Čína okopírovala film Auta od Pixaru. Režisér to popírá

ČTK ČTK
10. 7. 2015 9:30
Čínský animovaný film Autoboti vyvolal kritiku tamních diváků. Podle nich jde o velmi špatnou kopii snímku Auta amerického studia Pixar.
Auta
Auta | Foto: Walt Disney Pictures

Peking - Značné zklamání zažívají mnozí čínští diváci, kteří se vydají do kina na nový animovaný film z domácí produkce, jehož název v překladu znamená Autoboti.

Podle kritických názorů, které se objevily na internetu, jde o obyčejnou - a navíc velmi špatnou - kopii snímku Auta amerického studia Pixar, napsal zpravodajský server CNN. Režisér Autobotů i produkční společnost ovšem podobná obvinění odmítají a tvrdí, že "nezávisle vytvořili originální film".

"Vím, že existuje film Auta, ale nikdy jsem ho neviděl. Neznám ani jména hrdinů v něm," uvedl Čuo Ťien-žung, režisér filmu a výkonný šéf produkční společnosti, v reakci vyžádané CNN.

Rozčarovaní a naštvaní diváci snímku, který měl v čínských kinech premiéru 4. července, ale mají jiný názor - podle nich jde o "bezectnou kopii" úspěšného amerického filmu Auta. Ten se v kinech objevil v roce 2006 a o pět let později se dočkal pokračování.

"Spousta nic netušících diváků bere své děti do kina v domnění, že jdou na 'Auta'," postěžoval si jeden z uživatelů na čínském sociálním serveru Douban, kde lze komentovat a hodnotit filmy.

Autoboti mají průměrnou známku 2,1 na pětibodové škále, kde pět je nejlepší hodnocení. "Animace je tak mizerná, že se nevyrovná ani průměrným domácím komiksům - a je ještě horší než na už tak dost nekvalitním plakátu," dodal další.

Mluvčí studia Disney, které Pixar vlastní, uvedl: "Sdílíme stejnou obavu jako mnoho uživatelů internetu a filmových diváků v Číně, ale zatím to nebudeme nijak dál komentovat."

Čuo dodal, že auta v jeho filmu napodobují hračky - a má na ně autorská práva. "Nejsou snad auta, která vidíte na ulici, podobná? Nebo když bude někdo vypadat stejně jako vy, porušuje tím snad zákon?" uvedl Čuo, podle něhož je hlavní dějová linka Autobotů naprosto odlišná než u Aut. "Naším cílem je naučit děti přemýšlet a vymýšlet nové věci," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy