako asistent režie, tentokrát si role prohodili.

Snímek vypráví o ospalém baru na břehu rybníka, jehož vody rozčeří až obří sumec Lojza, který se vynoří z hlubin, aby vnesl trochu zmatku do života bývalého tuzexového krále Jardy Kuchaře, nesmělého barmana Kamila, páru turistů, páru traktoristů a páru rybářů.

Postav je ve filmu přehršel a jejich cesta k ulovení sumce není jednoduchá. Komediální linku přehlušuje spíše melancholická atmosféra, která u ospalého rybníka panuje. Tvůrci si ale stojí za tím, že jejich film je komedie: "Jde nám o to, aby Poslední plavky byly stejně vtipné jako ty nejlepší české komedie. Vtipné ve smyslu hahaha, ne takové to hihihi. Tedy jestli víte, kam tím směřujeme."

Ve smyslu hahaha se nesla i tisková konference, na níž tvůrci a herci film představili. Přes rozpačité reakce novinářů si své dílo pochvalovali. "Já z něj mám strašnou radost, myslím, že to je dobrý výkop k něčemu, v čem chceme pokračovat," říká Tauš.

Poslední plavky: Jiří Lábus a Josef Rosen
Poslední plavky: Jiří Lábus a Josef Rosen | Foto: Bioscop

Hlavní roli Jardy Kuchaře ztvárnil Petr Čtvrtníček. Ten se dosud ve filmech objevoval spíše v menších rolích, proslulost u širokých vrstev mu přineslo až jeho reklamní angažmá.

"Chtěli jsme být první, kdo natočí film s Petrem Čtvrtníčkem v hlavní roli. Moc pomohlo, že Petrova postava je jakási parodická parafráze jeho samotného," říká Krajňák

Herci shodně tvrdí, že atmosféra na place byla bezstarostně prázdninová. "Byla to příjemná dovolená, občas přerušená výkřiky Kamera! a Akce!" říká Čtvrtníček, kterému se líbila i jeho role:  "Stejně jako Jaromír Kuchař jsem 170 cm vysoký, střední postavy, hovořím plynně česky, slovensky a bulharsky a mám pochopení pro platbu tuzexovým bonem."

I jeho kolega Josef Polášek má za sebou reklamní zkušenost; souběžně s Posledními plavkami natáčel další film, kde se objeví v hlavní roli - František je děvkař Jana Prušinovského.

Poslední plavky
Poslední plavky | Foto: Aktuálně.cz

V Plavkám s ním hrají Rudolf Hrušínský, Jiří Lábus, Lubomír Lipský či Magdalena Sidonová. A také mladí herci Josef Rosen a Kristina Farkašová.

Zatímco Rosen hrál syna Josefa Lábuse, Farkašová ztvárnila Čtvrtníčkovu dospívající dceru. "Ten Čtvrtníček je nakonec nejnormálnější ze všech, co tam hrají - no jo, vždyť je to táta," říká.

Film se natáčel na Slovensku. "Našli jsme tam úžasné jezero. Podle občasníku Svět bakterií je to velmi vyhledávané místo," vtipkují dál Tauš s Krajňákem.

Pětimetrový sumec Lojza ve filmu pluje vodami rybníka v 3D verzi i jako reálný model ne nepodobný modelům od Karla Zemana.

Hudbu složil Walter Kraft, tvůrci jeho hudbu přirovnávají k balkánské dechovce:  "Něco jako Bregovič, ale jako by ho hrála česká dechovka, která si zamilovala banjo a nezapomněla, že má elektrickou kytaru." Ústřední song nazpíval Lou Fanánek Hagen.

Do kin vstoupí Poslední plavky ve velkorysém počtu 31 kopií.


 

 

Právě se děje

Další zprávy