Film Colette s Knightleyovou: dobové drama o ženě, která vystoupila z manželova stínu

Keira Knightleyová pózuje při londýnské premiéře filmu Colette: Příběh vášně.
Snímek z natáčení Colette.
Snímek z natáčení Colette.
Snímek z natáčení Colette.
Snímek z natáčení Colette.
Foto: ČTK/AP
Reuters Kultura Reuters, Kultura
13. 10. 2018 15:45
Příběh venkovské dívky, která manželovi psala bestsellerové romány a nakonec se osamostatnila, vypráví nový dobový film Colette. Keira Knightleyová může za hlavní roli získat nominaci na Oscara.

Anglická herečka Keira Knightleyová v Londýně představila dobový životopisný film Colette, jenž pojednává o stejnojmenné francouzské spisovatelce a varietní umělkyni z první poloviny 20. století.

Třiatřicetiletá Knightleyová, v žánru dobových dramat známá už z Vévodkyně nebo Pýchy a předsudku, ztvárnila hlavní hrdinku, mladou Sidonii-Gabrielle Colette. Ta koncem 19. století jako dvacetiletá opustila rodnou vesnici na burgundském venkově a provdala se za Henryho Gauthiera-Villarse, o čtrnáct let staršího pařížského literáta a hudebního kritika přezdívaného Willy.

Keira Knightleyová na Londýnském filmovém festivalu.
Keira Knightleyová na Londýnském filmovém festivalu. | Foto: Reuters

V doprovodu muže, jenž byl proslulý milostnými aférami, Colette začala objevovat půvaby pařížských salonů. Manželovi posléze anonymně napsala román, první ze série o hrdince Claudine. Kniha slavila úspěch po celé Francii a Willy posléze přinutil manželku, aby pod jeho jménem napsala a vydala ještě několik pokračování. Ženu v takových situacích trýznil a například ji zamykal v pokoji, dokud nezačala psát. Colette trvalo třináct let, než požádala o rozvod.

Nynější film o Colette ale zachycuje také pozdější finanční nouzi manželů, spisovatelčiny lesbické vztahy či to, jak s Willym bojovala o práva na své knihy.

"Neuvěřitelně mě to posilnilo. Je to příběh ženy, která vystoupí z manželova stínu, najde vlastní hlas a žije pravdivě. To je úžasné inspirativní," řekla herečka Knightleyová, když snímek tento týden představila na Londýnském filmovém festivalu.

Po jeho červeném koberci se Knightleyová prošla spolu s dalšími členy štábu včetně Dominica Westa, jenž ztvárnil Colettina manžele Willyho. West tuto dvojici označuje za raný celebritní pár. "Byli to svého času takoví Kim Kardashianová a Kanye West. Večírky se pořádně rozjížděly, teprve když přišli Colette s Willym," míní West.

Film o Colette natočil dvaapadesátiletý Angličan Wash Westmoreland, podepsaný například pod dramatem Pořád jsem to já s Julianne Mooreovou v hlavní roli. "Colette vznikala dlouhých sedmnáct let. Na tom filmu původně pracoval můj nedávno zesnulý manžel, spoluscenárista a spolurežisér Richard Glatzer. Vidět jeho jméno na plátně je pro mě tedy důležité," říká režisér.

Film Colette: Příběh vášně měl světovou premiéru na festivalu Sundance, česká kina jej začnou promítat v únoru 2019. | Video: Bioscop

Britský list Guardian v recenzi chválí zejména výkon Dominica Westa, jehož postavě Willymu se prý daří balancovat na hraně - nepůsobí ani vyloženě kladně, ani jednoznačně negativně. Film prý neomlouvá Willyho chování ke Colette, snaží se ho ale zasadit do souvislostí a přesvědčivě líčí, jaké měly spisovatelky postavení na přelomu 19. a 20. století.

Knightleyová v titulní roli je "zářivá, chytrá, sexy a sympatická", vypočítává Guardian. Časopis Indiewire.com už letos na jaře prorokoval, že Knightleyová se za ztvárnění Colette bude ucházet o Oscara. Na tuto cenu již anglická rodačka byla nominovaná dvakrát, za výkon v romanci Pýcha a předsudek a za drama Kód Enigmy.

Spisovatelka známá jako Colette patřila k nejznámějším moderním francouzským romanopiscům, například roku 1927 ji básník Paul Claudel označil za "největší žijící autorku Francie".

Colette se stala první prezidentkou renomované Goncourtovy akademie a jejích více než padesát románů či povídek bylo populárních u žen v domácnosti, prodavaček a šiček stejně jako u intelektuálek, napsal deník New York Times roku 1954, kdy autorka zemřela v Paříži ve věku jedenaosmdesáti let.

"Nepsala jako intelektuálka. Její síla spočívala v tom, jak dovedla vykreslit ženské potíže s láskou. Žila stejně vášnivě, jako psala. Nedbala na přehnanou cudnost, naopak se vyžívala v pikantnostech a jiskřivých dialozích," konstatoval americký list.

Podle něj měla Colette nesporný literární talent, manžel Willy ale její psaní výrazně zkrášloval svými redaktorskými zásahy. Když se s ním Colette rozvedla a v psaní pokračovala sama, její literární dráha začala skomírat. Autorka tak později začala druhý život jako varietní umělkyně. Kromě toho psala o módě, vaření nebo divadlu, uzavírají New York Times.

 

Právě se děje

Další zprávy