Coppola vyrazí na šňůru jako filmový DJ se svým hororem

Kamil Fila Pavel Kroulík, Kamil Fila
27. 7. 2011 9:36
Režisér na Comic Conu představil 3D film Twixt
Při natáčení filmu Twixt s Elle Fanningovou
Při natáčení filmu Twixt s Elle Fanningovou | Foto: Aktuálně.cz

San Diego - Po filmu Tetro to vypadalo, že Francis Ford Coppola už jen rekapituluje svoji kariéru. Na festivalu Comic-Con však režisér představil nový projekt, kterým se hodlá vrátit na začátek své kariéry, kdy natočil horor Dementia 13. Fanouškům v San Diegu „oficiálně" předvedl dobový horor Twixt inspirovaný texty Nathaniela Hawthorna a Edgara Allana Poea a natočený v „hitovém formátu"  3D.

Film s  rozpočtem okolo sedmi milionů dolarů financovala Coppolova společnost American Zoetrope, která produkuje třeba i režisérovy dcery Sofie. Autor Kmotra má rád nad svými díly plnou finanční i uměleckou kontrolu, což ho několikrát přivedlo na hranici osobního bankrotu.

Foto: Aktuálně.cz

Zřejmě poněkud fantasmagorický snímek vypráví o nepříliš úspěšném spisovateli škvárů (Val Kilmer), který zavítá při svém turné do severokalifornského městečka Swan Valley a začne ho zajímat zdejší záhadná vražda mladé dívky (Elle Fanning). V příběhu se kromě reálné roviny zapojuje i rovina snová, v níž spisovatel hovoří s E. A. Poem (Ben Chaplin) a zjevuje se mu duch. Spisovatel nevěří v dívčinu vinu a „dál pátrá po pravdě, která se ukáže být blíž jeho vlastnímu životu, než kdy mohl předpokládat", jak píše Mezinárodní filmová databáze (IMDb.com).  

Comic-Con je jakýmsi Cannes popkulturního, filmového a komiksového průmyslu. Fanoušci tu zažívají extázi v kostýmech oblíbených fiktivních hrdinů a zástupci největších hollywoodských tu prezentují mladému publiku žánrové trháky příštích měsíců.

Letos dvaasedmdesátiletý Coppola se zde naposled představil před 20 lety se svým romantickým filmem Drákula.  "Vždycky jsem miloval gotický romantický příběh, hororový příběh. Do učení jsem vstoupil k Rogeru Cormanovi a naučil jsem se tam dělat nízkorozpočtové filmy. Byl jsem asistent, což znamenalo, že jsem mu myl každý týden auto a sekal trávník, ale naučil jsem se od Rogera spoustu," prohlásil Coppola o víkendu, kdy festival vyvrcholil.

Foto: Aktuálně.cz

Coppolova přítomnost coby spíše uměleckého režiséra na akci, kde se prezentují komerční projekty a nové popkulturní trendy, je zčásti překvapivá; na druhou stranu Coppola byl vždy i technickým průkopníkem a zajímaly ho novinky (v 70. letech hlavně stereofonní zvuk).

Jeho Twixt bude v 3D formátu - ale nikoli celý. Coppola na plátno umístí značky, které divákům napoví, kdy nasadit speciální brýle ve tvaru masky spisovatele Poea (dá se teda předpokládat, že 3D budou právě snové pasáže).

Lidé je ale nebudou muset mít po celou dobu a nepocítí prý únavu očí. Jak režisér na nabité prezentaci před nadšeným publikem řekl, rád si užívá vysokou kvalitu 3D snímků jako Avatar, přesto si několikrát během projekce sundal brýle.  Proto ho "trochu překvapilo, když slyšel zástupce studií říkat, že budou dělat všechny filmy v 3D".

Film ale nestaví jen na nové technologii: střídá 3D scény se záběry připomínajícími počátky kinematografie a náladou prý často upomene na Městečko Twin Peaks. Hudbu k filmu Twixt složil elektronický „brýlatý šílenec" Dan Deacon, který také režiséra spolu s Kilmerem na prezentaci doprovázel.

Francis Ford Coppola v Římě představil svůj film Youth Without Youth
Francis Ford Coppola v Římě představil svůj film Youth Without Youth | Foto: Reuters

Coppola tvrdí, že chce do filmů "zase přivést život".  Uspořádá proto turné po třiceti městech a spolu s Deaconem, případně dalšími DJs, prý publikum pokaždé "sehrají" jiné představení. Budou naživo mixovat hudbu a vkládat do „základního filmu" další nepoužité záběry.

Ze zpráv ovšem není jasné, zda budou o podobě filmu spolurozhodovat diváci (podobně jako v Kinoautomatu) a zda bude mít Twixt pokaždé i jiné vyznění. Stránky slashfilm.com mluví o tom, že půjde pokaždé o „zcela jiný způsob" vyprávění příběhu a „měnící se zážitek, jenž se přizpůsobí náladě publika" - tak, jako to Deacon dělá na svých koncertech.

Film se prý stane „živým představením" a „organickým materiálem", jenž změní tvar každou noc. Dokud ale nebude odehráno několik prvních představení, není vůbec zřejmé, co by tyto proklamace měl znamenat.

Coppola, který má na kontě pět Oscarů, se proslavil Divotvorným hrncem a poté jako režisér filmové trilogie Kmotr. Je známý také jako autor drsného válečného dramatu Apokalypsa, k mafiánskému tématu se vrátil ve svém Cotton Clubu, natočil také zmíněného Draculu s Gary Oldmanem a Winonou Ryder či soudní drama Vyvolávač deště s Mattem Damonem. V roce 2007 se po desetileté režijní odmlce vrátil k režii se snímkem Youth Without Youth.

 

Právě se děje

Další zprávy