Geekovský Comic Con zlákal Nolana a šílel po čtvrtém Maxovi

Kultura Kultura
5. 8. 2014 19:31
Jaké plány odkryla letošní slavnost všech příznivců komiksu v San Diegu?
Film Interstellar od Christophera Nolana budí velká očekávání všech milovníků sci-fi.
Film Interstellar od Christophera Nolana budí velká očekávání všech milovníků sci-fi. | Foto: Warner Bros.

San Diego - Jako vždy se stal Comic Con v San Diegu událostí sezóny pro fanoušky grafických novel a vybraných filmů i seriálů.

Sice jsme se letos nedozvěděli mnoho nového a zatím se nezdá, že ty nejzajímavější prezentace se podařilo propašovat na internet, fanoušci prý přesto neodcházeli zklamaní. Největší ohlas podle očekávání sklidilo studio Marvel a Warner Bros., jejich upoutávky na druhé Avengers a Batman v Superman: Dawn of Justice však patří mezi ty, které se zatím před veřejností podařilo ututlat.

Co jsme se tedy dozvěděli o očekávaných filmech a seriálech?

Tvůrce kultovního Batmana dorazil poprvé

Na Comic conu se vůbec poprvé objevil Christopher Nolan, jenž účast odmítal i během propagací svých Batmanů. Trailer na Interstellar ale uvedl a sklidil pozitivní reakce, které nabízené dlouhé záběry neváhají přirovnávat ke snímku 2001: Vesmírná Odysea od Stanleyho Kubricka.

Podívejte se na trailer filmu Interstellar.
Podívejte se na trailer filmu Interstellar.

Experti tvrdí, že jde o dosud nejambicióznější Nolanův film. Režisér batmanovské trilogie, ale také filmů jako Memento nebo Počátek, se tentokrát žánrově pouští na půdu tzv. hard sci-fi v příběhu odvážné mezihvězdné výpravy za obzory lidského chápání. Matthew McConaughey zde hraje kosmonauta, ale také otce dvou dětí, který se vydá na nebezpečnou vesmírnou misi, jež si klade za cíl najít nové místo pro život – na zdevastované Zemi totiž docházejí přírodní zdroje.

O scénář, na němž se podílel fyzik Kip Thorne, v minulosti projevil zájem i Steven Spielberg, nakonec však zůstal snímek plný cestování červími dírami, ale i rodinných hodnot v rukou Nolana, který jej opět přepsal se svým bratrem Johnatanem.

Christopher Nolan
Christopher Nolan | Foto: Aktuálně.cz

Výsledkem by mělo být epické, zároveň i lidské sci-fi drama, jemuž je už nyní před premiérou připisována nálepka novodobé 2001: Vesmírné odysey. Na základě traileru, zejména když ukazuje velkolepé měřítko ve scénách z vesmíru, by se chtělo zvolat, že se mu to podaří.

Přesvědčíme se o tom 6. listopadu letošního roku, kdy má Interstellar českou premiéru. V dalších rolích se představí například Michael Caine, Jessica Chastain, Anne Hathaway nebo Casey Affleck.

Griffithovi ve Springfieldu

Fanoušky jistě zamrzelo, že Disney neprozradil zhola nic o chystaných celovečerních epizodách Star Wars ani o spin-offech k nim. Místo toho ukázal první hodinovou epizodu z animovaného seriálu s podtitulem Rebels, jenž by měl propojit třetí a čtvrtou eizodu ve stylu seriálu Klonové války, který tuhle službu sehrál pro dvojku a trojku. Reakce jsou vesměs velmi pozitivní, nechybí prý mix akce a humoru a hrdinové jsou sympatičtí.

Lákalo se i na crossover Simpsonů a Griffinových. Dva populární seriály si odbudou speciální epizodu, v níž rodinka Setha McFarlanea zavítá do Springfieldu. Čtyřminutové video vlastně představuje pětinu stopáže epizody, doufejme tedy, že tvůrci neodkryli všechny trumfy.

Nových trailerů se dočkaly seriály rozšiřující vesmír DC comics Arrow a The Flash. Oba si spolu s Constantinem rychle vybudovaly fanouškovskou základnu, čímž se DC snaží dohonit náskok marvelovských Avengers. Představila se i Gal Gadot v kostýmu Wonder Woman.

DC lákalo i na komiksovou událost snad největší – střet Supermana a Batmana. Očekávaný crossover v režii Zacka Snydera si ale vystačil s několikavteřinovým teaserem, který neprozradil žádnou doposud neznámou informaci.

Šílený Max bez Gibsona

Velkou neznámou je i Mad Max: Fury Road, jehož tvůrci v čele s režisérem Georgem Millerem konečně nabídli pár záběrů ze samotného filmu. Problémová produkce navazuje na klasiku s Melem Gibsonem a setkala se s velmi kladným přijetím. Nabízený materiál byl naštěstí ihned sestříhán a ve zkrácené formě nabídnut i fanouškům na internetu.

Mad Max: Fury Road.
Mad Max: Fury Road. | Foto: Warner Bros.

Šílený Max je série, která se může pyšnit kultovním statusem, zejména nejvíce citovaným druhým dílem Bojovník silnic, který dodnes platí za nepřekonatelné béčko postapokalyptického subžánru. Právě jemu by se nejspíš chtěl vyrovnat čtvrtý díl. Tentokrát však bez Mela Gibsona, ale zato s vycházející hvězdou Tomem Hardym v titulní roli.

Film měl být v kinech uveden již před lety, ale jeho natáčení potkalo spoustu nepříjemností (písečné bouře, překročení rozpočtu…), tak se ho dočkáme až nyní, konkrétně 14. května příštího roku.

Podívejte se na ukázku z filmu Mad Max: Fury Road.
Podívejte se na ukázku z filmu Mad Max: Fury Road.

Ze zveřejněného traileru, který vyvolal nekriticky nadšené reakce na Comic Conu, lze vytušit, že Miller opětovně posunuje měřítko, co se týká nekoncepčnosti a měřítka akčních scén. Nebo lépe řečeno scény – Mad Max: Fury Road má totiž být koncipován jako jedna dlouhá automobilová honička. O příběh tedy půjde až ve druhém případě, což už korunuje také fakt, že se celý snímek údajně natáčel bez scénáře.

King Kong vs. Godzilla

Novinky dorazily i ze světa Godzilly. Bylo naznačeno, že pro sequell letošního úspěšného snímku se počítá s dalšími legendárními japonskými monstry, jako jsou Mothra, Rodan i tříhlavý král Ghidorah.

Studio Legendary navíc dalo najevo, že plánuje samostatný film o King Kingovi, který se bude odehrávat ve stejném vesmíru jako Godzilla. I tato monstra se nakonec mohou střetnout, v původní japonské sérii se tak ostatně stalo, ale nebude to hned v dalším filmu.

Marvel nepředvedl mnoho nového, přesto fanoušci, mnozí z nich na jeho prezentaci čekali i s dvacetihodinovým předstihem, neodcházeli zklamaní. Viděli ukázky z chystaného Ant-Mana i něco málo z nových Avengers. Žádná z ožehavých otázek sice nebyla zodpovězena, přítomnost takřka všech hereckých hvězd, které se dělily o veselé historky, ale byla nejspíš dostatečnou náhradou.

 

Právě se děje

Další zprávy