Coeni zase angažují mamlase Clooneyho

Irena Hejdová Irena Hejdová
5. 3. 2008 10:50
Čerství oscaroví vítězové chystají další filmy
Martin Scorsese tím že uděloval cenu za režii doslova předal zlatou štafetu mladším kolegům, bratrům Coenům .
Martin Scorsese tím že uděloval cenu za režii doslova předal zlatou štafetu mladším kolegům, bratrům Coenům . | Foto: Reuters

Praha - Na nový film bratří Coenů se čekalo tři roky. Vyplatilo se, po komedii Lupiči paní domácí přišla temná adaptace románu Cormaca McCarthyho Tahle země není pro starý, která dvojici vynesla bezpočet ocenění korunovaný prvním režijním Oscarem jejich kariéry.

O to větší zájem je teď o informace k dalším projektům, které znovu svedou Ethana a Joela na jednu režisérskou a producentskou sesli nebo za jeden scenáristický stůl.

Problém ovšem je, že zpráv se rojí víc než dost a dvojice má s pravdomluvností problémy stejně velké jako jejich packalové a loseři, kteří je proslavili nejvíc. Navíc kolem každého oceněného filmaře poletuje spousta ohlášených projektů.

V čem by tak mohli hrát...

Originální dvojice patřila mezi hvězdy nezávislého filmu, jejich novější snímky už tyhle hranice překročily. O tom svědčí i fakt, že celkový vítěz letošních Oscarů je komerčně nejúspěšnějším snímkem jejich kariéry - v americké distribuci už utržil 69,7 milionu dolarů.

Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý
Javier Bardem ve filmu Tahle země není pro starý | Foto: Aktuálně.cz

Tahle země není pro starý byla jejich dvanáctým filmem, nepočítáme-li předloňský příspěvek do povídkového Paris je t'aime.  Studio Focus Features už oznámilo, že 12. září uvede do kin jejich právě dokončovaný snímek, temnou špionážní komedii Burn After Reading.

Objeví se v něm sestava více než hvězdná: George Clooney, John Malkovich, Brad Pitt, Tilda Swinton i hvězda Farga Frances McDormand, která je manželkou Joela Coena.

"Sepsali jsme si pár herců, se kterými jsme chtěli pracovat," říká s nadsázkou Ethan Coen v rozhovoru pro LA Times. "A pak jsme si řekli: Co by to bylo za příběh, aby se v něm tahle sestava mohla objevit?"

Zápletka se má točit kolem CIA, fitness centra ve Washingtonu a internetového seznamování. John Malkovich ztvární agenta Ozzieho Coxe, který je propuštěn pro alkoholismus a z pomsty začne psát výbušné paměti.

Foto: reuters, ven

Disk stopí jeho manželka Tilda Swinton, ale nechá ho ve fitness centru, kde ho najde trenér Chad (Brad Pitt) spolu s majitelkou fitness centra Lindou (Frances McDormand).

Rozhodnou se Coxe vydírat a Clooney je agentem CIA, který případ dostane na starost; s Lindou se seznámí přes internetovou seznamku.

Profesor v krizi, Cloney za mamlase

Dvojice film dotočila v říjnu, ve smlouvě má ještě jeden snímek pro Focus Features. O The Serious Man se ví jen tolik, že má jít opět o černou komedii - ze 60. let s hlavním hrdinou Larrym Gopnikem.

Židovský profesor se dostane do krize: zajisté, že jeho žena se chce rozvést poté, co možná měla romantický vztah se sousedem. Problematický vztah má i s dětmi - věčně zhuleným synem i dcerou, která si šetří na plastickou operaci. Do kin by snímek s dosud neznámým obsazením měl vstoupit v roce 2009.

Foto: Reuters

Dlouho už se mluví o snímku Hail Ceasar - komedii z 20. let, v níž se skupina nadšenců pokouší nastudovat antickou tragédii. "To je film, o kterém s novináři George Clooney mluví pořád; ale neexistuje ještě ani scénář, jen ten námět," říká Joel.

"Rádi bychom Georgovi dali zas šanci si zahrát nějakého mamlase a on je z toho nadšený. Bylo by to završení Georgovy mamlasovské trilogie, kterou začaly snímky Bratříčku kde jsi a Nesnesitelná krutost," říkají bratři.

"Poté, co jsme dotočili Burn After Reading, George řekl: Ok, tak to bychom měli, zahrál jsem si svého posledního idiota. Tak jsme mu řekli: Copak ty už s námi nechceš pracovat?" smějí se bratři.

V  rozhovoru pro Guardian odtajnili i další plány. "Napsali jsme western," řekl listu Joel. "Hodně násilný, je tam i skalpování a věšení - je to fakt dobré. Indiáni tam mučí lidi mravenci a utrhávají jim oční víčka."  To vše v 70. letech 19. století.

Oscar 2008: Daniel Day-Lewis, Tilda Swinton, Marion Cotillard a Javier Bardem
Oscar 2008: Daniel Day-Lewis, Tilda Swinton, Marion Cotillard a Javier Bardem | Foto: Reuters

Ve výhledu má dvojice i další adaptace. Jednou z nich by měl být román z druhé světové války Do bílého moře od Jamese Dickeyho. "Je to velmi drahý film o bombardování Tokia, ve kterém se vůbec nemluví," charakterizovali snímek lakonicky pro časopis Time.

Projekt má velké potíže s financováním a zájem o hlavní roli měl Brad Pitt, který je nicméně příliš starý.

Adaptace i remake

O něco jistější je cesta k adaptace románu Michaela Chabona The Yiddish Policeman's Union. Produkce filmu o tajemné aljašské vraždě by se měl ujmout Scott Rudin, točit by se měl hned po The Serious Man.

Coenovi se na dalších filmech podílejí jako producenti a scénáristé - třeba na komedii Suburbicon, kterou by měl režírovat a sehrát i hlavní roli George Clooney.

Chystá se i remake snímku Gambit z roku 1966. Colin Firth tu má ztvárnit hrdinu Harryho Deana, kterého v původním snímku hrál Michael Caine. Zatím se mluví o tom, že by ve snímku mohla hrát i Jennifer Aniston, Coeni jen napsali scénář.
Oba filmy jsou ve výhledu na rok 2009.

 

Právě se děje

Další zprávy