Co je šeptem, to je čertem

Irena Hejdová Irena Hejdová
8. 2. 2006 16:30
Recenze - Romantická rádobykomedie o tom, co by se mohlo stát, kdyby hrdinové Absolventa skutečně žili.

Snímek Co je šeptem... vychází z premisy, že slavný film Absolvent, ve kterém se nezkušený mladík (Dustin Hoffman) zaplete se starší paní Robinsonovou, byl natočen podle skutečnosti. Vydává se tedy po stopách těchto hrdinů a sleduje další generaci rodiny, jejíž dvě členky se kdysi stýkaly s jedním mladíkem a třetí členka k tomu neodvratně spěje.

ústřední dvojice filmu
ústřední dvojice filmu | Foto: Warner

Hrdinkou je novinářka Sarah v podání tradičně herecky nepříliš dobré a tady i plačtivé Jennifer Anistonové. Ta začně hledat domnělého otce poté, co náhodou zjistí, že její babička (v afektovaném podání Shirley Mac Laineové) byla pravděpodobně předobrazem paní Robinsonové ze slavného filmu.

A onen domnělý otec čili úlisný Kevin Costner? Má sice být předobrazem Absolventa, ale otcem není. A tak se do něj Sarah aspoň zamiluje, odvrhne snoubence v podání Mark Ruffala, ale v závěru se k němu pokorně vrací...

Nechybí několik sentimentálních scén včetně té, v níž se po letech setkávají předobrazy hrdinů Absolventa: hysterická babička a přestárlý bývalý svůdník. Film se snaží na Absolventa navazovat tematizací konzumního amerického životního stylu středních vrstev, ale jen povrchně přejímá postavy a nesahá geniálnímu dílu ani po kotníky.

setkání paní Robinsonové s Absolventem po letech?
setkání paní Robinsonové s Absolventem po letech? | Foto: Warner

Závěrečná scéna omlouvající se Sarah je stejně trapná jako každé vysvětlování nevěry a sousloví "tupé poranění varlat" zazní z úst Jennifer Anistonové víckrát, než by je chtěli slyšet i ti, kdo by se od ní takhle rádi nechali nakopnout.

Další z mnoha romantických komedií s nepravděpodobnou zápletkou i peripetiemi není ani vtipná, ani dojemná. Navíc na konci stojí velmi neromantické poselství, že lidé se mají spokojit s tím, co mají, i když s tím, co mají, nejsou úplně spokojení.

Co je šeptem , USA 2005. Režie Rob Reiner, scénář Ted M. Griffin, kamera Peter Deming, hudba Marc Shaiman, produkce Paula Weinstein, Ben Cosgrove, hrají Jennifer Anistonová, Kevin Costner, Shirley Mac Laine, Mark Ruffalo, Richard Jenkins a další. 97 minut, distribuce Warner.

#reklama

 

Právě se děje

Další zprávy