Clooney natočí drama amerických zajatců z Teheránu

bh
30. 3. 2008 20:00
Mystifikace CIA tehdy zachránila šest lidí
Foto: Reuters

Teherán - Jejich drama trvalo celkem 444 dnů. Příběh inspirovaný dvaapadesáti zajatými americkými diplomaty, které Íránci drželi na ambasádě v Teheránu, se teď chystá zfilmovat herec a režisér George Clooney.

Projekt pod pracovním názvem Útěk z Teheránu byl ohlášen již loni, teprve teď je ale jisté, že se začne točit příští rok.

Ústředním motivem filmu ale nebudou osudy diplomatů, které chtěly již v listopadu 1979 íránské revoluční gardy vyměnit za nenáviděného šáha, jenž se uchýlil do amerického exilu.

Zatímco CIA ani sám prezident Jimmy Carter v jednání s Teheránem nepostoupili ani o píď, několik amerických občanů, kteří se skrývali v íránské metropoli, Američané přeci jen zachránili. Přesněji řečeno, zachránil je Hollywood.

444 dnů v zajetí. Osvobozovací akce USA v roce 1980 ztroskotala.
444 dnů v zajetí. Osvobozovací akce USA v roce 1980 ztroskotala. | Foto: The Memory Hole

Operativec Tony Mendez totiž založil falešnou filmovou společnost Studio Six Productions a vydal se do Íránu jako její zaměstnanec s falešným kanadským pasem v kapse hledat lokace pro údajné natáčení sci-fi snímku s názvem Argo. Z šesti občanů USA pak udělal asistenty a společně se jim podařilo ze země odjet.

Mystifikace byla dotažena do dokonalosti -  Mendez si nechal vyrobit dokonce storyboard a CIA otiskla smyšlené reportáže z příprav neexistujícího snímku v prestižních médiích Hollywood Reporter a Variety.

Příběh inspirovaný článkem Joshuaha Bearmana natočí Clooney ve spolupráci s Grant Heslovem, mužem, který stál i za úspěšným filmem Dobrou noc a hodně štěstí.

Připomeňte si recenzi filmu Dobrou noc a hodně štěstí

Budova někdejší ambasády USA v Teheránu je dnes pomalovaná protiamerickými grafitti.
Budova někdejší ambasády USA v Teheránu je dnes pomalovaná protiamerickými grafitti. | Foto: Martin Novák

Příběh Američanů v Teheránu se ale na plátnech kin již jednou objevil. V akčním filmu The Delta Force z roku 1986 se hned v úvodu Chuck Norris zúčastní nepovedené akce na záchranu rukojmích.

Operace Orlí dráp, která se v Delta Force jen mihne, v dubnu 1981 selhala na celé čáře. Nasazené vrtulníky totiž měly technické problémy a poté, co Carter celou akci odvolal, se dokonce jeden z nich srazil s dopravním letadlem.

O tom se ale v Delta Force divák už nic nedozvěděl.

 

Právě se děje

Další zprávy