Comicsový sjezd představil filmové hity zítřka

Kamil Fila Kamil Fila
5. 8. 2008 14:45
Terminátor 4, Watchmen, Max Payne a další

San Diego - Akce nazvaná Comic Con se v posledních letech stala největším marketingovým místem pro dnešní Hollywood. Ani festival v Cannes, ani reklamní předěly v Superbowlu neposkytují studiím lepší možnost prezentovat své připravované snímky.

Comic Con v San Diegu totiž splňuje požadavek masové akce, jež má náležitý ohlas v médiích, ale rovněž jde o prostředí, kde se houfují věrní fanoušci, kvůli nimž při prezentacích vládne mnohem přátelštější a uvolněnější atmosféra. (Viz ukázku)

Z probíhající akce nabízíme výběr filmů, na něž Hollywood v následujících měsících nejvíce sází:

Foto: Aktuálně.cz

Terminator: Salvation - Z pozice nastavované kaše se Terminátor čtyřka pomalu začíná propracovávat mezi nejočekávanější filmy následujícího roku. Zdálo se, že po odchodu Arnolda Schwarzeneggera do politiky nebude mít další  díl co nabídnout. Zveřejněný teaser (kratší ukázka než trailer) ale napovídá, že příběh zasazený čistě do budoucnosti, v níž probíhá válka lidí proti vzbouřeným strojům, bude podán náležitě syrově, a přitom bombasticky - rozpočet je stanoven na 200 milionů. Režisér ukrývající se pod přezdívkou McG totiž má za sebou jen videoklipy (Korn, Cypress Hill) a dva díly Charlieho andílků, což jsou podstatně jiné filmy, než by se dalo očekávat od nástupce Jamese Camerona. McG ale spolu s představitelem hlavní role Christianem Balem dokázal fanoušky dostatečně navnadit. Přestože designér Stan Winston před nedávnem zemřel, ve filmu se objeví ohromné množství nových strojů; jeden z nich je nazván Giger podle slavného výtvarníka, jenž poprvé namaloval vesmírné monstrum Vetřelec. Jako perličku uveďme, že jednoho z nových Terminátorů bude hrát další rakouský kulturista Roland Kickinger, který je navíc Schwarzeneggerovi dosti podobný a hrál ho už v životopisném televizním filmu See Arnold Run.

 

Foto: Aktuálně.cz

Watchmen - Objemný „grafický román", jehož mnohovrstevnatost dalece přesahuje běžné comicsy, je považován za zřejmě nejdůležitější dílo v comicsové historii. Víceúrovňové vyprávění sleduje superhrdiny ve výslužbě, které kdosi začne z neznámého důvodu systematicky vraždit. Autor Alan Moore se k adaptacím svých děl příliš nehlásí. Často se od nich i distancuje - viz Z pekla, Liga výjimečných, V jako Vendeta. Projekt Strážců (Watchmen) zkoušeli uchopit už Darren Aronofsky (Requiem za sen, Fontána) a Paul Greengrass (Let č. 93, Bourneovo ultimátum), ale nakonec se režie ujal Zack Snyder, který se proslavil především jako tvůrce vizuálně dynamických a silně stylizovaných snímků jako Úsvit mrtvých a 300: Bitva u Thermopyl. Aktuální trailer napovídá o výrazném zploštění a zpovrchnění celého díla, nicméně i tak režisér na tiskové konferenci tvrdil, že se snažil být předloze tak věrný, jak to jen šlo. Leitmotiv „kdo bude hlídat hlídače" prý vzhledem k současné politické situaci nabude nových významů. V protikladu k jiným comicsovým filmům Snyder vybírá do hlavních rolí neokoukané herce; z celého ansámblu jsou nejznámější jména Billy Crudup, Patrick Wilsop a Carla Guginová. Ohlášený rozpočet 100 milionů.

