Clooney dostane na Zlatých glóbech cenu za celoživotní dílo

ČTK ČTK
16. 9. 2014 16:51
Třiapadesátiletý herec, režisér a producent má už dva Oscary. Loni stejnou cenu získal Woody Allen.
George Clooney.
George Clooney. | Foto: Reuters

Los Angeles - Americký herec a režisér George Clooney dostane v lednu při udělování Zlatých glóbů cenu Cecila DeMilla za celoživotní dílo. Třiapadesátiletý umělec, který je také producentem a scénáristou, získá prestižní cenu za svůj přínos filmovému průmyslu.

Clooney dosud obdržel dva Oscary, prvního dostal za vedlejší roli v politickém dramatu Syriana, které odhaluje prostředí světového ropného průmyslu. Druhého Oscara získal coby producent nejlepšího snímku roku 2013 dramatu Argo, které popisuje tajnou operaci na záchranu Američanů z Íránu.

Clooney je také držitelem tří Zlatých globů a je známý i jako politický aktivista, několik let působil také jako mírový vyslanec OSN.

Dalším režisérským počinem Clooneyho bude snímek Hack Attack, film o aféře kolem odposlouchávání telefonů, do níž se zapletlo několik největších britských mediálních osobností i politiků.

Amerického herce v tuto dobu ale zřejmě zaměstnává i příprava svatby, koncem měsíce si v italských Benátkách vezme právničku Amal Alamuddinovou.

Zlaté globy uděluje Sdružení hollywoodských zahraničních novinářů. DeMillovou cenou za životní dílo byli v minulosti oceněni například herci Morgan Freeman a Robert De Niro nebo režiséři Martin Scorsese, Steven Spielberg a naposledy i Woody Allen.

 

Právě se děje

Další zprávy