Co všechno zaznělo před letošním ceremoniálem

hv, krk
22. 2. 2009 23:00
Únik neúnik, Hollywood se chystá na Oscary plné změn

Los Angeles- V Hollywoodu už finišují přípravy na nedělní vrchol filmové sezony. A bude to letos výjimečná show plná překvapení, láká Americká filmová akademie na jedenaosmdesáté předávání Oscarů v Kodak Theatre.

Je paradoxní, že právě v roce změn, které mají zvýšit atraktivitu a sledovanost, možná uniklo to největší tajemství. Před víkendem se na portálu Yahoo Movies objevil údajný seznam vítězů.

Filmový průmysl i zámořská média to nicméně neberou za hodné zřetele: dál "dodržují jízdní řád" a směřují vše k přímému přenosu. Rituál je přece základem showbyznysu a kdo by chtěl, aby týdny mediální masáže a spekulací vyšly naprázdno jen kvůli vyvracení pravosti.

Pod souhrnem článků a nominací nabízíme informace a zajímavosti, které se v souvislosti s letošním ceremoniálem objevovaly nejčastěji.

 

Foto: Aktuálně.cz
Čtěte také:
U kandidátů na Oscara za film roku si lze poplakat
Unikly výsledky Oscarů? Podvrh, říká akademie
Oscara dostane Rourke, hraje sám sebe
Přinese holocaust Winsletové Oscara, či prohru?
Milk a Milionář natahují ruku po sošce za scénář
Jak získat Oscara za režii? Přežít katastrofy

 

 

 

 

Malinová a duchovní předehra

Mickey Rourke a Bruce Springsteen (vpravo)
Mickey Rourke a Bruce Springsteen (vpravo) | Foto: Reuters

Zlaté Maliny vyhrála Paris Hiltonová, čímž potvrdila pověst celebrity, na niž mají všichni pifku. Nejlepším nezávislým filmem za rok 2008 se při sobotním udělování Spirit Awards stalo drama The Wrestler a role v tomto snímku přinesla Mickeymu Rourkemu cenu pro nejlepšího herce – což zase potvrdilo spekulace, že Rourke je černým koněm Oscarů. Nejlepší herečkou se stala Melissa Leo za film Frozen River, i ona je v téže kategorii nominovaná na Oscary.

Spirit Awards uděluje organizace Film Independent podporující nezávislou filmovou tvorbu. Neformální ceremoniál se nese v protikladů k tomu, co v neděli večer vypukne v Hollywoodu.

 

Rok změn, překvapení i starého lesku

Tím spíš, že akademie oznámila, že chystá řadu novinek. Podle prezidenta Sydneyho Ganise prý produkce hodlá podstoupit mnoho odvážných rizik. Neupřesnil ale jakých. Mlčí i noví producenti show Bill Condon a Laurence Mark: i oni jen slibují rychlé tempo, pestrá překvapení a zároveň návrat lesku ze starých hollywoodských dob: "Dívali jsme se na záznamy starších ročníků; právě v jejich duchu chceme Oscarům vrátit prvek záhadnosti a nečekaných okamžiků."

Foto: archiv

Ceremoniál má být každopádně živější, originálnější a zaměřený na mladé publikum, což má podpořit i účast plakátových hvězd dívčích pokojíčků Zaca Efrona (Muzikál na střední) a Roberta Pattinsona (Stmívání).

Udělované ceny se prý budou tematicky sdružovat do skupin a klasické ukázky z filmů nahradí krátké filmy známých tvůrců včetně autora geniálně přisprostlých komedií Judda Apatowa nebo režiséra Baze Luhrmanna.

Rychlost ceremoniálu má i své oběti. Zpěvák Peter Gabriel odmítl vystoupit na Oscarech při prezentaci svého nominovaného hitu Down To Earth z animáku VALL-I. Organizátoři se totiž rozhodli, že spojí songy do jedné směsky - a na někdejšího frontmana Genesis by zbylo jen 65 sekund.

 

Hvězdy z bulváru a ze slumu

Angelina Jolie a Brad Pitt
Angelina Jolie a Brad Pitt | Foto: Reuters

Pozornost by měl také přitáhnout nejsledovanější pár Hollywoodu, Brad Pitt a Angelina Jolie. Po šestačtyřiceti letech totiž dorazí herečtí manželé, kdy jsou oba nominováni. Před nimi to byli Richard Burton a Elizabeth Taylorová. Na opačném pólu společenského žebříčku stojí devět indických dětí ze slumů, které se podílely na natáčení favorita letošního ročníku, Milionáře z chatrče. Producenti filmu jim sehnali víza a zaplatili pětihvězdičkový hotel, takže se projdou po červeném koberci. Rodiče některých z nich už dřív protestovali, že je štáb využil a nesplnil sliby, že se o ně dál postará.

 

Hugh Jackman to udělá po australsku

Změny mají za úkol především přitáhnout neustále klesající zájem televizních diváků o ceremoniál; ty tam jsou doby, kdy se na vítězství Titaniku dívalo 55 milionů Američanů. Loni to bylo 32 milionů, nejméně lidí od roku 1974.

Foto: archiv

Symbolem všech novot a překvapení je letos post průvodce večerem. Komiky a moderátory televizních show střídá australský herec Hugh Jackman. Nejvíc sexy muž planety ovšem přiznává, že je stydlín a má trému. Nejvíc ho prý bude stresovat Jack Nicholson v hledišti.