 

Foto: Aktuálně.cz

Max Payne - Adaptaci přelomové počítačové hry si vzal na starost režisér John Moore (Za nepřátelskou linií, Satan přichází) a do hlavní role obsadil Marka Wahlberga (Tři králové, Skrytá identita, Odstřelovač). „Mojí výzvou bylo to nezvorat," prohlásil Moore. „Není to minimální Payne, ani střední Payne, je to maximální Payne," dodal v dvojnásobné slovní narážce (pain = angl. bolest). Dotyčná počítačová hra inspirovaná snímky hongkongského režiséra Johna Woo, americkým filmem noir a Matrixem proslula především díky možnosti zpomalovat během akce pohyb. Trojrozměrná střílečka z vlastního pohledu umožňovala vychutnat si efektní skoky a akrobatickou střelbu obouruč. Moore pro filmové natáčení využil novou kameru Phantom, která zvládne až 1000 snímků za vteřinu. Celý příběh se přitom netočí kolem ničeho jiného než pomsty policisty, jemuž mafie zavraždí rodinu.

 

Foto: Aktuálně.cz

Spirit - Jeden z mála slavných comicsů., který nebyl nikdy zfilmován, ačkoli vychází v různých obměnách již od konce 30. let. Do filmu, v němž budou hrát hvězdy jako Scarlett Johanssonová a Samuel L. Jackson či hvězdička Jaime Kingová, se pustil comicsový scenárista a kreslíř, Frank Miller. Legenda žánru, od nějž byly v poslední době adaptovány Sin City, 300: Bitva u Thermopyl a jehož batmanovské comicsy výrazně ovlivnily podobu aktuálního Temného rytíře, kupodivu nezkouší předlohu, kterou sám napsal. Do hlavní role obsadil málo známého Gabriela Machta, zmíněný Jackosn bude představovat padoucha Octopuse. Spirit je hrdina, který umírá a přichází ze záhrobí, aby navrátil spravedlnost do ulic zločinem prohnilého města. Film je natáčen stejnou technikou jako Sin City.

 

Foto: Aktuálně.cz

Punisher: War Zone - Comics o policistovi, který se mstí za smrt své rodiny (nepřipomíná to něco?), byl zfilmován už dvakrát, pokaždé s nepříliš oslnivým výsledkem. Poprvé v roce 1989 s Dolphem Ludgrenem, podruhé v roce 2004 s Thomasem Janem. Reputaci hodlá nesmiřitelnému podzemnímu bojovníkovi napravit režisérka Lexi Alexanderová, jež se nedávno uvedla na scénu se snímkem Hooligans (2005) o fotbalových chuligánech. Hlavní roli svěřila Ray Stevensonovi, jenž dosud nejvýrazněji zaujal rolí Tita Pulla v seriálu Řím. Oproti Maxi Payneovi se hlavní hrdina nesnaží působit sympaticky, ale je to ranař navlečený ve speciálním obrnění, jež zvyšuje jeho šanci na přežití v ostré střelbě. Žádné rozevláté kabáty a ani speciální kamery. Rozpočet 20, 5 milionu ani žádné velké technické výstřelky neumožňuje, nicméně zveřejněné teasery a klipy se snaží nabudit dojem nejakčnějšího a nejbrutálnějšího filmu od dob Ramba a Komanda dohromady.

 

Foto: Aktuálně.cz

Na Comic Conu probíhá každý den prezentace mnoha dalších nových snímků; od nejdražších blockbusterů typu Vlčího muže (Wolfman) s Beniciem Del Torem a Wolverine s Hugh Jackmanem přes středněrozpočtové tituly určené užšímu publiku, jako je romantický upírský emo-horor Twilight, až po dílka, která půjdou rovnou na DVD a Blue Ray disky, jako je animovaná Wonder Woman.

Hollywood zkrátka v posledních letech prochází obdobím, kdy se zásnuby s comicsovým médiem přerodily v dlouholeté spokojené manželství.

 

Právě se děje

Další zprávy