Costa-Gavras točí film o dluhové krizi, třetinu rozpočtu hradí řecká vláda

ČTK ČTK
13. 4. 2019 11:06
Částkou 630 tisíc eur, což je zhruba 16,1 milionu korun, řecká vláda podpoří nový film francouzsko-řeckého režiséra Costy-Gavrase. Inspirovala jej kniha bývalého řeckého ministra financí Janise Varufakise a vypráví o dluhové krizi v Řecku.
Režisér Costa-Gavras (uprostřed) je na snímku z loňského října z Lumière festivalu ve francouzském Lyonu.
Režisér Costa-Gavras (uprostřed) je na snímku z loňského října z Lumière festivalu ve francouzském Lyonu. | Foto: ČTK/ABACA

Jak informuje italský list La Repubblica, Costa-Gavras už pracuje v Aténách, ve čtvrtek jeho štáb natáčel v centru metropole u řecké centrální banky. Příspěvek vlády pokryje zhruba třetinu rozpočtu.

Costa-Gavras je držitelem Oscara.
Costa-Gavras je držitelem Oscara. | Foto: ČTK/AP

Varufakisova kniha nazvaná Adults In The Room: My Battle With Europe's Deep Establishment (Dospělí v pokoji: Můj boj se zakořeněným evropským establishmentem) vyšla předloni a bývalý ministr financí v ní popisuje nesnadné vyjednávání Řecka a jeho mezinárodních věřitelů v první polovině roku 2015.

"Natočím řeckou tragédii moderní doby," avizuje Costa-Gavras. "Půjde o příběh lidí a země chycených v bludném kruhu euroskupiny (grémia ministrů financí eurozóny), která Řecko uvrhla do diktatury úsporných opatření," dodal. Ironií osudu je, že film spolufinancuje vláda, která úsporná opatření musela zavést, dodává deník La Repubblica.

Varufakis byl ministrem financí nynějšího premiéra Alexise Tsiprase po vítězství formace Syriza ve volbách v lednu 2015. V polovině téhož roku ale Varufakis odstoupil poté, co se s Tsiprasem rozešel kvůli sporu o to, jak se vypořádat s mezinárodními věřiteli. K abdikaci ministra financí přispěl i tlak Mezinárodního měnového fondu a Evropské unie.

Varufakis chtěl opustit euro, což Tsipras nepřipustil a raději se s věřiteli dohodl na podmínkách splácení dluhů. Třetí záchranný balíček tehdy doprovázela další úsporná opatření.

Šestaosmdesátiletý řecko-francouzský režisér Costa-Gavras debutoval roku 1965 detektivkou Zločin v Expresu, čtyři roky nato za svůj politický thriller Z získal Oscara pro nejlepší zahraniční snímek. V 80. letech minulého století byl prezidentem muzea Cinémathèque française, které od roku 2007 vede znovu. Loni na podzim režisér dostal čestnou cenu Evropské filmové akademie

Svá společenská a politická dramata Costa-Gavras často zakládá na skutečných příbězích. K takovým patří i film Doznání s Yvesem Montandem a Simonou Signoretovou z roku 1970, který dle stejnojmenného románu Artura Londona popisuje vykonstruovaný politický proces v Československu 50. let.

Finanční krizí se řecko-francouzský režisér zabýval už ve svém posledním snímku Kapitál z roku 2012.

Finanční krizí se Costa-Gavras zabýval ve snímku Kapitál z roku 2012. | Video: Mars Films

Costa-Gavras se narodil jako Konstantinos Gavras v Řecku, dětství prožil v malé vesnici na Peloponésu, později v Aténách. Kvůli levicové válečné minulosti svého otce, pokládaného za komunistu, nemohl v Řecku studovat, proto odjel do Paříže, kde roku 1951 začal studovat práva. V roce 1956 přestoupil na filmovou fakultu a po jejím absolvování působil jako asistent režie například u René Claira.

Bývalý řecký ministr financí Janis Varufakis loni v březnu založil novou politické stranu. Jmenuje se Evropská fronta realistické neposlušnosti a používá zkratku MeRA25. Cílem formace je omezit byrokracii a zajistit transparentní rozhodování na unijní úrovni.

 

Právě se děje

Další zprávy