"Učitel na herecké škole mi vždycky radil: Neříkej, že jsi nervózní. Říkej, že jsi vzrušený. Takže si napište: Nejsem nervózní, jsem vzrušený,“ vzkázal v jednom rozhovoru komiksový herec, který komiksy nečte.

Pro něj to prý zábava nebude, ale snad se budou bavit všichni ostatní, věří vystudovaný žurnalista. I on jen opakuje, že dojde na překvapení, a na otázku, jestli se dostane na momenty, kterou pak budou mezi nejvyhledávanějšími videi na YouTube, odpovídá: „Ukážu vám, jak to děláme v Austrálii, budu opilý a nahý.“ 

 

Letošní barvou bude stříbrná

I na Oscarech se podepisuje ekonomická krize. Snížil se zájem o nákup reklamního času v rámci televizního přenosu. Jestliže loni vyšel půlminutový spot v průměru na 1,7 milionu dolarů, letos je to maximum. Výrazně se také snížily rozpočty večírků, které vyhlašování Oscarů doprovázejí, úspory se dotknou i tradičních pooscarových party, které pořádají studia a časopisy – včetně proslulého večírku Vanity Fair.

Foto: Reuters

Na módě to ale zatím příliš vidět není. Odstíny stříbrné, uhlově šedá, platinová a bílá barva luxusních šatů společně s diamantovými doplňky – to prý bude tento rok dominovat v garderobě hvězd, které dorazí na slavnostní ceremoniál. V kurzu je elegance a kouzlo starých hollywoodských krasavic; všechny chtějí vypadat jako Grace Kellyová.

Panují ale zvěsti, že pořadatelé tentokrát nedovolí všem stars, aby se ukázaly ve svých róbách před ceremoniálem na červeném koberci, a budou je do Kodak Theatre vodit oklikou. Věří totiž, že se i tím zvýší napětí diváků, a tedy sledovanost. Opatření ale vyvolalo nelibost návrhářů a redaktorů módních časopisů. Protože co jiného je na Oscarech zajímavějšího než móda.

 

Rekordně nominovaní a ... rekordně poražení

Oscarovou sestavu letos vede jednoznačně Podivuhodný případ Benjamina Buttona, který se pyšní třinácti nominacemi; více měl jen Titanic v roce 1997 a Vše o Evě v roce 1950, oba filmy byly nominovány na čtrnáct sošek. Rekordní jedenáct Oscarů v historii pak získaly shodně tři filmy:  Ben Hur, Titanic a Pán prstenů: Návrat krále.

Foto: Aktuálně.cz

Ani vysoký počet nominací ale ještě neznamená vysoký počet cen. Třeba Purpurová barva Stevena Spielberga získala v roce 1986 11 nominací – a neproměnila ani jednu.

A podle AP bude Button stejný případ: očekává se, že  každopádně nepromění ani nominace ve čtyřech hlavních oscarových kategoriích, kde je navržen. Silného soupeře má i v technických kategoriích - v šesti z nich soutěží o Oscara s batmanovským Temným rytířem.

Neúspěch Buttona v kategorii nejlepší film by znamenal rekordní zápis. Pro producentku Kathleen Kennedyovou by to byla už šestá neúspěšná nominace, čímž by vyrovnala dosavadní rekord Stanleyho Kramera. Největším zoufalcem ale zůstává zvukař Kevin O'Connell: byl nominován devatenáctkrát, vždy bez úspěchu.

 

Ve hře je i český zvukař

Foto: Bontonfilm

Česko doufá, že to nepostihne jeho letošního zástupce v této kategorii. Zvukař Petr Forejt je spolu s kolegy Chrisem Jankinsem a Frankem A. Montañou  nominovaný na sošku za nejlepší mix zvuku. Do finále trojici vybrali filmoví akademici za práci na snímku Wanted, který se natáčel také v Praze. Forejt je prý zručný především při práci s dlouhým mikrofonem zvaným bambus – umí nasbírat hodně zvuku, čímž šetří peníze na postprodukci. Na Oscary si bere jako talisman svou manželku. Celkové naděje na vítězství má ale velmi malé.

Držitelkou Ledgerovy ceny bude jeho dcera

Foto: Aktuálně.cz

Pokud Heath Ledger podle očekávání opravdu získá za Jokera Oscara za vedlejší mužskou roli, držitelkou ceny by se měla stát jeho tříletá dcera Matilda. Ovšem oficiálně by si na ni musela počkat do osmnácti. Do té doby ji pro ni uschová Ledgerova ex-snoubenka Michelle Williamsová, která je Matildinou matkou. Dívka by se potom v osmnácti rozhodla, zda cenu přijme a podepíše smlouvu, nebo ji Akademii vrátí.

 

Akademie a jejich cena

Foto: Reuters

Akademie filmového umění a věd vznikla v roce 1927 jako nezisková organizace tvořená 36 producenty a filmovými tvůrci. První ceny byly předávány 16. května 1929. Dnes má 5810 členů, z nichž čtvrtinu tvoří herci.

Jak Oscar, pozlacená soška o váze 3,85 kila, získal familiární jméno, je stále předmětem debat. Nejčastěji je zásluha připisována knihovnici akademie Margaret Herrickové, která poznamenala, že je cena neuvěřitelně podobná jejímu strýci. Přezdívka se ujala a používala se už od roku 1934; oficiálně cena dostala toto jméno až o pět let později.

 

Právě se děje

Další zprávy