Colin Farrell jako lidská zrůda. Nový seriál HBO krutě líčí konec velrybářských dob

Tomáš Stejskal Tomáš Stejskal
7. 11. 2021 17:39
Do přístavního baru, kde se ospale povaluje pár pijanů, se vpotácí zarostlý muž. Už jeho přítomností jako by vzduch ztěžknul a nálada klesla. Harpunář Henry Drax za rozbřesku odplouvá na dlouhou arktickou výpravu a chce si dát poslední drink. Než se však monstrózní muž nalodí, ukáže se, že jako zrůda nejen vypadá. Ale i jedná.

Seriál Severní vody, který je od pátku k vidění na českém HBO, se odehrává v roce 1859, na sklonku slávy velrybářských výprav. A jako stejnojmenná knižní předloha Angličana Iana McGuirea, jež byla před pěti lety nominována na Bookerovu cenu, si zakládá na syrovém líčení světa, kde to páchne terpentýnem, rybí moučkou i lidskou močí.

McGuire napsal nesmlouvavě realistickou prózu, v níž lze cítit mnoho vlivů, v první řadě ozvuky slavné Bílé velryby od Hermana Melvilla, ale také temné texty Josepha Conrada či Cormaca McCarthyho. Zatímco v Bílé velrybě však šlo o symbolickou honbu za přízračným kytovcem, v Severních vodách není místo pro metafory ani mystiku. Jen pro upachtěnou lidskou snahu vydělat na velrybářském byznysu, který už pomalu upadá.

Pětidílný seriál, jemuž vévodí Colin Farrell v roli až obludně zvrhlými pudy poháněného Henryho Draxe, zdařile zachycuje zmar a špínu druhé poloviny 19. století, kde pod slupkou viktoriánského života bujely pojistné podvody či kšefty a lidský život měl menší hodnotu než šustění bankovek.

S lodí Volunteer neboli Dobrovolník posádka absolvuje výpravu, na které se mnozí dobrovolně ukrývají před světem. Třeba bývalý armádní lékař Patrick Sumner tvrdí, že se chce přidat k mužstvu, jen než se vyřeší příbuzenské spory o dědictví. Aby se udržoval v činnosti a také vyšel finančně.

Ani kapitán, ani ti, kdo cestu financují, nejsou naivní. Pohnutky irského veterána však nikdo neřeší. Na palubě se nikdo na nic neptá, však se ukáže, kdo má jakou povahu a co je zač.

Režisér Andrew Haigh věrně překlápí úsporně napsanou předlohu do obrazů, které se přes diváky valí jako mazlavé pláty tuleního a velrybího tuku. V příběhu není čas na finesy, loď Volunteer se brodí vodami, kde stále přibývá ledových ker; posádka se na jejich povrch vydává, jakmile spatří živočichy, které lze přeměnit v obchodovatelnou komoditu.

Všech pět epizod Severních vod je na HBO GO s českými titulky. | Video: HBO GO

Žádné dobrodružství či snaha vykreslit námořnický svět jako prostor pro tvrdé, ale férové jednání na vlnách, které se šlehajícím větrem a nepřízní počasí přinášejí také svobodu. Jen dřina, robota a chladnokrevné vyjádření domnělé převahy pána tvorstva, jenž v kytovcích a ploutvonožcích vidí pouhou upocenou příležitost k výdělku.

Četné záběry na loď či člověka ztrácejícího se uprostřed majestátního ledu jasně napovídají, že posádka se noří do prostředí, které vedle chladné vznešené krásy budí také respekt. Ale tentokrát příroda nemusí trestat lidskou zpupnost tak jako v románu a seriálu Teror s podobnou zápletkou.

V Severních vodách si lidé zvládají s přehledem ubližovat sami. Už od prvních okamžiků je jasné, že ať už velení posádce tají cokoli, k neklidu stačí pouhá přítomnost harpunáře Draxe, jehož živelné chování nekončí u pitek a bitek v přístavech zkraje cesty.

Tvůrci nezavírají oči před ničím: když je potřeba vymáčknout hnis z poraněné paže, činí tak v detailním záběru. Přesto nejde o nějakou přehlídku zvěrstev, hlavní snahou je odhalovat „hnis“, který se neukrývá pod kůží, ale v mysli.

Výprava na sever je soubojem nejen o přežití, ale také o vlastní důstojnost. A nic nenaznačuje, že by bylo možné vyhrát.

Severní vody možná nepřináší velkou katarzi. Není to opus, který by cestou „do srdce temnoty“ navěky uvízl hluboko v srdcích diváků. Jedná se o drsné dobrodružství, v němž záchvěv pozitivních emocí hrdinům přinese leda krvavý vodotrysk, když harpuna prorazí velrybí srdce.

Přesto seriál pohlcuje přímočarostí a sugestivně přibližuje okolní špínu až na omak. Byť třeba jen po čas sledování.

Seriál se přes diváky valí jako mazlavé pláty tuleního a velrybího tuku.
Seriál se přes diváky valí jako mazlavé pláty tuleního a velrybího tuku. | Foto: Nick Wall

Colin Farrell je ztělesněním barbarství, s dýmkou ve vousaté tváři se chichotá a mumlá, věty jako by z něj padaly bez ladu a skladu. Byť se protagonisté dostanou do míst, kde je kdykoli může překvapit nejobávanější z predátorů, lední medvěd, je jasné, koho je tady třeba se opravdu bát.

Severní vody jsou výpravnou, skvěle obsazenou podívanou, byť mnohdy ukazují věci, na které se člověku instinktivně ani nechce dívat. Nikdy ale nesklouznou k exploatačnímu vystavování násilí na odiv. Navzdory všudypřítomným obludnostem jde o střídmý příběh. Střídmý jako žvýkání syrového tuleního masa. A tak jako lodní lékař Patrick Sumner s každou šílenější etapou této poutě střízliví, podobně paradoxní pocit přenáší i na diváky.

Severní vody

Tvůrce: Andrew Haigh
Seriál je k vidění na českém HBO.

 

Právě se děje

Další zprávy