Což takhle dát si špeka?

Jan Šprincl
25. 5. 2006 0:00
Recenze - Jak by vypadal muzikál Rebelové, kdyby ho Filip Renč natáčel pod vlivem omamných látek? Jako film Tráva.
Stačí si dát jednoho práska...
Stačí si dát jednoho práska... | Foto: Bioscop

Přestavte si Zuzanu Norisovou zpívající "pátá, právě teď odbila..." K ní si domyslete školní uniformu, aktovku na zádech a staršího pána, kterému se vrtí na klíně... Nebo si zkuste vybavit urostlého Jana Révaie, kterak s upřímností sobě vlastní ubije kvůli jednomu jointu kamaráda pohrabáčem. Perverzita i zábavnost z toho vznikající vytvářejí přesný obraz o filmu Tráva.  
 

...a zhroutí se vám velká láska.
...a zhroutí se vám velká láska. | Foto: Bioscop

Esteticky vytříbená parodie na osvětový snímek Řekněte to dětem je plná krásných mladých lidí s dobrou budoucností, kteří dělají jednu opravdu ošklivou věc: kouří marihuanu. Po ní se přeměňují v monstra, hystericky se smějí, oči jim lezou z důlků a hlavně mají neuvěřitelně sprosťácké choutky. Nejedno marihuanové opojení končí smrtí

Takový obraz "feťáků" vykreslil černobílý Řekněte to dětem (1936) s naprostou vážností. O  šedesát let později se už divadelní parodie Reefer Madness hrála v Los Angeles a vloni její filmovou podobu uvedl do kin americký režisér Andy Fickman. 

Trailer filmu Tráva a ukázky z původního filmu Řekněte to dětem si prohlédněte ZDE

Fickman měl celkem jednoduchou práci, Řekněte to dětem je tak prostoduchý snímek, že k zesměšnění přímo vybízí. Režisér a scénáristé Kevin Murphy a Dan Studney ho přesně citují a s ještě větší chutí k tomu sami dost přidávají.

Zase ale uvidíte Ježíše...
Zase ale uvidíte Ježíše... | Foto: Bioscop

Výsledkem je vizuálně dokonalá show plná muzikálových písní s chytlavými melodiemi, krásnými tanečnicemi, dojemným příběhem a třeba taky Ježíšem. Zjeví se hlavnímu hrdinovi jako kabaretní zpěvák a přemlouvá ho, aby zanechal trávy a víc konzumoval Boha.

A to je skutečně zábavné - stejně jako oživlé mrtvoly feťáků pronásledující ty živé nebo scéna, ve které jeden feťák sežere druhého, protože s drogou přišel hlad a v ledničce nic nebylo.

Tráva staví svoji pitomost na obdiv a příběh čisté lásky Mary a Jimmyho, kterou droga zničí, je jen uvozením obdivuhodně dlouhých pěveckých a tanečních čísel.

...a stanete se náruživými pěstiteli.
...a stanete se náruživými pěstiteli. | Foto: Bioscop

Jako muzikálovou parodií na muzikály nejde Trávu srovnávat s drogovými opusy Strach a hnus v Las Vegas, Trainspotting nebo Acid House; tenhle snímek má daleko blíž k legráckám Mela Brookse nebo je ostřejší verzí Pytlákovy schovanky. Tráva marihuanu neobhajuje ani nevede boj s protidrogovou demagogií. Tvůrci jen v zakázané rostlině našli dobré téma, při kterém se mohou pobavit oni stejně dobře jako diváci v sále.

Tráva (Refeers Madness), USA/ Německo, 2005. Režie Andy Fickman, scénář Kevin Murphy a Dan Studney, kamera Jan Kiesser, hudba Dan Studney, hrají Kristen Bell, Christian Campbell, Neve Campbell, Alan Cumming a další. 109 minut, české titulky, distribuce Bioscop, premiéra 25. května 2006.

 

Právě se děje

Další zprávy