Comic Con: Komu přijde Stallone vymlátit mozek z hlavy?

Martin Svoboda
23. 7. 2013 16:25
Svátek všech geeků Comic Con poodkryl plány Hollywoodu
Fanoušci převlečení na zombie ke Comic Conu patří.
Fanoušci převlečení na zombie ke Comic Conu patří. | Foto: Profimédia

San Diego - V americkém San Diegu právě skončil festival Comic Con, každoroční největší světová sešlost fanoušků komiksů, přeneseně však i celého zábavního filmového průmyslu. Podívejme se na výčet toho nejzajímavějšího, co mohli návštěvníci zhlédnout a vyslechnout.

Godzilla nebude hrát sólo. Střetne se s dalšími monstry.
Godzilla nebude hrát sólo. Střetne se s dalšími monstry. | Foto: Kultura

Doug Liman zaskočil tím, že jeho chystané sci-fi s Tomem Cruisem pojmenované doposud All You Need Is Kill (Vše, co potřebuješ, je zabíjet) půjde do kin pod novým titulem Edge of Tomorrow (Hranice zítřka). Příliš násilný název, zděděný po předloze Hiroshiho Sakurazaka, se asi studiu nakonec nezamlouval. Snímek bude vyprávět o vojákovi, který musí zastavit apokalypsu, což není zrovna překvapivé, pro ozvláštnění však na poli jednoho dne, který se opakuje v nekonečné časoprostorové smyčce. V kinech snímek uvidíme 29. května 2014.

Nová Godzilla (15. května 2014) dosud nezávislého režiséra Garetha Edwardse disponovala jedním z největších prostorů, v němž si diváci mohli projít trosky města poničené kultovní japonskou příšerou. Krom toho jsme se dozvěděli, že Godzilla nebude jediným monstrem ve filmu, těšit se můžeme na další klasické zrůdy, jež však západní publikum příliš nezná, víme například o jednom obřím hmyzákovi. Hrdinové navíc nebudou náhodnými civilisty jako v případě Emmerichovy verze, ale bude je ke Godzille něco pojit. Promítnuta byla první upoutávka, na veřejnost však zatím nepronikla.

Vynikajícího prvního traileru se prý dočkal i nový Spider-Man (14. dubna 2014). I na něj si budeme muset ještě počkat. Producenti sice slibují, že někdy brzo ho uvolní na internet, zatím nás ale lákali jen třicetivteřinovým teaserem s Jamiem Foxxem coby záporákem. Režisér Marc Webb se přiznal, že je rád, že restart série má z krku a může se konečně vydat novou cestou. Aplaus si vysloužil Andrew Garfield za přiznání, že nejvíc ze všeho by si přál vidět Spider-Mana v týmu Avengers, kam v komiksovém světě patří, ovšem v tom filmovém je to z důvodů nekompatibility práv vyloučeno ještě na mnoho let.

Enderova hra (31. října 2013) Gavina Hooda lákala především na interaktivní hrátky pro přítomné návštěvníky, kteří si mohli prohlédnout vojenskou akademii budoucnosti a vyslechnout instruktážní video v podání Harrisona Forda. Ten byl přítomen i osobně a nebál se vyjádřit k tolik řešeným výrokům Orsona S. Carda, kvůli nimž budou možná snímek mnozí bojkotovat. „Jsem si vědom jeho prohlášení, že existence homosexuálních svazků je bitvou, kterou prohrál. Přiznává tedy, že prohrál. A myslím, že my všichni víme, že jsme vyhráli. Lidstvo vyhrálo. A tím to pro mě končí." Krom hašení kontroverze Ford čelil i dotazům, nakolik mu jeho role plukovníka Graffa připomíná jeho kultovní roli Hana Sola z Hvězdných válek. „Kniha se věnuje komplexním morálním problémům sociální odpovědnosti tváří v tvář vojenskému establishmentu. Myslím, že Graft je i proto mnohem komplexnější postava než Han Solo." Odhalují se tím i ambice snímku nebýt jen zábavným blockbusterem.

Planeta opic slibuje ještě dokonalejší efekty.
Planeta opic slibuje ještě dokonalejší efekty. | Foto: Aktuálně.cz

Kusem, na jehož přípravy jako bychom často zapomínali, je další Planeta opic (17. června 2014). Režisér Matt Reeves nám ji tedy připomněl fotografiemi zase o něco dokonalejšího opičího CGI rebela Caesara, který se bude mimo jiné prohánět na koni. Už v předvečer zahájení Comic Conu se Reeves rozpovídal, jak je pro něj reimaginace slavné série splněným dětským snem, protože na ní jako tolik dalších vyrůstal. Neustále připomínal, jak nadšený je ze spolupráce s Andym Serkisem, známým propagátorem motion capture.

Hobit (12. prosince 2013) na festival nedorazil. Peter Jackson je v plném pracovním vytížení kvůli postprodukci druhého Hobita, stejně jako většina štábu. Spíš než polovičaté řešení se tedy fanouškům již s předstihem omluvil a upozornil, že na rozdíl od minulého ročníku si nechá příležitost představit své dílo fanouškům uniknout.

Navzájem se chválilo osazenstvo druhého Kick-Asse (22. srpna 2013). Čtyřminutový prodloužený trailer a několik menších ukázek potěšily fanoušky, stejně jako uvolněná atmosféra mezi štábem.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

X-Men: Days of Future Past (22. května 2014) potvrdili, že budou retrem a sci-fi zároveň. Panel snímku představil sentinely, roboty vzniklé v alternativní budoucnosti kvůli lovu mutantů. Hugh Jackman se měl původně věnovat blížícímu se Wolverinovi, ale na pódiu se k němu nakonec přidalo (jistě ne spontánně) prakticky celé obsazení X-Menů včetně režiséra Bryana Singera. Následovala sympatická diskuse s fanoušky, která byla spíš zábavná než informativní. Jackman si stihl i zazpívat. Proč to odpoutání pozornosti od Wolverina? Těžko říct.

Třetí díl volné komediální trilogie Edgara Wrighta se Simonem Peggem a Nickem Frostem, tedy U konce světa (5. září 2013), potěšil fanoušky novým, zatím rovněž nedostupným trailerem. Tvůrci snímku o přátelích, kteří cestou po oblíbených hospodách čelí apokalypse, se věnovali především zodpovídání fanouškovských dotazů ohledně toho, jaké pivo mají nejraději a který díl své trilogie upřednostňují. Z druhé otázky se samozřejmě vymluvili.

Marvel se pouští na tenký led. V Guardians of the Galaxy střeží bezpečí všehomíra mýval i živý strom.
Marvel se pouští na tenký led. V Guardians of the Galaxy střeží bezpečí všehomíra mýval i živý strom. | Foto: Aktuálně.cz

„Jestli se vám náš nový film nebude líbit, osobně vás navštívím a vymlátím vám mozek z hlavy," zažertoval s kamennou tváří Sylvester Stallone, když spolu s Arnoldem Schwarzeneggerem představoval týmovku Escape Plan (17. října 2013). V něm budou Arnie se Slyem prchat z nejtvrdšího vězení, jaké si lze představit. Aby také nebylo nejtvrdší, když ho navrhla Stalloneho postava, již později zradili kumpáni. Dvě kultovní hvězdy především rozdávaly autogramy a užívaly si nadšené publikum.

Ihned vzápětí přišel na řadu Riddick (5. září 2013). Nejvíc vzrušující zprávou bylo oznámení Vina Diesela, že někdy v budoucnu oznámí něco velkého ohledně své spolupráce s Marvelem. Konkrétnější nebyl, takže nám nezbývá než tápat, jestli se novinky týkají Ant-Mana, Daredevila, nebo snad něčeho úplně jiného. Fanoušci si museli vystačit s ukázkami na aktuální sci-fi , u nějž všichni doufají, že tentokrát vydělá nějaké peníze. Což bude při Ratingu R, tedy zvýšené věkové nepřístupnosti, opět docela nesnadné. Těšit se můžeme novým trailerem, který se ihned dostal i na internet.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Michael Keaton, Samuel L. Jackson a režisér Jose Padiha představili RoboCopa. Společně se snažili hlavně vzbudit důvěru v tento poněkud vysmívaný remake Verhoevenovy klasiky. Keaton například slibuje zajímavého záporáka, kterého popsal jako temného Bruce Waynea. Fanouškům bylo, jak je zvykem, puštěno několik ukázek. Které, jak je bohužel rovněž zvykem, neuvidíme na internetu buď nikdy, nebo se značným zpožděním.

Hodně vděčnosti fanouškům museli vyjádřit režisér Rob Thomas a další tvůrci celovečerní odnože seriálu Veronica Mars. Snímek mohl vzniknout jen díky finančním příspěvkům fanoušků skrz server Kickstarter.com. Odměna v podobě pětiminutového pohledu do zákulisí byla tím nejmenším.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Byly ale potvrzeny i zcela nové projekty. I když jak se to vezme - World of Warcraft je v plenkách tak dlouho, že jiný by za tu dobu stihl odmaturovat. V režii Duncana Jonese, talentovaného syna Davida Bowieho, který zaujal především snímkem Moon, už s ním ale opravdu můžeme počítat najisto. Stejně tak s adaptací počítačové hry Dead Space, jejíž tým zatím není znám.

Tom Hiddleston coby Loki pózuje fanouškům.
Tom Hiddleston coby Loki pózuje fanouškům. | Foto: Aktuálně.cz

Tuhle zprávu jsme rozdýchali snadno, pak ale přišla dozajista největší rána, to když Zack Snyder s pompézností sobě vlastní oznámil, že bude režírovat desítky let očekávaný crossover Batmana a Supermana. Naznačil, že setkání to nebude přátelské, a víc nás zatím nechal tápat. Sezona 2015 tak dostala nového silného hráče. Není pochyb o tom, že každý komiksový fanoušek bude chtít tento snímek vidět. K League of Justice ani Flashovi nebylo řečeno nic oficiálního a ve všeobecné euforii se na DC nikdo nezlobil.

Tohle nemohl už nikdo trumfnout, ale Guardians of the Galaxy (31. června 2014) se o to alespoň pokusili. Nejdřív předvedli výstavku všemožných rekvizit z chystané marvelovky, potom představili kompletní obsazení, tedy Chrise Pratta, Zoe Saldanu, Karen Gillanovou (s kvůli roli oholenou hlavou) a Leeho Pace. Dokonce prozradili jméno záporáka, jejž ztvární Benicio Del Toro. Bude jím The Collector, pro fanoušky komiksového světa Marvelu obávaný zloduch.

Avengers: Age of Ultron. Tak se bude jmenovat závěr druhé marvelovské fáze (30. dubna 2015), z čehož vyplývá i jméno záporáka, tedy Ultron. Stejně tak bylo řečeno, že už se v jejich rámci stihneme setkat s Ant-Manem, ačkoliv Wrightův origin přijde až o půl roku později coby první zářez třetí fáze.

 

Právě se děje

Další zprávy